הצעת חוק באירלנד: עסקים עם ישראלים מיו"ש והגולן - עבירה פלילית
בפרלמנט האירי הוגשה הצעה להעניש את מי שיהיה בקשר עסקי עם ישראלים מיהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן. נתניהו זימן את השגרירה לשיחה: "מטרת היוזמה - לתמוך ב-BDS ולפגוע בישראל". אנשי שמאל ישראלים קוראים לתמוך בהצעה: "להבדיל בין ישראל להתנחלויות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו גינה היום (ג') בתוקף הצעת חוק שהגישו פעילי שמאל בפרלמנט האירי, שקוראת להגדיר כעבירה פלילית כל קשר עסקי עם עסקים ישראליים או אזרחים ישראלים מיהודה ושומרון, מזרח ירושלים ורמת הגולן.
נתניהו ייפגש מחר עם שגרירת אירלנד לשיחה במשרד, כדי להבהיר לה את התנגדותה החריפה של ממשלת ישראל ליוזמה זו. ראש הממשלה אמר שמטרת היוזמה היא תמיכה בתנועת ה-BDS ופגיעה בישראל. "היוזמה נותנת רוח גבית למבקשים להחרים את ישראל, ועומדת בניגוד מוחלט לעקרונות המנחים של הסחר החופשי והצדק", אמר ראש הממשלה.
הצעת החוק כוללת גם חרם על יבוא ויצוא סחורות מההתנחלויות, ומענישה תיירים אירים שמבקרים מעבר לקו הירוק ורוכשים שירותים או מוצרים מגורמים ישראלים. העונש הצפוי – עד חמש שנות מאסר וקנס של עד 250 אלף אירו.
היום החל הדיון בהצעת החוק בפרלמנט בדבלין. במהלך הדיון הביע שר החוץ האירי סיימון קובני התנגדות לחוק. הדיון הסתיים בסופו של דבר ללא הצבעה - שתתקיים רק בחודש יולי.
במקביל פרסמה שורת אנשי שמאל ישראלים עצומה בעיתון "אייריש טיימס", שבה קראו לחברי הפרלמנט לתמוך בהצעה. בין החותמים היו יו"ר הכנסת לשעבר אברהם בורג, השגרירים לשעבר אלון ליאל ואילן ברוך, חברי הכנסת לשעבר נעמי חזן, יעל דיין ורומן ברונפמן, מזכ"ל שלום עכשיו לשעבר צלי רשף, נציב שירות המדינה לשעבר יצחק גלנור, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר מיכאל בן יאיר והעיתונאי אורי אבנרי.
אנשי השמאל כתבו במכתב: "אנו, אזרחים מודאגים של ישראל, מפצירים באירלנד לתמוך בכל חקיקה שתסייע לאכוף את ההבחנה בין ישראל עצמה לבין ההתנחלויות בשטחים הכבושים בגדה המערבית ובמזרח ירושלים. הכיבוש הישראלי של השטחים מעבר לקווי 67' מתמשך זה למעלה מחמישים שנה ללא סוף באופק ולא רק שהוא לא צודק, אלא גם מפר החלטות או"ם רבות. אנו משוכנעים שהכיבוש המתמשך הוא בלתי אפשרי מבחינה מוסרית ואסטרטגית, מזיק לשלום ומהווה איום על ביטחונה של ישראל. כאנשים שאכפת להם עמוקות מעתיד ישראל וכמהים לשלום עם שכנינו - אנו מפצירים בכם לתמוך בחוק".
דן דייקר, חוקר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה ומומחה ללוחמה ב-BDS, אמר כי הגיע הזמן שאותם ישראלים החותמים על הצהרות מסוג זה יבינו כי רעיון ההחרמה של מוצרים מהתנחלויות אינה המטרה היחידה של התנועה הזו. מטרתה, כפי שהציגה המייסד שלה עומר ברוגתי, היא "דחיית הרעיון של מדינה יהודית בכל חלק בפלסטין". דייקר הוסיף: "אין ל-BDS עניין במדינה פלסטינית קטנה בגבולות 67' אלא להחליף את המדינה היהודית גם בגבולות 48". יש לציין כי אותו ברגותי התקבל בכבוד רב ביולי האחרון באירלנד על ידי הנשיא מייקל היגינס.