פורשים כנפיים: צעירי איראן רואים עולם
הצעירים ממעמד הביניים מתגברים על המסורת וההורים השמרנים, ומרחיבים אופקים בטיולי תרמילאים ברחבי העולם. "כשאמרתי שאני בהוסטל באירופה אנשים היו בהלם", מספרת איראנית שהספיקה לבקר ב-20 מדינות מאז 2015. בשנה החולפת: שיא במספר הנסיעות לחו"ל
צעירי איראן מעודדים זה את זה ברשתות החברתיות להתגבר על מגבלות המסורת, להרחיב אופקים ולטייל בעולם. הטיולים של התרמילאים האיראנים הצעירים הפכו לנושא פופולארי במיוחד באינטסגרם ובטלגרם, שתי האפליקציות הפופולאריות ביותר באיראן. לחלק מהמשתמשים יש יותר מ-200 אלף עוקבים.
דור ה-Z משנה את איראן דרך הרשת
האליטה האיראנית מטיילת ברחבי העולם כבר שנים רבות, מאז האזרחים שנמלטו לארה"ב ולאירופה אחרי המכפה של 1979. אלא שכעת זה תורם של צעירי מעמד הביניים לפרוש כנפיים - למרות המכשולים התרבותיים והדאגה של ההורים.
שרה לואי בת ה-31 חשבה כל השנים שהמשמעות של חופשה היא נסיעה משפחתית לחופיה הצפוניים של איראן. לפני שנתיים היא הכירה קבוצה של זרים באתר "קאוץ' סרפינג" והצטרפה אליהם לטיול תרמילאים בעיר העתיקה של יזד. היא הגיעה לא מוכנה. "לא היה לי שום ציוד. לבשתי נעליים קטנות ושאלתי תיק מחבר", היא אומרת.
הטיול עם קבוצת הזרים הראה לשרה את האפשרויות שיש לעולם להציע. במהרה היא התחילה לחסוך כסף לטיול של 40 יום ברחבי אירופה, למרות שהדבר הוביל לעימות עם הוריה השמרנים. "המשפחה שלי לא קיבלה את זה בקלות או בן לילה. חוויתי הרבה כאב".
"בהדרגה הראיתי שאני יכולה לעשות טיולים קצרים יותר, וכך רכשתי את אמונם", מספרת לואי, שמשתפת בבלוג את החוויות שלה מהטיולים. "בימים האלה אם אני נשארת בבית בסופי השבוע אבא שלי מגיע ושואל אותי אם משהו לא בסדר", היא אומרת בצחוק.
צעירים איראנים אחרים, בעיקר נשים, למדו מהחברה השמרנית שלטייל לבד זה מסוכן. מזאד אליאסי, בלוגרית אחרת, מספרת: "כשאמרתי לאנשים שאני בהוסטל באירופה האיראנים היו בהלם ושאלו - 'זה אומר שיש אנשים זרים בחדר שלך?! הם לא עשו לך שום דבר?". רק ב-2015 שמעה אליאסי על המטיילים שנוסעים בטרמפים. מאז היא הספיקה לבקר בכל 32 המחוזות באיראן וב-20 מדינות.
"הוכחנו שאיראן בטוחה מאוד לטיולים כאלה. זה הפך לטרנד. אישה אחת אמרה שהיא השתמשה באינסטגרם שלי כדי לשכנע את בעלה לשכנע את בעלה, היא אמרה: 'אם היא יכולה לעשות את זה, גם אנחנו יכולים'", מספרת אליאסי.
בשנה שעברה נסעו לחו"ל 9.2 מיליון איראנים, עלייה של 38.5 אחוז לעומת השנה הקודמת – כמעט כפול בהשוואה למספרים לפני עשור. מי שמסייע למגמה הוא הנשיא חסן רוחאני, שנבחר ב-2013 והבטיח לשפר את יחסיה של איראן עם העולם.
האיראנים לא מתקבלים בברכה בכל מקום: ארה"ב אסרה בשנה החולפת על איראנים להיכנס לארה"ב אלא אם יש להם קרוב משפחה במדינה, ולארצות אירופה יש נהלים נוקשים ומתישים לתיירים - במטרה למנוע כניסה מזרים עניים.
בשאר העולם מקבלים בברכה את הטרנד התיירותי, ו-38 מדינות מוותרות כעת על הוויזות שנדרשים האיראנים להשיג, כולל רוסיה, גיאורגיה, טורקיה ומלזיה. איראן מנהלת מגעים עם הודו כדי שגם היא תוותר על הוויזות.
ההקלות לתיירים האיראנים עזרו לעודד נסיעות למדינות זולות יותר. "אולי לאיראנים אין מספיק דולרים או אירו כדי לנסוע לאירופה, אבל הם יכולים לחקור מקומות אחרים, דרום מזרח אסיה למשל", אומרת אליאסי.
הטכנולוגיה משחקת כאן תפקיד קריטי. רזה פרקבאן בן ה-43, אחד המטיילים המוכרים באיראן - ששבר את שיא העולם כשחצה את מדבר סהרה באופניים - מספר: "כשאני התחלתי 'גוגל מפס' לא היה קיים. אנשים לא יכלו לנסוע בקלות ולחלוק את החוויות שלהם".
אלירזה זפארי בן ה-38, כותב מדריך למטיילים באיראן, ומקוויה שהאיראנים יבקרו בשלל האתרים שיש לרפובליקה האיסלאמית להציע - ולא יבחרו לחצות את הגבול לטורקיה. בשנה שעברה זאת הייתה הבחירה של 2.1 מיליון איראנים, בזכות חבילות טיולים זולות והזמינות של האלכוהול.
"הסיבה מאחורי גל הנסיעות הוא שאנשים הפכו מודעים לעולם, והטכנולוגיה נותנת להם גישה פשוטה למידע שהם צריכים", מסביר זפארי.