שתף קטע נבחר

 

אירלנד תערוך משאל עם על התרת הפלות

לאחר 35 שנים של איסור כמעט גורף, תינתן לעם האירי האפשרות להצביע בעד ביטול האיסור על הפלות במדינה הקתולית. הציבור יישאל אם לבטל את התיקון לחוקה שמשווה בין זכות החיים של האם והעובר, ובמקביל הממשלה תציע חקיקה שתבטל את ההגבלות על הפלה ב-12 שבועות ההיריון הראשונים

החלו בניסוח חקיקה שתבטל את ההגבלות ב-12 שבועות ההיריון הראשונים. ראש ממשלת אירלנד ורדקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החלו בניסוח חקיקה שתבטל את ההגבלות ב-12 שבועות ההיריון הראשונים. ראש ממשלת אירלנד ורדקר(צילום: EPA)

ממשלת אירלנד הודיעה הלילה (ג') כי החליטה לערוך משאל עם על ביטול האיסור על הפלות במדינה הקתולית. משאל העם יתקיים בחודש מאי ויעניק לעם האירי הזדמנות ראשונה זה 35 שנה לתקן את אחד החוקים המחמירים ביותר בעולם בעניין ההפלות.

 

המצביעים יישאלו אם לדעתם יש לבטל את התיקון השמיני לחוקה, שהוכנס ב-1983 ומשווה בין הזכות לחיים של האם ושל העובר, ולאפשר לפרלמנט לחוקק חוקים בנושא בעצמו. המדיניות החדשה בנושא לא תובא להצבעת הציבור במסגרת משאל העם, אולם ראש ממשלת אירלנד ליאו ורדקר אמר כי ממשלתו תתחיל בניסוח חקיקה בהתאם להמלצות הוועדה הפרלמנטרית שהורכבה מנציגי כל המפלגות, וקראה לביטול כל ההגבלות על הפלות במהלך 12 שבועות ההיריון הראשונים.

 

ביולי 2013 חתם נשיא אירלנד מייקל היגינס, שעדיין מכהן בתפקידו, על חוק שמאפשר לבצע הפלות במקרים יוצאי דופן שבהם האישה נמצאת בסכנת חיים. היה זה החוק הראשון שהתיר הפלות במקרים מסוימים במדינה. הצעת החוק אושרה שבועיים קודם לכן בבית התחתון של הפרלמנט, לאחר שעוררה מחלוקת במשך זמן רב.

 

החוק של 2013 עלה לאחר שסאביטה הלפאנאבר, רופאת שיניים בת 31 שהייתה בשבוע ה-17 להריונה, מתה בבית החולים אחרי שסירבו לבקשתה לעבור הפלה. הלפאנאבר סבלה מכאבים עזים בבטנה וביקשה כמה פעמים להפיל את עוברה. אולם, בבית החולים סירבו לבקשה בתואנה ש"זאת מדינה קתולית".

מתה בבית החולים לאחר שסירבו לאפשר לה לבצע הפלה. סאביטה הלפאנאבר (צילום: BBC) (צילום: BBC)
מתה בבית החולים לאחר שסירבו לאפשר לה לבצע הפלה. סאביטה הלפאנאבר(צילום: BBC)

בעלה של המנוחה, פראבן הלפאנאבר, סיפר אז לעיתון האירי "Irish Times" כי סאביטה, מאמינה הינדית, אמרה לצוות הרפואי בבית החולים: "אני לא אירית ולא קתולית", אך הם עדיין סירבו לשים סוף להריונה משום שהדופק של העובר עדיין פעם.

 

במהלך יומיים וחצי סבלה סאביטה מכאבים עזים עד שהדופק של העובר הפסיק לפעום. מותה הצית דיון ציבורי נוקב באירלנד וביקורת גדולה על הממשלה המקומית בשל כישלונה לבצע רפורמות בחוקי בריאות ולהתיר הפלות אם נשקפת סכנת חיים לאם.

 

הפגנות גדולות התקיימו מול בניין הפרלמנט בדבלין ומחוץ לשגרירות האירית בלונדון כדי להפגין סולידריות עם סאביטה ועם התנועה Irish Pro-Choice Movement שתומכת בלגליזיציה של הפלות, ומשתמשים רבים בפייסבוק שינו את תמונת הפרופיל שלהם לזו של סאביטה כדי למחות נגד הממשלה האירית.

 

באוקטובר 2012, למרות שטרם נחקק חוק ברור בנושא, נפתחה בבלפסט שבצפון אירלנד מרפאה ראשונה לביצוע הפלות. אנשי המרפאה אפשרו הפלות ללא ניתוח לנשים בתשעת שבועות ההיריון הראשונים, באמצעות קבלת תרופה שגורמת להפסקת ההיריון - רק אם רופאים קבעו שהמשך ההיריון עלול לפגוע בבריאותן הפיזית או הנפשית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים