מכת השפעת בארה"ב: למה מתים צעירים ובריאים?
לאחר שסבל כיומיים מתסמינים דומים לשל צינון, נפטר בשבוע שעבר דילן בן ה-12 מסיבוך מהיר ואלים של שפעת. דילן, שלא היה מחוסן נגד הנגיף, הוא הילד ה-37 שנפטר מתחילת החודש בארה"ב משפעת, במה שהמרכז לבקרת מחלות מגדיר כאחת העונות הקשות שידעה המדינה בשנים האחרונות. מומחה: "חיסון עשוי למנוע מוות"
37 ילדים מתו מתחילת החורף בארצות הברית כתוצאה מנגיף השפעת. לדברי אנשי המרכז הלאומי האמריקני לבקרת ומניעת מחלות (CDC), מדובר באחת מעונות השפעת הקשות שידעה המדינה בעשור האחרון, בדגש על מוות של ילדים ושל צעירים בריאים בדרך כלל.
המקרה שסוקר בהרחבה בארצות הברית היה מותו של דילן וויניק בן ה-12 מפלורידה. הנער סבל מחום גבוה ומה שנראה כתסמיני צינון, אך מלבד זאת היה במצב כללי טוב, כך העידו הוריו. לאחר שהתרשם כי מצבו של הילד השתפר במקצת, יצא אביו לעבודה. כשחזר, מצא את דילן ללא רוח חיים.
בדיקה שלאחר המוות גילה כי סיבת מותו של דילן היתה צורה אלימה ביותר של שפעת. דילן היה עד השבוע ילד בריא, שאהב לעסוק בספורט. משפחתו שמעה על מגפת השפעת המתפשטת בארה"ב, אך לא ציפתה שהיא תכה בבנם. דילן לא חוסן נגד הנגיף. "אנחנו לא מעכלים שילד בן 12 כבר איננו", אמר אביו, "אף משפחה לא צריכה להרגיש את הכאב שבו אנחנו מצויים".
קראו עוד:
שאננות? למה הישראלים מתחסנים פחות לשפעת
לקראת שפעת: באיזו שעה ביום לקבל את החיסון לאפקטיביות מרבית?
נועה בת ה–15 נפטרה משפעת
דילן הוא כאמור לא מקרה המוות היחיד בעונת השפעת הנוכחית, שהוגדרה על ידי ה-CDC כאחת הקשות שידעה ארצות הברית בעשר השנים האחרונות. עד כה מתו מהשפעת 37 ילדים, ונוסף להם צעירים רבים נוספים, מרביתם היו בריאים לחלוטין לפני שנדבקו במחלה.
"מספר מקרי המוות עוד צפוי לעלות בהמשך העונה", אומר ד"ר ג'ון ויליאמס מבית החולים לילדים באוניברסיטת פיטסבורג. "הדרך היעילה ביותר להגן על ילדים היא באמצעות חיסון השפעת. למרות שהוא לא נמצא יעיל במאה אחוז במניעת ההידבקות בנגיף, הוא מספק הגנה מסוימת וזה עדיף על לא כלום".
מות הצעירים: שאלות ותשובות
לא ניתן לצפות מי ימות כתוצאה מסיבוך של שפעת. בראש סיכון התמותה נמצאות אוכלוסיות תינוקות, פעוטות, נשים בהריון או לאחר לידה, קשישים וחולים כרוניים. אולם במקרים מסוימים הנגיף הופך לקטלני גם בקרב בריאים.
כיצד הנגיף גורם לתמותה? ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית. לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים.
קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב מערכתית בכל רקמות הגוף.
איך אפשר להסביר את המוות המהיר של אנשים צעירים ובריאים? למוות משפעת יש שתי סיבות מרכזיות: האחת היא זיהום משני שנגרם על ידי חיידק, לרוב סטרפטוקוק, הסיבה השנייה היא סערת ציטוקינים – תופעה שבה מערכת החיסון משופעלת יתר על המידה, וגורמת לקריסת מערכות בגוף.
למערכת החיסון כלי נשק רבים שנועדו להתמודד עם זיהומים. אלה כוללים תאים לבנים, וציטוקינים, מתווכי דלקת המונעים מהנגיף להתפשט ומגייסים את תאי הדם הלבנים למאבק בפולשים הזרים. אותם ציטוקינים ותאי דם לבנים הם אלה שגורמים גם לתסמיני השפעת הכוללים חום גבוה, חולשה וכאבי שרירים – ולא נגיפי השפעת עצמם.
אבל לאנשים שונים ישנה מערכת חיסונית שונה. לדברי ד"ר אמש אדלג'ה, מומחה למחלות זיהומיות מאוניברסיטת ג'ון הופקינס, אצל אנשים מסוימים התגובה החיסונית לפלישת נגיף השפעת עלולה לגרום להרס משמעותי לתאי הגוף ובהם מערכת הנשימה והלב, הרס שעלול להסתיים במוות של צעירים בריאים, גם בתוך שעות.
מדוע נגיפי השפעת גורמים דווקא למותם של צעירים? אחת ההשערות היא שמבוגרים כבר "פגשו" זנים אחרים של הנגיפים הפעילים כיום, ופיתחו "חסינות צולבת", כלומר הם הפכו למחוסנים גם נגד הזנים הפעילים כיום, אף שמעולם לא נתקלו בהם בעצמם, אלא ב"זנים בני דודים" שלהם.
בישראל: השפעת נמשכת, אפשר עדיין להתחסן
בינתיים אצלנו נמשכת העלייה בפעילות השפעת, כצפוי בעונה. דו"ח משרד הבריאות מצא בניטור השבועי כי ישנה פעילות משולבת של שפעת מסוג B, שפעת מתת סוג A/H3 ושפעת A/H1N1, כשהזן שהדביק יותר מכולם הוא זן B מתת הזן YAMAGATA. תת זן זה נמצא בחיסון המרובע הניתן במכבי ומאוחדת, אך לא בתרכיב שניתן בקופות החולים כללית ולאומית.
עם זאת במשרד הבריאות מרגיעים כי זן שפעת B גורם למחלה קלה יחסית בהשוואה לשאר הזנים, וכי גם החיסון המכיל 3 זנים מגן בפניו.
אף שקופות החולים ממשיכות בחיסונים, הישראלים לא ממהרים להתמגן, ייתכן בשל החורף היבש יחסית: עד כה התחסנו רק כמיליון ו-606 אלף ישראלים נגד השפעת העונתית. המדובר בכ-18.7% מאוכלוסיית ישראל. לשם השוואה, באותה תקופה אשתקד חוסנו 20.2% מהישראלים.
הכיסוי החיסוני בקרב קשישים בני 65 ומעלה מגיע ל-58.4% (בהשוואה ל-61% באותה תקופה אשתקד). הכיסוי החיסוני אצל ילדים מגיע ל-18.1% (בהשוואה ל-21.1% באותה תקופה אשתקד.
חולים או מצוננים? כך תימנעו מלהדביק את חבריכם לעבודה