שתף קטע נבחר

 

ניצולי שואה לנתניהו: "איך ממשלה יהודית מגרשת פליטים למוות?"

ציטוטים של אלי ויזל ופסוק מהתנ"ך על מצוות אי הסגרת עבד שברח מאדוניו נכללו במכתב ששלחו 36 ניצולי שואה לראש הממשלה. "אנו, ניצולי השואה שהיו לפליטים, מבקשים ממך להפיק את הלקח", כתבו הניצולים בהתייחסם לגירוש המתוכנן של מבקשי המקלט. אחת החותמים: "מתביישת במדינה שלי"

 

גיורא עמיר שחתם על המכתב: "הדבר ההומני לעשות זה לקלוט"    (צילום: עמית הובר)

גיורא עמיר שחתם על המכתב: "הדבר ההומני לעשות זה לקלוט"    (צילום: עמית הובר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

פרסום ראשון: 36 ניצולי שואה יזמו מכתב שנשלח היום (ה') לראש הממשלה בנימין נתניהו, בקריאה לבטל את הגירוש המתוכנן לרואנדה של עשרות אלפי מבקשי מקלט מסודן ומאריתריאה. "אנו, שיודעים מה זה להיות פליט, מה זה להיות חסרי בית וחסרי מדינה שתשמור עלינו ושתגן עלינו מאלימות ומסבל - איננו יכולים להבין כיצד יכולה ממשלה יהודית לגרש פליטים ומבקשי מקלט למסע של סבל, ייסורים ומוות", כתבו ניצולי השואה.

 

לעיון במכתב וברשימת החותמים המלאה - לחצו כאן

ניצולי שואה: "נסתיר פליטים כמו שהסתירו אותנו"

 

ליד כל אחד מהחותמים צוין המקום שבו הוא עצמו היה פליט בילדותו. ניצולי השואה חברו בשבוע האחרון להתארגנות "עוצרים את הגירוש" וביקשו מהסטודנטים המובילים את התנועה לקחת חלק בפעולות המחאה שהם מארגנים נגד הגירוש המתוכנן.

מימין לשמאל: שמחה לנדאו, חנה ארנון ואלפרד דרוקר, מהחותמים על מכתב ניצולי השואה (צילום: גיל יוחנן, טל שמעוני, גל ארבל) (צילום: גיל יוחנן, טל שמעוני, גל ארבל)
מימין לשמאל: שמחה לנדאו, חנה ארנון ואלפרד דרוקר, מהחותמים על מכתב ניצולי השואה(צילום: גיל יוחנן, טל שמעוני, גל ארבל)
 

מתוך מכתב ניצולי השואה ()
מתוך מכתב ניצולי השואה

החתומים ציטטו במכתבם את נאומו של הסופר ניצול השואה המנוח אלי ויזל בפני העצרת הכללית של האו"ם לציון 60 שנה לשחרור אושוויץ: "העבר הוא ההווה, אך על העתיד עדיין ניתן להשפיע. אלה ששרדו את אושוויץ מטיפים לתקווה ולא לייאוש. השאלה שתמיד נשארת איתנו - האם העולם למד את הלקח?". הם הוסיפו: "במילים אלה אנו, ניצולי השואה שהיו לפליטים, מבקשים ממך, ראש ממשלת ישראל, להפיק את הלקח ולא לגרש ממדינת ישראל את אותם בני האדם ובנות האדם המבקשים מקלט בארצנו".

 

"חובה עלינו לא להישאר אדישים" 

"העתיד עדיין לא הוחלט, אפשר לשנותו! ובידך האפשרות לעשות זאת!", הפצירו ניצולי השואה בנתניהו. "דווקא כיהודים, שהעולם הפנה אלינו את גבו בשעתנו הקשה ביותר, מוטלת עלינו חובה מיוחדת, לא להישאר אדישים ולמנוע את גירושם של מבקשי המקלט. על המדינה להעניק להם מקלט הוגן ולא לשלוח אותם אל מותם בארץ זרה.

 

"מדינת ישראל תחת שלטונך שמה לעצמה למטרה להזכיר לעולם את לקחי השואה, לעמוד עליהם, ולכן אנו מבקשים ממך: עצור את התהליך! רק בידך היכולת להחליט החלטה היסטורית ולהראות לעולם שמדינת היהודים לא תאפשר סבל ועינויים לבני אדם שנמצאים תחת חסותה. עשה את המעשה היהודי שעשה מנחם בגין, כשקלט את פליטי מלחמת וייטנאם, ואפשר חיים למבקשי המקלט!".

 

בסיום מכתבם ציטטו ניצולי השואה פסוק מספר דברים: "לֹא תַסְגִּיר עֶבֶד אֶל אֲדֹנָיו אֲשֶׁר יִנָּצֵל אֵלֶיךָ מֵעִם אֲדֹנָיו. עִמְּךָ יֵשֵׁב בְּקִרְבְּךָ בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ בַּטּוֹב לוֹ".

הפגנת מבקשי מקלט בהרצליה, השבוע (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הפגנת מבקשי מקלט בהרצליה, השבוע(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

גיורא עמיר, שנולד בסלובקיה והיה פליט בהונגריה, הוא מבין 36 ניצולי השואה בחתמו על המכתב. בריאיון לאולפן ynet הסביר: "יש פה עמדה אישית ועמדה קולקטיבית. העמדה האישית מקורה בכך שבעצמי הייתי פליט, ואני מבין מה זה להיות פליט. דבר שני זה העמדה הקולקטיבית; אני חלק מהעם שיושב בישראל ואני זוכר שבשנות החמישים, אחרי שעליתי ארצה, קלטו פה פליטים מווייטנאם, וישראל הייתה אז הרבה יותר חלשה, הרבה יותר ענייה. היום היא חזקה ועשירה, והיא בהחלט יכולה להרשות לעצמה לחוס על אנשים ולא לשלוח אותם לגורל שהוא מסתבר יהיה קשה מאוד".

 

עמיר התייחס לכך שרבים, בהם הרב דוד סתיו, התרעמו על ההשוואה בין פליטים מהשואה לבין "מהגרי עבודה". "פליט הוא פליט. הוא נטול בית, הוא ברח, הוא נאלץ מסיבות כלשהן לברוח מביתו, בדיוק במצב שהיינו", אמר. "היינו נטולי אזרחות, נטולי זכויות, והשלטון יכול היה לעשות בנו מה שרצה, והוא גם איים כך".

 

"אנחנו חייבים, כיהודים וכפליטים לשעבר, לעזור"

ניצול השואה הוסיף כי ההבטחה של מדינת ישראל וראש הממשלה כי הפליטים שיגורשו מישראל יגיעו למדינה שלישית שבה לא נשקפת סכנה לחייהם אינה מרגיעה אותו. "אינני מאמין לראש הממשלה שלנו, גם לא למילה אחת", אמר. "ראיתי אותו מצהיר בבר-אילן על הסכמתו ואמונתו בפיתרון של שתי מדינות לשני עמים ואני רואה אותו היום. אני קורא בעיתון שאותה מדינה (שלישית) מכחישה את דבריו של ראש הממשלה ופונה לפליטים ואומרת, 'אם מכריחים אתכם לבוא, אנחנו לא נקלוט אתכם'".

 

"אני מבקש מראש הממשלה שיתערב אצל שר הפנים, שיתערב בשיקול דעתו, והפליטים האלה ייקלטו פה, לפחות עד שתיפסק הסכנה לחייהם ולא יגורשו", סיכם עמיר. "זה הדבר הכי הומני שאנחנו יכולים לעשות ואנחנו חייבים לעשות, גם כיהודים, גם כפליטים לשעבר וגם כאנשים, בני אדם".

"זה לא רק לא הומני, אלא גם לא חוקי לפי החוק הבינלאומי". חנה ארנון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"זה לא רק לא הומני, אלא גם לא חוקי לפי החוק הבינלאומי". חנה ארנון(צילום: גיל יוחנן)

אורי אורלב, מחותמי מכתב ניצולי השואה (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
אורי אורלב, מחותמי מכתב ניצולי השואה(צילום: אלי מנדלבאום)

למען מבקשי המקלט. טוביה ריבנר, מחותמי המכתב ()
למען מבקשי המקלט. טוביה ריבנר, מחותמי המכתב

חנה פרידמן, אחת החותמים, ברחה בילדותה בתקופת השואה עם הוריה מהולנד לבלגיה. לילה אחד הנאצים הגיעו ולקחו את הוריה, בזמן שהיא ואחותה שיחקו בחוץ. אחת השכנות, שראתה כי הנאצים הגיעו לחפש יהודים, לקחה את שתיהן לביתה, החביאה אותן ודאגה להן בכל תקופת המלחמה. הוריה של חנה לא שבו.

 

"הגירוש הוא דבר שמדינת ישראל לא יכולה להרשות לעצמה לעשות", אמרה פרידמן. "הזיכרון הלאומי שלנו הוא כנראה די קצר. המשפחות שלנו נרדפו ולא נתנו להן להיכנס לגבולות המדינות שאליהן הן ברחו. החזירו אותם באוניות בחזרה לאירופה".

 

היא אמרה עוד: "אני חושבת שזה לא מוסרי להחזיר אנשים למקום שבו הם יהיו נרדפים, הם יכולים לעבור עינויים וגם הוצאות להורג. פשוט אי אפשר שהעם שלנו יעשה דבר כזה. אני מתביישת שהמדינה שלי עושה דברים כאלו ואני מאוד מאוד הייתי רוצה להשפיע שזה לא יקרה. אני מוכנה לעשות כל דבר על מנת שלא יגרשו אנשים אל מותם".

 

הפגנת מבקשי מקלט מול שגרירות רואנדה    (צילום: עידו ארז)

הפגנת מבקשי מקלט מול שגרירות רואנדה    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
הפגנה נגד גירוש הפליטים ()
הפגנה נגד גירוש הפליטים
 
חנה ארנון, חותמת נוספת, הייתה בתקופת השואה פליטה במושבה ההולנדית באינדונזיה, לאחר שהוריה ברחו מהולנד. לאחר מכן הם היו כלואים כשנתיים על ידי היפנים. "מוכרחים לעשות משהו נגד הגירוש", אמרה ארנון. "זו פשוט בושה וחרפה שבמדינת ישראל שולחים אנשים בחזרה. כמו מה שעשו באמריקה ב-1939 עם אוניה שלמה של אנשים שבאמת שלחו אותם בחזרה אל מותם. הם לא היו שחורים, במקרה הם היו יהודים".

 

"המדינה היהודית לא מכניסה שחורים" 

ארנון הוסיפה: "יש אמנה בינלאומית שקובעת שאסור לשלוח בחזרה פליטים למותם. אז קודם כל זה עניין שהוא לא רק לא הומני אלא גם לא חוקי לפי החוק הבינלאומי שחוקק עבור היהודים אחרי המלחמה".

 

ארנון ביקשה: "יש רחמנות בעולם, צריך לחשוב על איך אפשר לקלוט את האנשים האלה שבאו לפה לא משום שהם ציונים, אלא מכורח הגורל שלהם. בכל ארצות אירופה קולטים פליטים מסוריה ומכל המקומות ורק ישראל, המדינה היהודית, לא מוכנה להכניס שחורים. זה כנראה העניין".

 

יואב קלארמן, ממובילי תנועת "עוצרים את הגירוש", אמר כי "הגירוש המתוכנן הוא אכזריות מיותרת. הציבור הישראלי לא רוצה בו, הוא רוצה פתרון לדרום תל אביב. הממשלה לא תשים שקל על השכונות, תחליף אוכלוסייה באחרת ותשלח למותם חפים מפשע. זה הזמן להקשיב לציבור, לבחור בשלל הפתרונות האפשריים למציאות הבלתי אפשרית שהממשלה יצרה בדרום תל אביב ולרדת מהעץ. ברור עכשיו שאין שום הסכם עם רואנדה שיגן על מבקשי המקלט. אנו קוראים לראש הממשלה לעצור את הטירוף".

 

"עוצרים את הגירוש" היא התארגנות אזרחית שהחלה בקבוצה של כמה עשרות סטודנטים המתנגדים לגירוש האוכלוסייה הסודנית והאריתריאית. ההתארגנות, שצברה תאוצה והיום פעילים בה מאות אנשים, בהם ניצולי שואה שביקשו לקחת חלק בפעולות המחאה, קוראת ל"פתרון יעיל ומיידי הן לאוכלוסיית הפליטים והן למצוקתם של תושבי דרום תל אביב והשכונות שנפגעו מהיעדר מדיניות ממשלתית".

 

גם ארגון יוצאי מרכז אירופה, שפועל למענם של יוצאי מדינות דוברות גרמנית בישראל, פרסם הודעת גינוי לתוכנית הגירוש. דוד בועז, יו"ר נשיאות הארגון, אמר כי "אנו כארגון שהוקם על ידי אבותינו שהיו פליטים עוד בתחילת שנות השלושים של המאה הקודמת, ארגון שמטרתו הראשונית הייתה לקלוט פליטים שנאלצו לנוס על נפשם מגרמניה, אוסטריה ומארצות נוספות, ארגון שחורת על דגלו ערכי דמוקרטיה, הומניזם, ומתנגד לאפליה והדרה באשר הם - לא יכולים לעמוד מנגד כשמדינת ישראל נוקטת צעד לא הומני של גירוש פליטים חזרה לתופת ארצם, ולכן אנחנו מתנגדים נחרצות לגירוש הפליטים וקוראים לממשלת ישראל לנסות למצוא חלופות הומניטריות אחרות. המסורת היהודית מבקשת מאיתנו לקדש את החיים, עלינו לפעול כחברה מוסרית וערכית ולעשות כל שביכולתנו לעצור את הגירוש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שמעוני, גל ארבל
שניים מהחותמים על מכתב ניצולי השואה
צילום: טל שמעוני, גל ארבל
מומלצים