נתניהו לפולין: "החוק מופרך". פולין ללפיד: "אין לך בושה"
הממונה על שגרירות פולין בישראל זומן לשיחת הבהרה בעקבות ההצעה הקובעת עד 3 שנות מאסר לכל המטיל על פולין את האחריות לפשעי הנאצים. קרב ציוצים בין שגרירות פולין ללפיד שכתב כי "פולין הייתה שותפה לשואה": "זה מראה כמה חיוני חינוך על השואה בישראל. אתה חסר בושה"
סערת החוק הפולני מובילה לדרישה ישראלית לשנותו, לקביעת מפגש בהול בין השגרירה בוורשה לבין ראש הממשלה הפולני, לזימון לשיחת הבהרה עם סגן השגריר בארץ וגם לקרב ציוצים בין יו"ר יש עתיד לבין שגרירות פולין בישראל: לאחר שהפרלמנט הפולני אישר חוק אמש (יום ו') שלפיו אמירות שיש בהן הטלת אחריות על פולין לפשעי הנאצים יהיו בגדר פשע שעונשו עד שלוש שנות מאסר - זומן סגן שגריר פולין בישראל לשיחת הבהרה במשרד החוץ.
פיוטר קוזלובסקי, סגן שגריר פולין בישראל והממונה על השגרירות בהיעדרו של השגריר יאצק חודורוביץ' הנמצא בפולין, יזומן לשיחת הבהרה במשרד החוץ בעקבות החוק הפולני שעורר סערה. במקביל שגרירת ישראל בפולין אנה אזארי משתתפת הערב בפולין בטקס לשחרור מחנה אושויץ במוזיאון אושויץ ביחד עם ראש ממשלת פולין מתאוש מורבייצקי ושם היא צפויה להעביר לו את עמדתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו המתנגד לחוק. דובר משרד החוץ מסר כי נושא החזרת השגרירה להתייעצויות לא הוסר מהפרק, אבל משימתה הראשונה היא הבעת העמדה הישראלית לגבי החוק.
מוקדם יותר היום משרד החוץ הישראלי ביקש מממשלת פולין לתקן את ההצעה, לפני המשך קידום החקיקה. "שום חוק לא יכול לשנות את האמת ההיסטורית ואין שום מקום לחנך את משפחות ניצולי השואה, שחיות כל יום את זכרון יקיריהם שנספו בתופת", נאמר בהודעת משרד החוץ. הצעת החוק אושרה ערב יום השואה הבינלאומי, המצוין היום. החוק אושר בבית התחתון של הפרלמנט הפולני ויעלה כעת לדיון בסנאט, הבית העליון של הפרלמנט הפולני, שצפוי לאשרו.
דקות ספורות לאחר מכן צייץ ראש הממשלה בנימין נתניהו בעמוד הטוויטר שלו: "החוק מופרך, אני מתנגד לו בתוקף. אי אפשר לשנות את ההיסטוריה, ואסור להכחיש את השואה. הוריתי לשגרירת ישראל בפולין להיפגש עוד הערב עם ראש ממשלת פולין, ולהביע בפניו את עמדתי הנחרצת נגד החוק".
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין הזכיר את דבריו של נשיא פולין לשעבר אלכסנדר קוושנייבסקי מעל הבימת הכנסת, אז אמר: "אי אפשר לזייף את ההיסטוריה, אי אפשר לשכתב אותה, אי אפשר להסתיר את האמת. כל פשע, כל עבירה, צריכים להיות מוקעים, צריך להוקיע אותם, צריך לבדוק אותם ולחשוף אותם".
Your unsupportable claims show how badly Holocaust education is needed, even here in Israel
— שגרירות פולין (@PLinIsrael) January 27, 2018
"עלינו להיאבק על זיכרון השואה כפי שהייתה", הדגיש ריבלין. "על העם היהודי, מדינת ישראל והעולם כולו לוודא כי את השואה נכיר על מוראותיה ונוראותיה. גם בקרב העם הפולני היו שנתנו יד לפשעים הנאציים. כל פשע, כל עבירה, צריכים להיות מוקעים. צריך לבדוק אותם ולחשוף אותם. היו ביניהם גם שהושיטו יד, נאבקו וזכו להכרה כחסידי אומות עולם. ביום השואה הבינלאומי, עוד יותר מבכל יום אחר, תעמוד מול עניינו מחויבותינו לזיכרון אחינו ואחיותינו שנרצחו".
שרת המשפטים איילת שקד: "ההחלטה של הפרלמט הפולני, דווקא ביום השואה הבינלאומי, היא ניסיון לשכתב את ההיסטוריה ולהסיר אחריות מעל האומה הפולנית. פולנים רבים, כעמים אחרים (הונגרים, אוקראינים ועוד) סייעו ובהתלהבות רבה לגרמניה הנאצית לרצוח יהודים. על ממשלת פולין לא להתחמק ולקבל אחריות על מעשי הרצח הרבים, הגם שמחנות ההשמדה הגרמניים היו על אדמת פולין".
יו"ר מפלגת 'יש עתיד' יאיר לפיד הגיב בטוויטר ואמר: "אני מגנה בכל תוקף את החוק החדש שעבר בפולין המנסה להכחיש את מעורבות אזרחים פולנים רבים בשואה. אף חוק פולני לא ישנה את ההיסטוריה. פולין הייתה שותפה לשואה. מאות אלפי יהודים נרצחו על אדמתה מבלי לפגוש קצין גרמני אחד".
I am a son of a Holocaust survivor. My grandmother was murdered in Poland by Germans and Poles. I don’t need Holocaust education from you. We live with the consequences every day in our collective memory. Your embassy should offer an immediate apology.
— יאיר לפיד (@yairlapid) January 27, 2018
בעקבות הדברים תקפה שגרירות פולין בישראל את לפיד בטוויטר וכתבה ליו"ר יש עתיד: "הטענה המופרכת שלך מראה כמה חיוני הוא חינוך על השואה אפילו כאן בישראל. הכוונה של הצעת החוק בפולין היא לא להלבין את העבר, אלא להגן על האמת נגד דברי דיבה כאלו".
לפיד לא שתק וענה: "אני בן של ניצול שואה. סבתא שלי נרצחה בפולין על ידי גרמנים ופולנים. אני לא צריך חינוך על השואה מכם, על השגרירות להתנצל באופן מידיי". בתגובה ענו בשגרירות ללפיד ואמרה: "זה לא קשור לעובדה שמחנות הריכוז במלחמת העולם השנייה היו של גרמניה הנאצית ולא פולנים, אתה חסר בושה".
"עלול לגרום לטשטוש האמת ההיסטורית"
מוקדם יותר הגיב לחוק ראש האופוזיציה, ח"כ יצחק (בוז'י) הרצוג: "כעת משלמדתי יותר ויותר את החוק שעבר בפרלמנט הפולני, אני דורש כראש האופוזיציה לראש הממשלה ושר החוץ, בנימין נתניהו, לקרוא לשגרירת ישראל בוורשה להתייעצויות בנוגע לחוק שהוא פסול מעיקרו. יש להבהיר את חומרת החוק לממשלת פולין ולפרלמנט הפולני". גם דובר משרד החוץ עמנואל נחשון התייחס לחוק הפולני וצייץ בטוויטר: "מדהים ומעציב - שגרירות פולין מטיפה לנו מוסר על זכרון השואה" .
ב"יד ושם" אומרים כי החוק הפולני הוא עיוות חמור: "'יד ושם' מתנגד לחקיקה הנוכחית של הפרלמנט הפולני שעלולה לגרום לטשטוש האמת ההיסטורית בדבר הסיוע שלו זכו הגרמנים מצד האוכלוסייה הפולנית בתקופת השואה. אין ספק שהמושג 'מחנות השמדה פולניים' הוא עיוות היסטורי. מחנות ההשמדה הוקמו בפולין הכבושה על ידי גרמניה הנאצית במטרה לרצוח את בני העם היהודי במסגרת תוכנית 'הפתרון הסופי'. אך הגבלות על התבטאויות של חוקרים ואחרים בנוגע לשותפות של העם הפולני, במישרין ובעקיפין, לפשעים שבוצעו על אדמתם בתקופת השואה, היא עיוות חמור. 'יד ושם' ימשיך לתמוך במחקר החותר לחשיפת האמת המורכבת של יחס האוכלוסייה הפולנית ליהודים בתקופת השואה".
פולין נלחמת זה שנים בשימוש בביטויים כגון "מחנות השמדה פולניים", שמהם משתמע שפולין אחראית לפחות במידת מה למחנות שבהם נרצחו מיליונים, בעיקר יהודים, על-ידי גרמניה הנאצית. המחנות נבנו והופעלו על-ידי הנאצים אחרי שאלה פלשו לפולין ב-1939.
מפלגת השלטון של פולין – "מפלגת החוק והצדק" – ניסתה בשנים האחרונות להעלות לתודעה את הסבל שחוו פולנים תחת השלטון הנאצי, בכלל זה עונש המוות שהוטל על פולנים שעזרו ליהודים. כך מנסה המפלגה להגיב על העדויות ההיסטוריות שלפיהן גם חלק מהפולנים ביצעו פשעים נגד היהודים במהלך המלחמה.