מומחית: "משרד הבריאות טועה - טלפונים סלולריים מסוכנים"
פרופ' סיגל סדצקי, מומחית בעלת שם עולמי בחקר ההשפעה של הקרינה הסלולרית על הבריאות, מתארחת באולפן ynet ויוצאת נגד הקביעה התמוהה, לדבריה, של משרד הבריאות שסלולרי לא מזיק. "זה שהוכיחו שאין עלייה בגידולי מוח לא אומר שהסלולרי לא מזיק", היא אומרת וגם מציידת אותנו בטיפים לצמצום הנזק הבריאותי מהמכשיר הנייד
צפו בריאיון המלא עם פרופ' סדצקי באולפן ynet:
פרופ' סיגל סדצקי, מנהלת מכון גרטנר לחקר האפידמיולוגיה של הסרטן בתל השומר, לא מתרשמת כלל מהנתונים שפרסמו אתמול משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, שקובעים כי קרינה סלולרית לא מעלה את הסיכון לגידולים ממאירים במוח. נזכיר כי המחקר, שכלל עיבוד נתונים של רשם הסרטן במשרד הבריאות, עקב אחר שיעור ההיארעות של גידולי מוח ממאירים באוכלוסייה בשני העשורים האחרונים.
"בשנים 2014-1990 ההיארעות (מספר המקרים החדשים) של גידולי מוח ממאירים בכל קבוצות האוכלוסייה שנבחנו: גברים יהודים, נשים יהודיות, גברים ערבים ונשים ערביות, הייתה יציבה" - צוין בהודעת משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן. מכיוון שבעשורים הללו הפך השימוש בטלפונים סלולריים לנפוץ במיוחד, קשרו אנשי המשרד בהצהרתם בין העלייה בשימוש בסלולר ובין היציבות שנשמרה בהיארעות הגידולים.
אבל פרופ' סדצקי גורסת כי כלל לא מדובר במחקר שמטרתו לבחון את הקשר בין שימוש בסלולר ובין התפתחות גידולי מוח, ועל כן היא ממליצה לא לקשור בין שני הדברים. "אני לא רואה שום טעם לקחת נתונים ישראליים, שכבודם במקומם מונח, שבסך הכול אומרים שלא רואים עלייה בגידולי מוח, ולקשר אותם בכלל עם הנושא של טלפון סלולרי", אומרת סדצקי בריאיון לאולפן ynet. "ברור שטלפונים סלולריים כאן כדי להישאר, השאלה היא באיזו מידה אנחנו צריכים להישמר מפניהם ובאילו אמצעים עלינו לנהוג כדי להרחיק אותם מהגוף שלנו למרות שברור שנמשיך להשתמש בהם".
תחשבו באיזה גיל אתם נותנים לילדים שלכם טלפון נייד
לדברי פרופ' סדצקי, ארגון הבריאות העולמי קבע שהקרינה הסלולרית עלולה להיות גורם מסרטן בקרב בני אדם ולכן כדאי להישמר מפניה - וזה אפילו די פשוט ליישום. "אנחנו מדברים על קרינה שיורדת מהר מאוד כפונקציה של המרחק מהגוף, ולכן מה שאנחנו צריכים לעשות זה לדבר עם אוזנייה, אוזנייה חוטית ולא אל-חוטית".
פרופ' סדצקי ממליצה גם להרחיק את הטלפון מהגוף ולחשוב "מאיזה גיל אנחנו רוצים לתת לילדים שלנו טלפון ולמה.
"למשל, בזמן הורדת נתונים מהאינטרנט כמות הקרינה היא מאוד גדולה, ולכן כדאי להוריד קבצים כשהטלפון רחוק מהגוף. לשמוע מוזיקה, למשל, אפשר כשהטלפון על מצב טיסה. בקיצור, לנסות להפחית את המצבים שחושפים אותנו לקרינה ולקרינה גבוהה", היא מסכמת.