"התגברתי על טרשת נפוצה בעזרת תזונה"
רחלי בהרל אובחנה כסובלת מטרשת נפוצה לפני כשני עשורים ובחרה להילחם במחלה הקשה וחשוכת המרפא בעזרת תזונה בריאה. "כבר שש שנים לא חוויתי התקף", היא מתארת
צפו בסרטון שהפיקה רחלי עבור מימון הספרים עם עקרונות התזונה הבריאה:
"עשה מזונותיך תרופותיך", ייעץ הרמב"ם לפני יותר מ-800 שנה, המלצה שרחלי בהרל (47) מיישמת באדיקות ושבעזרתה, לדבריה, היא הצליחה להתגבר על מחלת הטרשת הנפוצה ממנה היא סובלת. רחלי מקיבוץ מחניים שבגליל העליון מתארת כי באמצעות שינוי הרגלי התזונה היא לא חוותה התקף של המחלה חשוכת המרפא כבר שש שנים. כעת היא מוציאה שני ספרים, אחד לילדים ואחד למבוגרים, ובהם היא מפרטת את עקרונות התזונה הבריאה שמנחים אותה ומתכונים לתבשילים על פי העקרונות הללו.
רחלי, מורה לתיאטרון ואם לשני בנים, אובחנה כחולה במחלה העצבית בגיל 27. "התעוררתי בוקר אחד וגיליתי לחרדתי שאני לא רואה בעין אחת", משחזרת המורה. "התבשרתי שאני חולה בטרשת נפוצה בשיא חיי. הייתי בתנופה מקצועית ואישית. מעולם לא שמעתי על טרשת נפוצה לפני שהרופאה סיפרה לי שזה מה שיש לי. בגלל השם של המחלה, חשבתי בהתחלה שזו מחלה נפוצה ולא קשה. אחרי שקצת קראתי עליה הבנתי כמה טעיתי. הבנתי שזו מחלה שתלווה אותי עוד שנים ארוכות".
"תחושה של ברק שפוגע בעמוד השדרה"
טרשת נפוצה הינה מחלה עצבית כרונית הנגרמת בעקבות תקיפת המערכת החיסונית את מערכת העצבים בגוף. תקיפת מערכת העצבים גורמת להפרעות בהעברת הזרמים החשמליים בגוף. החולים במחלה חשוכת המרפא סובלים מפגיעות מוטוריות קשות, התקפי עיקצוצים וזרמים, פגיעה בראייה וניוון של השרירים בגוף. הטיפול שמציעה הרפואה במחלה כולל מספר תרופות שמאטות את החמרת המחלה, אך אינן מעלימות אותה ובעלות תופעות לוואי קשות.
עוד בנושא:
התרופה החדשה שנותנת תקווה לחולי טרשת נפוצה
גילי לא מוותרת לטרשת הנפוצה ומדריכה רכיבת שטח
בגיל 22 חליתי בטרשת נפוצה - אבל החיים שלי לא נפסקו
רחלי מתארת את התסמינים המייסרים של המחלה הקשה: "סבלתי מהתקפים במשך שנים. פעם אחת אתה מאבד את הראייה. פעם אחרת אתה סובל מראייה כפולה. אתה חש בזרמים בכל הגוף כאילו חיברו אותך לתחנת כוח. אלו התקפים שמרגישים כאילו ברק פוגע בך בעמוד השדרה. יש התקפים של גירודים עזים או תחושה של שריפה באיברים. כל התקף כזה מכניס אותך לכוננות וכל העת יש את האיום שהמצב של המחלה יחמיר. זו התמודדות מאוד קשה".
ללא התקפים כבר שש שנים
"אחרי האבחון שמעתי מהרופאים על הטיפולים המומלצים", מוסיפה רחלי, "הייתה רופאה אחת שהמליצה לי להמתין עם נטילת התרופות. בבסיסי אני אדם מאוד קונבנציונאלי, אבל חשבתי שלא יכול להיות שתרופות הן הדרך היחידה להתמודד עם המחלה. התחלתי לקורא כל מה שנכתב על טיפולים אלטרנטיביים לטרשת נפוצה. נפתח בפני עולם שלם".
רחלי מתארת כי היא קראה כל אות שנכתבה על הטיפול בטרשת נפוצה. "גיליתי שתזונה היא נדבך מאוד מאוד חשוב בהפחתת התסמינים של המחלה. נחשפתי למושג 'תזונה אנטי דלקתית'. הבנתי שאני חייבת לשנות את אורח החיים שלי – לצרוך פחות חלבון מן החי, להפחית במזון מעובד ולעבור לשיטות בישול בריאות".
השינוי בהרגלי התזונה, כך מתארת המורה, הביא איתו גם שינוי בהרגלי החיים. אט אט התסמינים הקשים שמהם סבלה רחלי הלכו ופחתו. "בשלב מסוים ההתקפים פסקו לחלוטין. אני לא יודעת מה יהיה בעתיד, אבל לשמחתי בשש השנים האחרונות לא היו לי התקפים".
"כשאנחנו לא מקשיבים לגוף הוא עובר לצעקות"
למדתי להיות יותר קשובה לגוף שלי. האוזניים שלי רגישות לכל סימן קטן שהוא משמיע", משתפת רחלי, "אם אנחנו עושים משהו לא טוב לגוף שלנו הוא משמיע את קולו. אם אנחנו לא קשובים לקול הזה הגוף עובר לצעקות. היום אני משתדלת להיות מספיק קשובה לגוף שלי כדי שהוא לא יצטרך להרים את הקול שלו. אם אני חשה עייפה, לדוגמא, אני אלך לנוח. אסור ללכת נגד הרצון של הגוף".
בעקבות השיפור מרחיק הלכת במצבה הרגישה רחלי צורך לשתף אחרים בעקרונות התזונה הבריאה שסייעו לה להתגבר על הסימפטומים החמורים. רחלי חברה לתזונאית זהורית שייחי ויחדיו הן חיברו שני ספרים הכוללים מתכונים בריאים – ספר הדרכה להורים לתזונה בריאה, וספר שני לילדים.
"אחרי שנולדו הילדים שלי גיליתי שאוכל צריך להיות גם טעים ולא רק בריא", מפרטת רחלי, "אנחנו עובדות על הספר כבר 10 שנים. המתכונים מותאמים למטבח הישראלי ויש בספרים מידע מקיף על תזונה נכונה ובריאה. היה לנו חשוב שכל המתכונים יהיו טעימים וקלים. בספר אנחנו מפריכות הרבה מיתוסים לגבי בישול בריא – לדוגמא, שאוכל בריא הוא יקר, מסובך להכנה ולא טעים".
רחלי וזהורית שואפות להוציא את המיזם, "משפחה מָזֶה בריאה" שמו, אל הפועל בעזרת מימון המונים בפלטפורמת "הד סטארט". "חשבנו שזה נכון לפרסם את הספרים בעזרת מימון הציבור ולא בדרך מסורתית של הוצאה לאור. זו בעיננו הפלטפורמה הנכונה עבור הספר כי כך אנחנו חשות שנוצרת קהילה סביב הספר. כל אדם שרוכש את הספר באופן הזה ישתמש בו. נכון לעכשיו הצלחנו לגייס כמחצית מהסכום הדרוש לנו ואנחנו מקוות שנצליח לעמוד ביעד".