שתף קטע נבחר

 

עליית מחירי הפיתות מאיימת על יציבות ירדן

לירדן חוב ענק של כ-35 מיליארד דולר, וכדי לסגור אותו הפסיקה הממשלה לסבסד את הלחם - ומחירו הוכפל. בעבר עוררו התייקרויות דומות מהומות. אחמד, עובד מאפייה בעמאן: "שאללה יעזור לנו"

מחירי הלחם בירדן עלו אתמול (שבת) בשיעור של עד 100% בעקבות החלטת הממשלה להפסיק לסבסד את מצרך היסוד הזה בניסיון להתמודד עם חובותיה הגדולים. הצעד צפוי לפגוע בירדנים בעלי הכנסה נמוכה, שעבורם הלחם הוא מאכל חיוני במיוחד.

 

בעבר גרמו עליות מחירים למהומות בירדן, שהיא אחת המדינות העניות ביותר בעולם הערבי ונעדרת כמעט לחלוטין משאבי טבע.

במאפייה בעמאן. הנפגעות הגדולות: משפחות מעוטות יכולת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
במאפייה בעמאן. הנפגעות הגדולות: משפחות מעוטות יכולת(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בעקבות הפסקת הסבסוד עלה אתמול מחיר הלחם הלבן מ-0.225 דולר ל-0.45 דולר, ומחירה של פיתה קטנה עלה ביותר מ-67%. הלחם השטוח שכינויו "טאבון" התייקר ב-90%. מחיריהם של סוגי הלחם האחרים נותרו ללא שינוי, אך שלושת הסוגים שהוזכרו קודם לכן נפוצים במיוחד אצל משפחות מעוטות יכולת.

 

סוכנות הידיעות הירדנית הממלכתית "פטרה" דיווחה כי לפי משרד המסחר והתעשייה של ירדן יישארו מחירי הלחם החדשים ללא שינוי עד 31 בדצמבר.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"אין ספק שההחלטה תפגע בירדנים", אמר אחמד רמדאן, העובד במאפייה בעמאן. "מישהו שמשתכר 300 דינר (423 דולר בחודש) וישלם דינר ביום על לחם יצטרך להקצות לקניית לחם 30 דינר בחודש. הכול יתייקר, אפילו הכריכים. שאללה יעזור לכולם".

 

עבדאללה אל-חמאווי, יושב ראש איגוד המייצג כ-1,700 מאפיות ברחבי המדינה, אמר כי הירדנים צורכים כשמונה מיליון כיכרות לחם ביום, וכי בחורף עולה המספר הזה ל-16 מיליון.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בירדן חיים 9.5 מיליון בני אדם, 6.6 מיליון מהם ירדנים. השאר הם פליטי מלחמה מסוריה ומעיראק ופלסטינים. למדינה יש חוב של כ-35 מיליארד דולר – שיעור השווה לכ-90% מהתוצר המקומי הגולמי שלה.

 

החודש החליטה הממשלה להעלות את מחירי הלחם והדלק ולהגדיל את המס על סחורות שונות, בכללן סיגריות, משקאות מוגזים ותכשיטים. היא מקווה שכך יגדלו ההכנסות ממיסים ב-761 מיליון דולר, והבטיחה "חבילת סיוע כלכלית" למשפחות מועטות יכולת שייפגעו מעליית המחירים.

 

בשנה שעברה גרמה העלאת המחירים של מוצרים ושירותים שונים להפגנות מחאה, ובמהלכן נקראה הממשלה להתפטר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
עד 16 מיליון כיכרות לחם ביום. ירדן
צילום: AFP
מומלצים