כמו במאדים: אסטרונאוטים יגורו במבנה מיוחד במצפה רמון
שישה אסטרונאוטים ייכנסו בחודש הבא למבנה מיוחד שיוצב סמוך למצפה רמון, ושם הם ידמו את החיים בכוכב הלכת השכן. המבנה הוצג בכנס של שבוע החלל הישראלי
בחודש הבא יוקם מתקן ראשון מסוגו בישראל המדמה את החיים על מאדים. המתקן יוקם במצפה-רמון. המבנה המיוחד עתיד לאכלס בין שישה לשמונה אסטרונאוטים לביצוע משימות הדמיה למשך מספר ימים עד שבועות והוא למעשה יהווה את אבן הפינה למתקן ההדמיה העתידי. המבנה, שבו ישהו בסופו של דבר שישה אסטרונאוטים, הוצג היום (ב') בכנס החלל ע"ש אילן רמון של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע וסדנת יובל נאמן.
באוניברסיטת בן-גוריון אמרו כי מיזם D-Mars הוא יוזמה ישראלית ייחודית להקמת מרכז הדמיות בין לאומי למחקר פלנטרי, באזור מצפה רמון שמטרתו לקדם בישראל את חקר החלל בפרט ומדע וטכנולוגיה בכלל. זאת על ידי יצירת תבנית ותשתית לשימוש למטרות מחקר אקדמי, פיתוח טכנולוגיות בתעשייה וכאמצעי מתודי לתכניות חינוכיות שונות. בראש צוות ההקמה של הפרויקט עומד ד"ר הילל רובינשטיין מפרויקט D-MARS, פוסט-דוקטורנט מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בהנחייתו של סגן הנשיאה ודיקן למחקר ופיתוח, פרופ' דן בלומברג.
עבור הדמיות אלו מתוכנן כעת מבנה מחקר אנלוגי המכונה הביטאט (HABITAT) וזאת כחלק מקורס בפקולטה לארכיטקטורה של הטכניון העוסק בתכנון והקמה של סביבות חלל והמשתף יחד סטודנטים מאווירונאוטיקה, מכונות, ארכיטקטורה, מדעי המחשב ועוד. היעד הוא להקים בתחילת פברואר את המבנה באזור מדברי מבודד בקרבת מצפה רמון. ההדמיות השונות שיבוצעו במתקן מדמות משימות חלל המתבצעות במאדים והאסטרונאוטים המדמים ילבשו חליפות חלל ביציאה ממנו ושגרת יומם תנוהל בהתאם לנוהל במשימה אמיתית.
ההדמיות השונות שיבוצעו במתקן מדמות משימות חלל המתבצעות במאדים והאסטרונאוטים המדמים ילבשו חליפות חלל ביציאה ממנו ושגרת יומם תנוהל בהתאם לנוהל במשימה אמיתית.
המתיישבים העתידיים במאדים יהיו צריכים לקחת עימם בחללית, המוגבלת במקום, מבנה מוכן שאותו יוכלו לפרוס במהירות בשטח. בהתאם, ההביטאט הישראלי תוכנן בצורה של מלבן בגודל 15 מ"ר שבתוכו מקופלות שתי כנפים שאותן ניתן יהיה לפרוס בשטח ובכך להגדיל את גודלו לכדי 50 מ"ר. "שמנו דגש רב על שימושיות ומבלי להתפשר על נוחות ותחושה ביתית", מסביר האדריכל אלון שיקאר. הכנף הימנית מכילה את אזור שינה וחדר הבקרה, הכנף השמאלית את המעבדות ואילו המלבן הפנימי יהווה את לב המבנה ויכלול את שלל המערכות תומכות החיים כגון מים וחשמל וכן פונקציות משותפות כמו אזור הכניסה והמטבח, שאליו מחובר שולחן רב שימושי לארוחות, ישיבות ועבודה בצוות. אזור השינה יורכב משש קפסולות קטנות, מסוג הקפסולות שינה היפניות, ובכל אחת מיטה ומקום לחפצים אישיים בכדי לתת תחושת חלל פרטית ואינטימית לכל איש צוות.
תנאים קרובים יחסית למאדים
באוניברסיטת בן-גוריון הוסיפו כי מצפה רמון נחשבת לאחד האתרים הייחודיים בעולם המדמים תנאים הקרובים יחסית לתנאים השוררים על פני מאדים. האזור דומה למאדים בבחינות רבות מבחינת מבנה הקרקע, גיאולוגיה, צחיחות, מראה והבידוד. הסביבה מספקת שילוב של אלמנטים אנלוגיים עבור הדמיות חלל, שקשה למצוא באזורים אחרים בעולם.
"סוכנויות חלל בעולם כבר עסוקות בהכנות למסע למאדים ובפתרון האתגרים הטכנולוגיים הרבים", אומר מנהל סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע אבי בלסברגר. "אחד האתגרים שמנסים לפצח שם הוא צורת המגורים של המתיישבים הראשונים בכוכב הלכת".
"הטמפרטורה על פני מאדים נעה בין 35 מעלות למינוס 140 ותנאי הכבידה והאטמוספירה השונים שם הם שליש מאשר על פני כדור הארץ", הסביר ד"ר רובינשטיין "לא ניתן להתקיים ללא עזרים תומכים על פני מאדים, סוג התנועה הוא קפיצה קלה ממקום למקום והחשיפה לקרינה גבוהה. האסטרונאוטים שיגיעו למאדים ינועו על פני השטח של כוכב הלכת בחליפות שיהיו בהן את כל המערכות תומכות החיים ויבצעו מחקרים בשטח, מה שמחייב חליפות שמאפשרות תנועה ותנועות מוטוריקה עדינות".
הדמיות חלל הן תחום מפותח בתעשיית החלל העולמית ומשמשות להכשרת אסטרונאוטים עתידיים ולהנגשת תחום החלל לציבור. ההדמיה מאפשרת לבצע ניסויים על ידי דימוי הסביבה והתנאים הנלווים. ייחודו של ההביטאט בכך שהוא משתמש במשאב הסביבה המדברית הייחודית בצורה לא פוגענית.
בעולם קיימים מספר קטן של מרכזים מעין אלה בבעלות סוכנויות חלל, חברות תעשייה ומוסדות חינוך. באוניברסיטת בן-גוריון אמרו כי הקמת מרכז שכזה בישראל תציב אותה בחזית מחקר החלל. בנוסף, ייחודו של המתקן הישראלי בכך שהוא מציע עצמו לקהלים רבים, תוך ניצול משאב הסביבה המדברית הייחודית בצורה לא פוגענית. ההדמיות השונות שיבוצעו במתקן יהיו סביב משימות חלל המתבצעות במאדים או בפלנטה אחרת והאסטרונאוטים המדמים ילבשו חליפות חלל ביציאה ממנו. הקמת מרכז הדמיות החלל בנגב נועד לשים את ישראל על המפה כמובילה בתחום זה בעולם, להעצים את תושבי הפריפריה, לתרום לכלכלה, לחברה ולחינוך במדינה בכלל ולתושבי הדרום בפרט.
לצוות ה D-Mars מספר יעדים קרובים: השקת המשימה האנלוגית הראשונה בישראל ב 15-18 בפברואר, שתבוצע על ידי נציגי הצוות בשיתוף פעולה עם פורום החלל האוסטרי, גוף בינלאומי שכולל מעל 20 מדינות ומתמחה במשימות אנלוגיות. בהמשך למשימה זו, בחודש אפריל,השנה, יבוצע הפרויקט המסכם של תוכנית "בית הספר להכשרת אסטרונאוטים צעירים", תוכנית בת שנה וחצי במכון דוידסון במימון סוכנות החלל וקרן יק"א , שמטרתה לימוד נושאי ליבה ורכישת כלים בתחום חקר החלל לתלמידי תיכון. שתי הפעילויות קשורות זו בזו מכיוון שאנשי הצוות המדמים לראשונה את המשימה הם מחנכי התלמידים אשר יפעילו את משימת התלמידים.