ארגון שמייצג 600 אלף סטודנטים יהודים נגד הגירוש: "מדיניות שערורייתית"
ההתאחדות העולמית של סטודנטים יהודים קיבלה החלטה להתנגד לתוכנית גירוש מבקשי המקלט לרואנדה. "אלפי בני אדם יהיו בסכנת מוות, אונס, עינויים, עבדות ועוני קיצוני. ישראל נושאת באחריות המוסרית"
פרסום ראשון: ההתאחדות העולמית של סטודנטים
יהודים, שמייצגת כ-600 אלף סטודנטים יהודים מ-38 מדינות, קיבלה החלטה להתנגד לתוכנית של ממשלת ישראל לגרש לרואנדה את מבקשי המקלט
מאריתריאה וסודן. "אנו מגנים את המדיניות השערורייתית של ממשלת ישראל כלפי אלפי מבקשי מקלט", אמרה היום (ה') ל-ynet נשיאת ההתאחדות האירופית של הסטודנטים היהודים, אלינה בריקמן.
בריקמן הוסיפה כי "מבקשי המקלט הגיעו למדינת ישראל עם תקווה שהדמוקרטיה תהווה עבורם מקלט בטוח. למרות זאת, הכבוד שלהם הופשט מהם באופן יומיומי, ועכשיו ביטחונם הפיזי נמצא בסיכון. ואנחנו לא נתמוך בזה - אנחנו רוצים מדינת ישראל שנהיה גאים בה".
ההתאחדות העולמית היא ארגון שמאגד את התאחדויות הסטודנטים הרשמיות של יהודים בשש יבשות ברחבי העולם, ובראשותו עמדו בעבר, בין היתר, אלברט איינשטיין, חיים נחמן ביאליק, זיגמונד פרויד, חיים וייצמן, דוד בן גוריון ו-א. ב. יהושוע. אף ארגון שחבר בהתאחדות לא התנגד להחלטה.
בהחלטה נכתב כי "הנהלת ההתאחדות העולמית של הסטודנטים היהודים מאמינה שהגירוש יעמיד אלפי בני אדם בפני סכנת מוות, אונס, עינויים, עבדות ועוני קיצוני. ישראל נושאת באחריות מוסרית לשמור על ערכיה היהודיים ולהגן על מבקשי מקלט בתחומה. על ישראל לבחון בקשות למקלט בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים, במטרה לקבוע מי זכאי להכרה במעמד של פליט.
"כמו כן עליה לקבוע מדיניות ברורה בכל הנוגע להגירה בלתי חוקית אליה, שמביאה בחשבון את הצרכים החברתיים, הכלכליים והדמוגרפיים שלה, תוך כדי שהיא מונחית גם על ידי אמפתיה לנסיבות הקשות שהובילו את המהגרים הללו לישראל. בעוד שהמצב החברתי והכלכלי בדרום תל אביב הוא בעייתי ביותר, ישראל מסוגלת למצוא פתרונות חלופיים למצב מבלי לגרש אלפי אנשים".
בהמשך נכתב כי הנהלת ההתאחדות העולמית של הסטודנטים היהודים מחליטה "לקרוא לממשלת ישראל לעצור מיידית את תוכנית הגירוש וליישם מדיניות מקלט בהתאם לחוק הבינלאומי ולערכים היהודיים". בנוסף ההנהלה החליטה "לקרוא לחברינו, הציבור הישראלי, יהודים ובני ברית אחרים בעולם, להביע את נכונותם לסייע לישראל ולעבוד איתה ביחד כדי להתמודד באופן הומאני עם האתגרים של משבר הפליטים העולמי".
נשיאת ההתאחדות העולמית של הסטודנטים היהודים, אביגיל בנשטיין, הסבירה את ההחלטה בריאיון לאולפן ynet. "יש לנו חובה מוסרית בתור עם של פליטים", אמרה בנשטיין. "אין יהודי אחד שהוא לא צאצא של פליטים. אנחנו ארגון אקטיביסטי שפעל בשנות השבעים והשמונים להוציא את היהודים מברית המועצות, ובשנות התשעים כדי להביא את יהודי אתיופיה לארץ. זה ארגון שיש לו שורש מאוד מאוד עמוק של צדק חברתי ושל ערכים יהודיים, ואנחנו רוצים לעזור. יש לנו אחריות מוסרית לוודא שמבקשי המקלט בסדר ואנחנו רוצים לתמוך במדינת ישראל".
גם ההתאחדות האמריקנית של הסטודנטים היהודים הביעה תמיכה בהחלטה. נשיא ההתאחדות, מישה וילנצ'וק, אמר כי "לישראל יש חובה מוסרית להגן על פליטים. כמדינה יהודית, היא מחויבת לערכים יהודיים, בהם 'לֹא תַסְגִּיר עֶבֶד אֶל אֲדֹנָיו אֲשֶׁר יִנָּצֵל אֵלֶיךָ מֵעִם אֲדֹנָיו' - לא להחזיר אל מול פני הסכנה את אלה שנמלטים מרדיפות, ו'עִמְּךָ יֵשֵׁב, בְּקִרְבְּךָ, בַּמָּקוֹם אֲשֶׁר יִבְחַר, בְּאַחַד שְׁעָרֶיךָ, בַּטּוֹב לוֹ, לֹא תּוֹנֶנּוּ!' - לאפשר להם לשכון בינינו.
"אנו, כהתאחדות האמריקנית של הסטודנטים היהודים, לא יכולים לשתוק ולא נשתוק. נשמור על חובתנו המוסרית כיהודים וכאזרחי העולם. אנו תומכים בהחלטה של ההתאחדות העולמית של הסטודנטים היהודים וקוראים גם כן לממשלת ישראל לעצור את הגירוש ולתמוך בחברינו בשטח בישראל, שפועלים יחד כדי למצוא פתרון צודק למשבר ההומניטארי".
"זה כבר ארבע שנים שאירופה עוברת תהליך מסובך של התמודדות עם 'משבר' הפליטים שלה עצמה", הוסיפה בריקמן. "בעוד שממשלות אירופאיות רבות הציגו עצמן כקורבנות בהקשר זה, ההתאחדות האירופית של הסטודנטים היהודים וארגונים חברתיים רבים אחרים משמיעים את קולם לאות תמיכה בעשרות האלפים שנמלטו ממשטר רצחני".