התחדשות עירונית 2018: כל מה שקורה בשוק
הדיירים כבר פחות חוששים, בתחום החוזים יש התפתחויות חיוביות אבל הסחבת ברשויות המקומיות נמשכת. חולמים על פינוי-בינוי או תמ"א? אלה המגמות העיקריות בעולמות ההתחדשות העירונית לשנה הקרובה
בשיתוף מרכז הנדל"ן
אפשר להתחיל בחדשות הטובות: ב-2018 כבר רובנו יודעים מהי "התחדשות עירונית". בין אם אנחנו חיים בסמוך לפרויקט תמ"א שקורם עור וגידים ומייצר הרבה רעש, בין אם יש לנו מכרים שהרגע קיבלו מפתחות לבניין החדש או בין אם אנחנו בדיוק אוספים חתימות מהשכנים - המודעות לנושא של התחדשות עירונית כבר התבססה מספיק. המודעות הזאת היא מה שהופך אותנו להרבה פחות ספקנים וחשדנים כלפי התחום העולה הזה בנדל"ן, ובסופו של יום יותר ויותר פרויקטים של התחדשות עירונית מגיעים אל קו הסיום הנכסף.
"היום דיירים כבר לא נמצאים במצב שהם שולחים את הנכס שלהם אל הלא נודע", מסביר דוד זהבי, בעלים שותף ומנכ"ל חברת "אורבן נדל"ן", המשמש גם כיו"ר יזמי התמ"א באיזור השרון. "כולם כבר נחשפו לדבר הזה שנקרא התחדשות עירונית והחששות הכבדים התפוגגו, הדבר הזה מאפשר הרבה יותר כנות מול הדיירים". לטענת זהבי, אחת המגמות החיוביות הבולטות בהקשר של הגברת המודעות, מביאה לכך שהיום דיירים כבר לא צריכים לפנות בצורה עצמאית לקבלנים. "כולם נופלים על הדלתות של הדיירים", הוא מספר, וטוען כי באזורים השונים בארץ יש התעוררות גדולה לנושא. המודעות הזאת היא שמסייעת לדיירים לנהוג בצורה מושכלת יותר בתהליך, מתחילתו ועד סופו. "מבחינת חוזים - אפשר לראות שיש פחות ופחות קבלני חתימות", הוא אומר ומוסיף כי הדיירים כבר יודעים לעשות את ההבחנה בין חברות רציניות לבין חאפרים.
מי שמצא את עצמו בתוך תהליך של התחדשות עירונית ודאי מכיר מקרוב את הנושא של דיירים סרבנים, וגם כאן זהבי מזהה מגמה חיובית שצפויה להתגבש יותר ויותר בשנה הקרובה: "ההתייחסות של בתי המשפט לדיירים סרבנים הופכת יותר ויותר אגרסיבית. על דיירים סרבנים משיתים הוצאות גבוהות - וזה מהלך חיובי". בנוסף, הציפייה היא שבמהלך שנת 2018 ייכנסו לסבבי ההתחדשות העירונית גם בניינים משנת 1980 - שיש צורך להוסיף בהם ממ"דים, מה שיפתח מעגל נוסף ורחב של פרויקטים.
אבל יש גם צדדים פחות חיוביים. בשנת 2016 אושר החוק להקמת רשות להתחדשות עירונית, מעין חותמת ממשלתית אמיתית להתעוררות ההולכת וגוברת סביב הנושא, ומתוך רצון להסדיר את התחום עד כמה שאפשר. רק לפני כ-3 חודשים אושר מינויו של חיים אביטן, ראש עיריית חדרה לשעבר, לראש הרשות, מה שאמור להוביל לתחילת הפעילות שלה - דבר שמחכים לו בתחום כבר מספר שנים. למרות זאת, זהבי טוען שעוד מוקדם לתלות תקוות בגוף הממשלתי החדש. "אנחנו מצפים ומקווים שהרשות תתן דחיפה ראויה לכל התחום הזה, אבל עוד לא רואים ממנה שום פעילות".
הקושי הגדול, כפי שמסמן אותו זהבי, הוא בעובדה ששנת 2018 היא שנת בחירות ברשויות המקומיות. "מבחינת הרשויות אנחנו ברגרסיה", הוא מסביר, "שנת בחירות זה אומר שעכשיו תהליכים נתקעים, בהרבה מקומות - בייחוד באיזור המרכז אנחנו רואים שיש עכשיו בחינה של מדיניות והדברים האלה לוקחים הרבה זמן. אם בעבר היינו מקבלים היתר בתוך שלושה חודשים, היום לוקח לנו משהו כמו 7-8 חודשים רק להגיע לוועדה. זה מכשול אמיתי".
הסחבת ברשויות המקומיות היא לכאורה עניין נקודתי שלא אמור להימשך מעבר לשנת הבחירות, אבל כידוע - פרויקטים של התחדשות עירונית הם פרויקטים ארוכים, שמחייבים סבלנות גדולה מצדם של הדיירים. לעומת זאת, ההתעוררות הגדולה לנושא עשויה דווקא להוות קלף בקרב המועמדים, כשהרבה תושבים ישמחו להציע תמיכה במי שנתפס מבחינתם כמקדם את התחום ולא מעכב את הפרויקטים השונים, אבל גם במי שרואה את התמונה הגדולה ואת רווחת כלל התושבים.
בשיתוף מרכז הנדל"ן