שתף קטע נבחר

 

פולין על "חוק השואה": "מקווים שהיחסים עם ארה"ב לא יושפעו"

שר החוץ הפולני הביע תקווה כי אישור החוק שיאסור הטלת אחריות על פולין לזוועות שביצעו הנאצים במלחמת העולם השנייה "לא ישפיע על השותפות האסטרטגית עם ארה"ב". האמריקנים קראו לפולנים להימנע מקידום החוק בטרם אישורו בסנאט. מנכ"ל איגוד הארגונים היהודים באירופה פנה לנשיא פולין וביקש לדחות כל החלטה בחוקים החדשים

 

"חוק השואה" אושר בסנאט הפולני    (צילום: רויטרס)

"חוק השואה" אושר בסנאט הפולני    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אחרי שארצות הברית קראה לפולין להימנע מקידום החוק האוסר אמירות שיש בהן הטלת אחריות על פולין לזוועות הנאצים במלחמת העולם השנייה, אושרה לפנות בוקר (ה') הצעת החוק בסנאט הפולני. כצפוי, המהלך עורר זעם בישראל, אך בוורשה מודאגים דווקא מהקשרים עם וושינגטון. שר החוץ הפולני יאצק צ'פוטוביץ' אמר היום (ה') כי הוא "מקווה שהיחסים עם ארצות הברית לא יושפעו" כתוצאה מההתפתחויות האחרונות. "אנו מאמינים שעבודת החקיקה לא תשפיע על השותפות האסטרטגית בין פולין וארצות הברית", הוסיף.

 

בהתאם לחוק שאישר הסנאט, אמירות שיש בהן הטלת אחריות על פולין לפשעים נגד האנושות שביצע גרמניה הנאצית יהיו בגדר פשע, והעונשים עליהן יכללו בצדן עד שלוש שנות מאסר. החוק יועבר כעת לחתימת נשיא פולין אנדז'יי דודה - ואז ייכנס לתוקף. החוק לא יחול על יצירות אמנות ועבודות מחקר.

 

אסור לומר שזה מחנה פולני. אושוויץ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אסור לומר שזה מחנה פולני. אושוויץ(צילום: AFP)

החוק עבר ברוב גדול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
החוק עבר ברוב גדול(צילום: EPA)

צריך לחתום על החוק תוך 21 יום. נשיא פולין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
צריך לחתום על החוק תוך 21 יום. נשיא פולין(צילום: EPA)

57 מחוקקים הצביעו בעד החוק, 23 התנגדו לו ושניים נוספים נמנעו. מפלגת החוק והצדק, שמקדמת את הצעת החוק, אמרה כי הרקע להצעה הוא המאבק שהיא מנהלת נגד הקריאה למחנות השמדה כמו אושוויץ "מחנות השמדה פולניים", כיוון שמדובר במחנות נאציים על אדמת פולין.

 

יו"ר הסנאט סטניסלב קרצ'זווסקי אמר: "הייתה פגישה של ראשי המפלגה. שוחחנו ארוכות על המצב. אנחנו מאוד עצובים ומופתעים מכך שהמאבק שלנו על האמת ועל כבודם של הפולנים נתפס באופן שכזה".

 

סגן שר המשפטים, מרצ'ין וורצ'ול, אמר כי "חקר העבר אינו מאוים בשום צורה. אין שום איום על דיבור וניתוח העבר, אפילו האפל ביותר – פרק מביש בעבר הפולני. פולין היא מדינת חוק דמוקרטית המכבדת את חופש השיח הציבורי, את החופש המדעי ואת הזכות למתוח ביקורת".

 

ניצולת גטו ורשה: "פוחדת שיעצרו אותי בפולין"

ניצולת גטו ורשה: "פוחדת שיעצרו אותי בפולין"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

חבר האופוזיציה בוגדן קליץ' אמר כי "לחוק הזה יש השלכות נרחבות. הוא משפיע על הדיון בנוגע לעבר המתקיים בכל מדינה, גם בפולין, בייחוד בנוגע להיסטוריה החדשה של הכיבוש הנאצי. הדיון הזה צריך להתקיים ללא מגבלות. אי אפשר לפקח עליו בהשגחת התביעה הכללית". חבר אופוזיציה אחר, מארק בורבסקי, אמר כי "לא יכול להיות חוק שידכא את הדיון. החוק הזה מדכא את הדיון כאן בפולין וגם בחו"ל. וזה החשש הגדול ביותר".

 

הנשיא הפולני, אנדז'יי דודה, צריך לחתום ב-21 הימים הקרובים על החוק כדי שהוא ייכנס לתוקף. ייתכן כמובן שהוא יטיל וטו על החוק, אך לא ברור שכך יעשה לאחר שהצהיר השבוע כי לעולם לא יאפשר להכפיש את פולין ואת הפולנים בכלל באמצעות "האשמות שווא". דודה הוסיף כי הוא "נדהם מההתנהגות האלימה והבלתי רצויה" של ישראל בתגובה לחוק. הוא גם התעקש כי לא הייתה השתתפות ממוסדת ושיטתית של פולין או של העם הפולני בשואה, אך הודה כי היו פולנים שנקטו מעשים "מרושעים" נגד שכניהם היהודים.

 

זעם בישראל: "רואים בחומרה כל ניסיון לפגוע באמת ההיסטורית"

משרד החוץ הישראלי ציין כי "מדינת ישראל מתנגדת בתוקף להחלטת הסנאט הפולני. ישראל רואה בחומרה רבה כל ניסיון לפגוע באמת ההיסטורית. שום חוק לא ישנה את העובדות". גורם מדיני הביע אכזבה עמוקה לנוכח העובדה שמערכת היחסים בין המדינות חשובה לשני הצדדים. "העברת החוק מנוגדת לרוח השיחה בין שני ראשי הממשלה, שהתקיימה ביום ראשון", אמר הגורם.

 

בינתיים, ישראל בוחרת שלא להסלים את המשבר עם פולין. גורם מדיני אומר עם זאת שהאפשרות של החזרת השגרירה הישראלית מוורשה להתייעצוית קיימת, אך עוד לא התקבלה החלטה.

 

"עלבון גדול לזכר קורבנות השואה"

מנכ"ל איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA), הרב מנחם מרגולין, פנה לנשיא פולין אנדז'יי דודה וביקש ממנו לדחות כל החלטה סופית על חוקים חדשים שהועברו בסוף השבוע בפרלמנט, ואושרו אמש על ידי הסנאט בנוגע לשואה ולמחנות ההשמדה עד שתתקיים פגישה בנושא עם מנהיגים יהודיים. הרב מרגולין התריע כי במידה וכל ניסיונות השכנוע ייכשלו, ה-EJA יגיש עתירה נגד החוק בבית המשפט הפולני לחוקה, בדומה לעתירה שהוגשה על ידינו בנוגע לחוק הפולני שאסר על קיום שחיטה כשרה במדינה והביאה לביטול הגזרה".

 

הרב מרגולין הוסיף: "פניתי לנשיא פולין בצער רב לאחר העלבון הגדול שנגרם לזכר קורבנות השואה ולניצולים בעקבות חקיקת החוק המביש הזה. למרות היותה חברה ב-IHRA (כוח המשימה הבינלאומי להנצחת זכר השואה), פולין עדיין לא אימצה רשמית את ההגדרה של אנטישמיות כפי שאימצו מדינות כגון: ליטא, גרמניה, אוסטריה, רומניה ובריטניה. אנו מאמינים כי אימוץ פולני של הגדרת האנטישמיות של ה- IHRA ישפר חלק מהחששות של יהודי אירופה בכלל ויהודי פולין בפרט".

 

במקביל, פנה הרב מרגולין גם לראשי כל מוסדות האיחוד האירופי וביקש מהם לנזוף בממשלת פולין. "לא ניתן להעלות על הדעת שמדינה חברה באיחוד האירופי תהיה רשאית לנקות את עצמה בצורה גסה כל כך מזוועות ההיסטוריה, על ידי חקיקה דרקונית המאיימת לאסור אנשים על כך שיש להם השקפה אחרת, במקרה זה, רוב יהודי אירופה", ציין הרב מרגולין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים