טראמפ וה-FBI במסלול התנגשות: הקרב על המסמך שמראה "יחס מוטה נגד הנשיא"
לדעת טראמפ, המסמך שחיבר שליחו בוועדת המודיעין של בית הנבחרים הופך את חקירת ה-FBI בעניינו לבדיחה ומהווה עילה לפטר את התובע המיוחד מולר. אלא שיועציו מתנגדים למהלך ואילו ה-FBI והדמוקרטים מתנגדים נחרצות לפרסום המסמך
אם הנשיא דונלד טראמפ יכול היה להעלים מעל פני האדמה את החוקר המיוחד רוברט מולר, שבוחן את הקשרים שהיו - או לא היו - לקמפיין הנשיא עם הרוסים במטרה להטות את תוצאות הבחירות, הוא היה עושה זאת בקול גדול של צהלה. עבור טראמפ, מולר הוא מטרד, כמו יתוש שמציק ללא הרף גם בזמזומו וגם בעקיצותיו.
למעשה, החוק מאפשר לנשיא לפטר אותו, ורק לפני כמה ימים טראמפ החליט שזה מה שהוא יעשה: שליחו בוועדת המודיעין של בית הנבחרים, דווין נונס, חיבר מסמך שנשען על מידע פנימי שהשיג, ובו פחות או יותר מסקנות ולפיהן חוקרי ה-FBI היו מוטים לטובת הילרי קלינטון ופעלו כדי שטראמפ לא יבחר.
טראמפ עיין בפרטים והגיע למסקנה שזה מספיק כדי להפוך את חקירת ה-FBI בעניינו לבדיחה - שהרי "מדובר באנשים שיש להם אג'נדה נגדו" - ואמר למקורביו כי מנוי וגמור עימו להעיף את מולר לכל הרוחות, כפי, שאגב, העיף את ג'יימס קומי, ראש ה-FBI לשעבר, שסירב להישבע אמונים לנשיא וסירב לבקשתו לעשות זאת.
אלא שהחגורה המשפטית שמקיפה את טראמפ הגיעה למסקנה כי תהיה זו התאבדות פוליטית לפטר את מולר. יתרה מזאת: היועץ המשפטי בבית הלבן הכין מכתב התפטרות, והודיע לנשיא כי אם מולר יפוטר, הוא עצמו מניח את התפטרותו על השולחן ועוזב את התפקיד.
חוקית, טראמפ יכול בקלילות לפטר את מולר, וגם לא לתת סיבה לכך. אלא שציבורית ופוליטית מדובר בצעד הרה אסון לנשיא - הוא ייתפס בציבור כמי שיש לו מה להסתיר וכמי שפוחד מחקירת אמת לעומק כדי שלא ייחשף בקלקלתו.
וכך מונח לו עתה המסמך, "מזכר נונס", לאחר שוועדת המודיעין בראשותו הצביעה בעד פרסומו, טראמפ לוחץ לפרסמו, וה-FBI, בהודעה קצרה וחריפה, הביע התנגדות נחרצת לפרסומו משני נימוקים: האחד - שלא כל מה שמוצג במסמך הוא אמיתי, והשני הוא שהמסמך מכיל חומר מסווג שפרסומו יפגע ב-FBI ומקורותיו. טראמפ החליט לפרסם, אבל בעת כתיבת שורות אלו עדיין לא עשה זאת - וכך ההתנגשות בין הבית הלבן לבין ה-FBI הפכה לפומבית ומדוברת.
המלחמה הקרה בין הנשיא לבולשת הפדרלית הפכה לשטח אש. אכן, ועדת המודיעין הצביעה בעד פרסום המסמך, אלא ששעות אחדות לאחר מכן האשימו הדמוקרטים בוועדה כי הרפובליקנים ובראשם נונס הטעו אותם, ולמעשה הם הצביעו על מסמך אחד - והוא מתכוון לפרסם מסמך אחר, שעבר "עריכה".
המסמך המדובר מכונה "מזכר נונס" על שם ראש ועדת המודיעין של בית הנבחרים ושחובר לבקשתו. על פי ההדלפות הוא מכיל פרטים שמצביעים על כך שחוקרי ה-FBI היו מוטים נגד טראמפ במהלך החקירה על המעורבות הרוסית בבחירות.
טראמפ, על פי עדות יועציו, לוחץ לפרסום המסמך מסיבה אחת פשוטה: הוא מאמין כי כך יוכל להציג את החקירה כולה כבדיחה, לעשות דיסקרדיטציה למולר ואנשיו, ולתת לציבור להבין כי מה שהוא חזר ואמר לאורך השנה האחרונה - "לא הייתה כל קנוניה עם הרוסים" - זה הדבר האמיתי, וכל השאר פוליטיקה קטנה ואינטרסים של חוקרים שאמורים להיות עצמאיים אבל ליבם פועל נגדו.
אלא שמולר עובד בקצב אש, ובימים האחרונים מתקדם משא ומתן שמנהלים עורכי דינו עם פרקליטי הנשיא לגבי מועד זימנו של טראמפ לתשאול. הם מנסים לקבוע מה תהיה המסגרת, מה יהיו הנושאים ובאיזה אופן זה יעשה - שאלות בכתב או מפגש פנים אל פנים. טראמפ עצמו מיהר להודיע לעיתונאים: "אני אהיה מוכן להעיד תחת שבועה".
מולר מבקש לחקור את טראמפ בעשרות נושאים, ובראשם הודעה שנוסחה על ידי הנשיא ועוזריו לאחר הפרסום ב"ניו יורק טיימס" בקיץ שעבר על הפגישה שהתקיימה במגדל טראמפ בין בנו וחתנו לבין עורכת דין רוסייה שמקורבת לקרמלין. בעת הפרסום היה הנשיא טראמפ על מטוס האייר פורס 1 בדרכו חזרה מגרמניה, והוחלט לשגר מהמטוס תגובה לתקשורת.
בתגובה נמסר כי הפגישה עסקה באימוץ ילדים רוסים. לא הוזכר כלל כי היא עסקה בניסיון לקבל חומר מכפיש על הילרי קלינטון כפי שמאוחר יותר הודה בנו של טראמפ בעצמו, ופרסם בחשבון הטוויטר שלו פרטים על כך, כולל אימיילים מגורם רוסי שתיווך והבטיח חומר מרשיע על הילרי קלינטון.
לא ברור מדוע מולר מעוניין לחקור את טראמפ בנושא, כי אם טראמפ שיקר בתגובתו - הרי שמדובר בשקר לתקשורת וזוהי לא עבירה על החוק. בשבועות האחרונים תשאלו חוקרי מולר יועצים בבית הלבן על התגובה שניסח טראמפ לגבי פגישת בנו וחתנו עם עורכת הדין הרוסייה, וזאת לאחר שה"וושינגטון פוסט" חשף כי טראמפ בעצמו ניסח את ההודעה.
עם זאת, מולר לא היה מזמן את הנשיא לחקירה, תשאול או מתן עדות תחת שבועה אם לא היו לו כמה סיבות טובות לכך, כלומר עדויות שמחייבות בדיקה. גם מולר נתון לבחינת הציבור, וכל מעידה שלו יכולה לעלות לו ביוקר.
נראה כי החקירה בעניין הרוסי הגיעה לנקודת רתיחה: המסמך המדובר, אם יפורסם או אם לא, יכול להביא לרעידת אדמה פוליטית, או לפחות נקודת מפנה. כך או אחרת טראמפ וראש ה-FBI שהוא עצמו מינה, עלו על מסלול התנגשות.