שתף קטע נבחר

 

למרות הנתק עם חמאס: ישראל תספק חשמל למתקן שפכים

המתקן מיועד לטפל ב-36 אלף קוב שפכים ביום כדי לתת מענה לכ-300 אלף תושבים בצפון הרצועה, והוא יספק מים מוּשבים לגידולים חקלאיים. נחתם גם הסכם להקמת מתקן התפלה בחאן יונס

 

הפסקת חשמל בעזה. ההספקה עדיין לא חודשה במלואה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפסקת חשמל בעזה. ההספקה עדיין לא חודשה במלואה(צילום: EPA)

סכסוך לחוד, סיוע לחוד: ביום חמישי האחרון נחתם הסכם בין חברת החשמל בעזה לבין רשות המים הישראלית לאספקת חשמל עבור הפעלת מתקן לטיהור שפכים בצפון הרצועה. בשלב ראשון יסופקו כשלושה מגה וואט ובשלב השני שישה מגה וואט. המתקן צפוי להגיע לפעילות מלאה בתוך כחודשיים.

 

המתקן מיועד לטפל ב-36 אלף קוב שפכים ביום ולתת מענה לכ-300 אלף תושבים במרחב צפון הרצועה. בנוסף, המתקן מיועד לספק מים מוּשבים לטובת החקלאות ברצועת עזה. עבור עבודות הקמת המתקן הוכנסו גם תשעה גנרטורים בקיבולת גבוהה. הפרויקט הוא בעלות של 75 מיליון דולר ומומן בהובלת הבנק העולמי ובהשתתפות מדינות תורמות.

 

באותו מעמד נחתם הסכם בין חברת החשמל בעזה לבין רשות המים לאספקת חשמל עבור מתקן ההתפלה בחאן יונס בעוצמה של 1.5 מגה וואט, אשר מומן על ידי האיחוד האירופי בעלות של יותר מ-40 מיליון דולר. המתקן מספק בשלב זה 6,000 קוב מים ביום עבור 500 אלף תושבים בעזה ובעוד שלושה חודשים תעלה אספקת המים ל-20 אלף קוב ביום.


מכינים אוכל במהלך הפסקת חשמל בעזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מכינים אוכל במהלך הפסקת חשמל בעזה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"לישראל יש אינטרסים צולבים ברצועת עזה", אומר ראש המועצה האזורית שער הנגב, אלון שוסטר, אשר היה שותף להסכמים. "מחד, להחזיר מיידית את גופות החיילים ואת הישראלים שמוחזקים בעזה. במקביל, לעודד את חמאס לייצר נורמליזציה ושיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית. זהו אינטרס ישראלי. בנוסף, שמירת צלם האנוש של החיים בעזה הוא אינטרס ישראלי מובהק, הן מההיבט הביטחוני, הן המדיני והן המוסרי. על מלאכת האיזון בין האינטרסים והיעדים מופקדת הממשלה שחשופה למלוא המידע ולמלוא המורכבות של המציאות".

 

בחודש יוני 2017 הודיעה תחנת הכוח ברצועת עזה כי ישראל החלה בצמצום אספקת החשמל בעקבות סירובו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לשלם עבורו. בחמאס איימו כי "ההחלטה להפחית את החשמל היא מסוכנת ותוביל להתלקחות מהירה של המצב", ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר אז כי המחלוקת בעניין היא אך ורק בין הרשות לחמאס.

 

משבר החשמל בעזה החל בחודש אפריל 2017, אז הודיעה הרשות הפלסטינית למתאם פעולות הממשלה בשטחים כי היא מפסיקה לשלם על צריכת החשמל שישראל מספקת לעזה. בתמורה על תשלום החשמל, דרשה הרשות לקבל את השליטה על רצועת עזה ועל מעברי הגבול וכן את תשלום המסים שתושבי הרצועה משלמים לחמאס עבור השירותים שהיא מעניקה – כגון בריאות וסחורות. לאחר שחמאס דחה את הדרישות על הסף, החליט אבו מאזן להפחית את אספקת החשמל ברצועה.

 

בתחילת ינואר הורה שר האנרגיה יובל שטייניץ לחברת החשמל להשיב את אספקת הזרם הסדירה לעזה בשל "נכונות הרשות הפלסטינית לחדש את התשלום". ההחלטה התקבלה בתיאום עם מערכת הביטחון. עלות צריכת החשמל בעזה נאמדת בכ-40 מיליון שקלים לחודש, שאותם מקזזת ישראל ממסי הרשות הפלסטינית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
עזה בלי חשמל. ארכיון
צילום: AP
מומלצים