הדילמה של השף רן שמואלי
להשקיע את ההון בבנק או לפתוח את העסק החדש בגעש? פרויקט "הדילמה שלי"
בשיתוף בנק הפועלים
בעוד חודש וחצי יפתח השף והמסעדן הוותיק רן שמואלי (53) את המקום החדש שלו לאירועים, "מערבה", בקיבוץ געש. העיצוב יכלול בין היתר חורשת איקליפטוס, גינות ירקות ופרגולה שמשקיפה לנוף פתוח. הוא יצטרף לשלושה עסקים נוספים שמחזיק שמואלי - הקייטרינג הוותיק שלו ודוכן קוקוריקו ומסעדת קלארו בשרונה בתל-אביב.
עכשיו הוא כבר אחרי, אבל לפני ההחלטה לפתוח את העסק הייתה לו דילמה. שמואלי: "הייתה לנו התלבטות - האם זה כדאי, האם זה יצליח. מדובר בהשקעה גדולה, סדר גודל של כ-10 מיליון שקל. זה מקום שמכיל קרוב ל-300 איש. זה אומר שאני צריך לגדול ולהתחייב. לא לקחנו הלוואות, הכל היה מהון עצמי, ואתה מתלבט - מה אני יכול לקבל עבור הכסף הזה בבנק בהשקעות סולידיות, מה העסק יכול להניב, כמה זמן ייקח לנו להחזיר את ההשקעה, והאם עדיף להשקיע את הכסף בבנק או בעסק חדש.
"היום לפתוח מקום חדש זה סיפור, אם אין לך את רוב הכסף. ולקחת הלוואות זה לא טוב. לרוב אתה רואה הכנסה ראשונה רק אחרי חצי שנה. וצריך לקחת בחשבון את העובדים, שזה חלק גדול מאוד מההשקעה. לוקח שלושה חודשים ליצור צוות ניהולי. עסקים נופלים כי הם לא לוקחים את זה בחשבון ולא מתכננים נכון.
"אחרי שבדקתי מכל הכיוונים החלטתי ללכת על זה. כיוון שזה תחום שאני שוחה בו - הרי לא הפכתי פתאום ליבואן קסדות חלל - ויש לי מוניטין. החלטתי יחד עם זוהר, זוגתי ושותפתי, ועירית קולבר, שותפה וחברה, שיש לנו סיכוי טוב להרוויח בעסק יותר ממה שהבנק מציע בהשקעות סולידיות. אני מאמין שנחזיר את ההשקעה בתקופה של בין ארבע לשבע שנים. לא בנינו על אף הכנסה כחלק מההשקעה. אפילו במקדמות שקיבלנו לאירועים עתידיים לא השתמשנו – זה כסף שנמצא בצד ומשמש לביטחון".
מה אתה אומר לאנשים שיש להם דילמה דומה?
"מי שמחפש לעשות 'מכה', שייסע לווגאס. אין קסמים, צריך לתכנן כמו שצריך ולקחת בחשבון את כל ההיבטים, צריך לעבוד קשה, להשקיע בעסק הנכון, הרבה תפילות, ובסוף בסוף - צריך גם הרבה מזל".
בשיתוף בנק הפועלים