מצרים נגד דאעש, עם "עזרה מידידים": המלחמה שלא נגמרת
ארגון דאעש נדחק מסוריה אבל בחצי האי סיני הוא ממשיך לגרום אבידות לצבא המצרי. חלק מהפיגועים היו קשים וגבו אבידות כבדות. דובר צבא מצרים הכחיש את את התחקיר ב"ניו יורק טיימס" שלפיו ישראל תקפה פעמים רבות בסיני: "צבא מצרים הוא היחיד המורשה לפעול שם"
המאבק של מצרים בהובלת הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי בטרור במדינה, נמשך ללא הפסקה. ההיחלשות של ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בעיראק ובסוריה, והתבוסות שהוא נוחל בזירות אלה, אחת אחרי השנייה, גורמות לירידה בסיקור התקשורתי של הארגון, אך נראה שדווקא בשלוחת הארגון בחצי-האי סיני, הידוע גם בשמו "מחוז סיני של המדינה האיסלאמית", העניינים נמשכים כרגיל.
אמש (שבת) פרסם העיתון "ניו-יורק טיימס״ כי בשנתיים האחרונות כלי טיס של חיל האוויר הישראלי תקפו למעלה מ-100 פעמים בשטח מצרים, על מנת לסייע לנשיא המצרי עבד אל-פאתח א-סיסי במאבקו נגד שלוחת "המדינה האיסלאמית" בסיני. לא ברור אם המספרים מדויקים, אך כן ניתן לציין שלא פעם טענו אנשי דאעש בסיני שכלי טיס ישראליים תקפו יעדים שלהם, בעיקר בצפון חצי-האי סיני ובאזור העיר רפיח. גורמים ישראלים כבר אישרו בעבר שישראל מסייעת למצרים גם באמצעות העברת מודיעין על פעילות הארגון. במצרים אגב, טרם פורסמה תגובה רשמית לדיווח ואפילו לא הכחשה, מה שיכול להעיד על כך שהדיווח לא רחוק מהמציאות.
עד כה לא הייתה בכלי תקשורת במצרים התייחסות לדיווח, אבל דובר צבא מצרים, תאמר א-רפאעי, הכחיש את הנאמר בהצהרה שמסר לסוכנות הידיעות הרוסית "ספוטניק". לדבריו, התחקיר ב"ניו יורק טיימס" חסר כל ביסוס: "צבא מצרים בלבד הוא המורשה לבצע פעילות צבאית בשיתוף עם המשטרה האזרחית באזורים ספציפיים בצפון סיני".
הארגון בסיני מוסיף להוציא לפועל פיגועים נגד יעדים של כוחות הביטחון המצריים, שסופגים לא פעם אבידות בנפש. מנגד, צבא מצרים ממשיך בפעילות הביטחונית נגד פעילי ארגון הטרור בסיני ודואג לפרסם עדכונים מדי יום על לכידת פעילי טרור, חיסולם והשמדת ציוד ואמצעי לחימה שמשמשים אותם בפעילותם נגד כוחות הביטחון ויעדים ברחבי המדינה. רק אתמול סוכלה הברחת אמצעי לחימה במשאית שהייתה בדרכה לסיני.
בין המבצעים הבולטים האחרונים של מחוז סיני בדאעש ניתן למנות את הירי לעבר מסוק שנחת בשדה התעופה בעיר אל-עריש. בדאעש טענו תחילה שמדובר במסוק של שרי ההגנה והפנים המצרים, אך לאחר זמן קצר התברר שאין אמת בדבר ובכירי הממשל הכחישו זאת וציינו כי השניים כבר שבו לקהיר, לאחר ביקור שערכו בצפון חצי סיני. במתקפה הזו נהרג קצין ושני חיילים נוספים נפצעו. בנוסף לכך, לא ניתן לשכוח את הפיגוע הרצחני במסגד המזוהה עם הזרם הסופי בעיר ביר אל-עבד שבסיני, שבו נהרגו יותר מ-300 בני אדם. הארגון לא לקח אחריות על הפיגוע באופן רשמי, אך כל האצבעות המאשימות מופנות כלפיו.
בחודש יולי האחרון נהרגו 23 אנשי צבא מצרים
בפיצוץ שתי מכוניות תופת בעמדת בידוק צבאי בכפר אל-ברת' ברפיח שבצפון חצי האי, ו-33 אנשי ביטחון נוספים נפצעו. בתגובה לכך צבא מצרים הודיע כי יותר מ-40 מחבלים חוסלו. לאחר פיגועים משמעותיים כאלה צפויה לרוב תגובה אינטנסיבית יותר מצד צבא מצרים, בעיקר כדי להראות את הנחישות במאבק בטרור.
קהילת הנוצרים הקופטים במצרים היא אחת מקבוצות האוכלוסייה שנפגעות יותר בשנים האחרונות מפיגועים של דאעש, בין אם באמצעות פגיעה בכנסיות או תקיפה ישירה של נוצרים. רק בחודש מאי האחרון חוליית ירי של דאעש סיני תקפה רכב ושני אוטובוסים, שאחד מהם הסיע ילדים שהיו בדרכם למנזר סמואל הקדוש במחוז אל-מניא במדינה. במתקפה נהרגו למעלה מ-30 אנשים.
מתמקדים גם בגבול עם לוב
מעבר לפעילות בסיני, זירה נוספת שבה המצרים משקיעים מאמצים רבים היא גזרת הגבול עם לוב, שם מסוכלים ניסיונות הברחה רבים של אמצעי לחימה שיעדם הסופי לרוב הוא סיני. מלבד אמצעי הלחימה, מנסים המצרים לסכל גם הברחות סמים והסתננות של אנשים מלוב לשטחי המדינה. נוסף לכך, הרשויות במדינה מתמודדות עם טרור שמופנה גם מצד ארגוני טרור קטנים יותר שמזוהים לטענתם עם תנועת "האחים המוסלמים".
דובר צבא מצרים פרסם בסוף שנת 2017 נתונים לגבי הפעילות המסכלת של הצבא. בין ההישגים שפורסמו ניתן לציין חסימה של 63 מנהרות בצפון סיני, לכידה של 2,265 אמצעי לחימה מסוגים שונים, ומניעת הסתתנות של 6,063 מהגרים בלתי חוקיים.
נראה שהיעד הבא של כוחות הביטחון יהיה לדאוג לאבטחת המדינה במהלך הבחירות שצפויות להיערך בחודש מרס הקרוב. נשיא מצרים המכהן, עבד אל-פתאח א-סיסי, יתמודד מול מועמד אלמוני יחסית, מוסא מוסטפא מוסא, וכבר הצהיר שברצונו לקבל את התמיכה מהעם כדי להמשיך להצעיד את מצרים קדימה ולחסל את הטרור במדינה.