משרד החקלאות: אלו הפירות והירקות עם הכי הרבה שאריות ריסוס
מבדיקת רמת הריסוס בפירות וירקות שערך משרד החקלאות עולה, כי בדגימות של דובדבן, תות שדה, חסה, נקטרינה, צנונית ותבלינים נמצאו שאריות ריסוס ברמה גבוהה מהמותר או שבוצע בהם שימוש בחומרי הדברה אסורים. עם זאת, 89% מהדגימות נמצאו תקינות
דובדבן, תות שדה, חסה, צנונית ותבלינים - בתוצרת צמחית זו נמצאו שאריות ריסוס ברמה גבוהה מהמותר בחוק, או שבוצע בהם שימוש בחומרי הדברה שאינם מורשים בשימוש. כך עולה מהסקר השנתי לשימוש חורג בחומרי הדברה בפירות וירקות הנדגמים בשדות ובבתי-האזירה, אותו מבצע משרד החקלאות ושממצאיו פורסמו היום (ג').
לעוד כתבות בנושא צרכנות לחצו כאן
במשרד מסבירים, כי ממצאי סקר 2016 מצביעים על עלייה נוספת באחוז הדגימות התקינות, העומדת כיום על כ-89%, מתוכן 48% נמצאו ללא שאריות חומרי הדברה כלל. לשם השוואה, במהלך השנים 2014 ו-2015 נמצאו 85% ו-88% דגימות העומדות בתקן, בהתאמה.
בשנת 2016, נבדקו 500 דוגמאות תוצרת טרייה של 50 זנים של ירקות ופירות בפריסה ארצית. מחצית מסוגי הדגימות היו ירקות, ומחצית כללה פירות, הדרים ותבלינים. לפי הסקר, רובן המוחלט של תוצאות הבדיקות תקינות. במשרד מדגישים כי כמחצית מהחריגות (5% מתוך 11% חריגה) נמצאו כחריגות ברמה נמוכה עד מאוד.
במחצית מהחריגות הנותרות (26 מקרים) נמצאו חריגות ברורות שגררו חקירה של מפקחי משרד החקלאות (פיצו"ח) לנסיבות האירוע, שהובילו בחלקן לקנסות מנהליים. במשרד הבריאות מדגישים, כי לא כל חריגה מסוכנת לבריאות. לדברי המשרד, משמעות החריגות היא שימוש בחומרי הדברה הנעשה בניגוד להנחיות המשרד ל"חקלאות נאותה". המשרד ימשיך וינטר את החקלאים הפועלים בניגוד להנחיותיו.
מתוך הממצאים עולה כי לא נמצאו חריגות כלל באבטיח, אננס, בטטה, בצל (יבש וירוק), חציל, כרוב, כרוב סיני, ליצ'י, מלון, מנגו, מנטה, משמש, פפיה, ארטישוק, קישוא, רוקולה, שום, שומר, תירס , תמר, תפוח ותפוח אדמה.
לדברי שר החקלאות, אורי אריאל, "משרד החקלאות פועל באופן מתמיד לצמצום חומרי ההדברה בתוצרת החקלאית במטרה לתת לציבור תוצרת טרייה ובריאה".
האם תקן הריסוס של פירות וירקות בישראל עומד בסטנדרטים הבינ"ל? צפו