סגירת המעגל המרגשת של הח"כית ביוון
סבה וסבתה של ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) נמלטו מסלוניקי לפני מלחמת העולם השנייה. יותר מ-70 שנה אחרי ש-100 מבני המשפחה שנותרו מאחור עונו ונרצחו על ידי הנאצים, נאמה חברת הכנסת בפרלמנט באתונה: "עומדת כאן בשם המשפחות היווניות שהצליחו לשרוד"
ח"כ איילת נחמיאס-ורבין, שמכהנת כיו"ר שדולת הידידות ישראל-יוון, השתתפה היום (ב') בטקס לרגל יום השואה הבינלאומי שנערך בפרלמנט היווני באתונה. עבור הפוליטיקאית מהמחנה הציוני מדובר בסגירת מעגל אישית ומרגשת, מאחר שלפחות 100 מבני משפחתה המורחבת עונו ונרצחו במהלך מלחמת העולם השנייה.
ריבלין ביוון: "החוק הפולני - תזכורת שעלינו להיאבק על זיכרון השואה"
נחמיאס-ורבין, שהצטרפה לפמלייתו של נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ביוון, נאמה בפרלמנט היווני: "אנחנו עומדים כאן היום כולנו יחד ואומרים בקול - אנחנו זוכרים! אנו מאשרים מחדש את המחויבות שלנו לתפישה האנושית שאף עם בעולם לא צריך לחיות תחת איומים של גזענות, שנאה ופחד להשמדה קולקטיבית. יותר מ-74 שנה חלפו מאז מצאו יהודי יוון את עצמם מול אימה, ואני עומדת כאן היום מול חברי הפרלמנט היווני, בשם המשפחות היווניות שהצליחו לשרוד".
מאיר ורשל נחמיאס, סבה וסבתה של חברת הכנסת, עלו לישראל מסלוניקי כבר בינואר 1933. זה קרה אחרי שהסב, פעיל ציוני בתנועת מכבי, היה קורבן של תקרית אנטישמית אלימה ברחוב.
השניים ברחו לארץ כתיירים עם תינוק בידיהם, ונאלצו להשאיר מאחור את הוריהם, אחים, דודים וקרובים רבים. מאיר ורשל נסעו ברכבת לפורט סעיד במצרים, משם לקנטרה ואז הגיעו לבית המכס ברחוב הרכבת בתל אביב. הם חיו בשכונת שפירא בעיר וכל השנים עשו מאמצים עילאיים להביא את לישראל כמה מקרוביהם שנותרו בסלוניקי.
"היהודים ביוון, לא ממש ידעו שהם עומדים מול אימה", אמרה נחמיאס-ורבין בנאומה. "לפני 84 שנה, בתחילת 1933, סבי וסבתי זוג צעיר עם תינוק, שחווה מפגש אנטישמי ברחוב, מצא את עצמו משקר לקצינים היוונים בסלוניקי ובורח דרך מצרים ליפו בלי לדעת שהם לא יראו את המשפחות שלהם שוב. מעולם לא הבנתי לגמרי מה גרם להם להיפרד מההורים, 15 אחים ואחיות, דודות דודים רבים ודודנים - לפחות מאה איש ממשפחת נחמיאס וביוואס שעונו ונרצחו בידי הנאצים".
מחר תתלווה נחמיאס-ורבין לנשיא ריבלין בביקורו בסלוניקי, שם הוא יניח אבן פינה למוזיאון החדש לזכר השואה שמוקם בסיוע ממשלת יווון.
100 אלף מיהודי יוון, רובם מסלוניקי, הובלו לאושוויץ. כ-70 אלף מתוכם נספו בשואה. מהקהילה הגדולה כמעט ולא נותר שריד והיא מונה כיום רק כ-4,000 איש.
ערב בואו של הנשיא חוללה אנדרטה לזכר קורבנות השואה בסלוניקי על ידי פעילים של המפלגה הניאו-נאצית "השחר המוזהב". הנשיא ריבלין החליט לשנות את תוכנית ביקורו ולהניח זר למרגלות האנדרטה. ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס החליט כמחווה להצטרף לנשיא ריבלין בהנחת הזר באנדרטה ואבן הפינה למוזיאון.