שתף קטע נבחר

מייסד איקאה מת בגיל 91

אינגבר קמפראד, המייסד השוודי של ענקית הרהיטים איקאה, מת בשיבה טובה בביתו שבשבדיה, כך הודיעה היום החברה. הוא הקים את החברה בשנת 1943, כשהיה בן 17 בלבד. בצעירותו היו לו קשרים עם הנאצים

המייסד השוודי של ענקית הרהיטים איקאה, אינגבר קמפראד, מת בגיל 91, כך הודיעה היום (א') החברה. לפי הדיווחים, קמפראד מת בשיבה טובה אתמול בביתו שבשבדיה.

 

מייסד איקאה והנאצים: 'הקשר נמשך אחרי השואה'

 

אינגבר קמפראד (צילום: אי פי איי) (צילום: אי פי איי)
אינגבר קמפראד(צילום: אי פי איי)

בהודעה שפרסמה החברה נאמר, כי קמפראד יחסר מאוד וייזכר בחום רב על ידי משפחתו ועובדי איקאה ברחבי העולם. בהודעת החברה נאמר בנוסף, כי קמפראד היה "אחד היזמים הגדולים של המאה ה-20".

 

אבל היה גם כתם שחור במיוחד. ב-2011 התפרסם ספר על קמפארד שגילה כי כשהיה צעיר הוא היה פעיל בארגון הימין הקיצוני "התנועה השבדית החדשה", ולזמן מה גם היה חבר במפלגה הנאצית, "האיחוד הסוציאליסטי השבדי". עוד נאמר בספר כי בניגוד למה שהוא טען, מערכת היחסים שלו עם הנאציזם נמשכה עוד שנים אחרי מלחמת העולם השנייה, גם לאחר שזוועות השואה נחשפו במלוא היקפן.

 

ב-1994, העיתון השבדי Expressen דיווח כי לקמפראד היו קשרים עם המנהיג הפשיסטי פר אנגהל בשנות ה-40 וה-50. במכתב לעובדי איקאה הודה קמפראד כי היתה לו סימפתיה למנהיג הימני-קיצוני וקרא לתקופה "חלק בחיים שלי שאני מתחרט עליו מאוד".

 

התחיל כמוכר קופסאות גפרורים

קמפראד הקים את אימפריית הרהיטים איקאה ב-1943 בחווה המשפחתית כשהיה בן 17 בלבד. הצלחת החברה החלה בשנות ה-50 של המאה שעברה בעקבות יישום רעיון ייחודי וראשון מסוגו בתקופה זו - שיטת אריזה של המוצרים באריזות שטוחות.       

 

קמפראד, יליד 1926, היה יזם בלתי נלאה שמכר קופסאות גפרורים לשכנים מהאופניים שלו. הוא קנה אותם בכמויות גדולות בשטוקהולם והחל למכור אותם במחיר נמוך, ולעשות רווח נאה. מגפרורים, הוא התרחב לדגים, קישוטים לעצי חג מולד, זרעים, ומאוחר יותר עטים ועפרונות.

 

קמפראד עבר ממכירות פרטניות לפרסום בעיתונות המקומית והזמנה בדואר, וניהל את המשלוחים מהרכב המקומי לחלוקת חלב, שהעביר את הסחורה לתחנת הרכבת הקרובה.

 

ב-1950 הקטלוג של קמפראד הכיל ריהוט לראשונה. הרהיטים יוצרו על ידי יצרנים מקומיים ביערות הקרובים לביתו. לאחר התגובה החיובית שקיבל, הוא החליט להפסיק עם כל שאר המוצרים ולהתמקד בשיווק ריהוט במחירים נמוכים. מאז, הקונספט של איקאה - שמירה על מחירים נמוכים ואפשרות ללקוחות להרכיב את הרהיטים בעצמם.

 

הוא עבר לשווייץ בסוף שנות ה-70 על מנת להימנע מתשלום מיסים בשבדיה, שבזמנו היו הגבוהים בעולם. הוא החליט לחזור הביתה לאחר שאשתו מרגרטה נפטרה ב-2011.

 

לאחר הצלחת החברה, שמו של קמפראד הופיע ברשימות האנשים העשירים בעולם, אך מעולם לא אימץ לעצמו תדמית של טייקון. הוא נהג במכונית מסוג וולוו צנועה והתלבש באופן שלא יבליט אותו. בספר שהיה בין כותביו ב-1998 על ההיסטוריה של איקאה, הוא תיאר את ההרגל שלו לבקר בשווקי רחוב של ירקות רגע לפני הסגירה, בתקווה לקבל את המחיר הטוב ביותר על המוצרים.

 

בין השנים 2005 ל-2010, קמפראד נאמד כאחד מעשרת האנשים העשירים בעולם על ידי פורבס, עם שווי של 28 מיליארד דולר, המבוסס בעיקר על הערך של איקאה. ב-2011 נפל שוויו באופן דרמטי לאחר שעורכי הדין שלו הציגו מסמכים המפרטים כיצד הבעלות על איקאה הועברה באופן בלתי הפיך לקרן בליכטנשטיין המשמשת כמקלט מס עשרות שנים קודם לכן.

 

עם זאת, דו"ח נכסים שהוגש לרשויות המס בשבדיה ב-2013 אישר שהזוג חי בנוחות, אך לא בעושר מופלג. היו להם שתי מכוניות - סקודה דגם 2008 ו-וולוו שנת 1992. ההון האישי שלו עמד על 113 מיליון דולר, סכום ניכר אך רחוק מהמיליארדים הרבים המשויכים לעשירי העולם ברשימות של פורבס ואחרים.

 

נציגים של איקאה טענו כי הרשימות האלו, המשוות את העושר של העשירים ביותר בעולם, עושות טעות בכך שהן מחשיבות את הנכסים של איקאה בתור נכסים שלו. לדבריהם, איקאה נמצאת בבעלות של קרן שקמפראד ייסד, אשר דורשת כי הרווחים יושקעו מחדש בחברה או ייתרמו לצדקה. על פי הדו"ח שהגיש, קמפראד תרם יותר מ-20 מיליון דולר למטרות צדקה ב-2012 לבדה.

 

ביוני 2013, הודיע קמפראד כי יפרוש ממועצת המנהלים השולטת באיקאה, בתור חלק ממהלכים שמטרתם היתה העברה של אחריות לבנו, מתיאס.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים