שתף קטע נבחר
 

דילמה באפריקה: האם להגביל את הריבית על ההלוואות

אחרי שהגביל את מרווחי הריבית הגבוהים על ההלוואות, הבנק המרכזי של קניה שוקל לבטל את ההגבלה

בשיתוף מימון ישיר

 

12 חודשים לאחר שנכנסה לתוקף מגבלה על הריבית בהלוואות, הבנק המרכזי של קניה שוקל כעת לבטל את המגבלה ולעבור שוב למדיניות של שוק-חופשי.

 

לפני הטלת המגבלה, הבנקים בקניה גבו מרווח ריבית (הפער בין הריבית הנגבית על הלוואות לריבית שניתנת על פיקדונות) של 11.4%, נתון גבוה ב-5% מהממוצע העולמי.

 

על אף שנעשו ניסיונות קודמים לשכנע את הבנקים להפחית את הריביות, היוזמות לא הצליחו, עד שהפרלמנט הקנייתי הצביע פה אחד על הטלת המגבלה על פי חוק.

 

החוק החדש בנושא, מגביל את הריביות ל-4 נקודות אחוז מתחת לשיעור הריבית של הבנק המרכזי, העומד נכון לעכשיו על 10%, והוא דורש מהגופים המלווים לשלם ריבית של לפחות 70% מהריבית של הבנק המרכזי על פיקדונות קצובים בזמן.

 

חלק מהגורמים בשוק טענו כי המהלך ייפגע בכלכלה המקומית יותר מאשר יועיל לה. מושל הבנק המרכזי של קניה, פטריק נג'ורג, הודה לאחרונה כי הממשלה שוקלת כעת להפוך את המהלך ולאפשר לשוק החופשי לחזור לענף הפיננסים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הבנקים המובילים בקניה, הצהירו על ירידה ברווחים בעקבות המגבלה החדשה על הריבית. בנק ברקליס קניה, למשל, רשם ירידה של 12% ברווחים הנקיים שלו 3 חודשים בלבד אחרי תחילת המגבלה.

 

כעת, כאשר המגלה על הריבית חוגגת שנה, מחקר פנימי של הבנק המרכזי של קניה גילה כי המצב של ענף הבנקאות אכן רשם הדרדרות, וכי הכלכלה של קניה ספגה מספר גלי הדף.

 

על רקע עלייה בפיגורים בהחזרי ההלוואות, קרן המטבע העולמית, שביקשה מהבנק המרכזי של קניה להיות ערני, ביקשה ממשרד האוצר המקומי להסיר את מגבלות הריבית, משום שבנקים קטנים ולווים עומדים בפני מחסור באשראי.

 

סוכנות הדירוג Fitch פרסמה אזהרה באשר לכלכלה של קניה, בעקבות פגיעה בבנקים הקטנים, אשר לטענתה נובעת מהמגבלה על הריבית.

 

"הבנקים הפכו להיות בררנים יותר באשר למי שהם מלווים לו, ואיבדו את התמריץ להעניק הלוואות לטווח רחוק ולממן ענפים כלכליים מתפתחים, משום שהמשמעות של המגבלה היא שהריבית דומה בהלוואות 'מסוכנות' והלוואות בטוחות לטווח קצר יותר", כתבה סוכנות הדירוג. "זהו איום על הצמיחה בכלכלה של קניה, הנסמכת באופן משמעותי על הלוואות בנקאיות וצמיחה בענף האשראי הפרטי, שרשמו קיפאון מאז 2015 ונכנסו למגמת האטה מאז החלת המגבלה".

 

"היה ברור לנו שמגבלת הריבית היא בעייתית במובנים רבים", אומר נג'ורג. "האינטרס שלנו בתור בנק מרכזי הוא לבטל את הצעדים האלו ולחזור למשטר בו הריביות מוגדרות באופן חופשי אך בסביבה מפוקחת".

 

אך התומכים במגבלה הגנו על המהלך בחירוף נפש. חבר הפרלמנט ג'וד נג'ומו, שהוביל את הקמפיין לריסון שיעורי הריבית בפרמלנט, אמר כי "ישנו מאמץ מרוכז מצד הבנקים, שהקימו קרטלים כדי לשמור את האשראי הרחק מידי הציבור, ולפיכך הם סוחטים את הפרלמנט לשנות את החוק המגן על האיש הקטן".

 

אחת המתנגדות העזות ביותר למגבלה היא קרן המטבע הבינלאומית, אשר מסרה כי "שליטה מסוג שכזה כוללת השלכות שליליות לא מכוונות על הזמינות של מימון לעסקים קטנים ובינוניים, עם סיכון לביטול שיפור ניכר בהכללת כל האוכלוסיות בכלכלה, כפי שנרשם בשנים האחרונות.

 

איגוד הבנקאים הקנייתי (KBA), הזהיר כי הבנקים צפויים להטות יותר הון לחוב ממשלתי והזדמנויות אחרות בתחום המט"ח, במקום להלוות ללווים, משום שחוב ממשלתי נחשב פחות מסוכן ויותר רווחי.

 

בכל מקרה, אין ספק כי המגבלה על הריבית, שהוצגה בשנה שעברה, התקבלה בברכה בציבור, משום שהריביות הגבוהות שנרשמו קודם לכן הפכו את האשראי למוצר הנמצא מחוץ להשיג ידם של רוב הסוחרים הקטנים במדינה".

 

לקבלת הלוואה לכל מטרה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים