אחרי התאבדות ארד: בנט הורה לבדוק האירועים בתלמה ילין
ברקע התאבדותו של האומן בועז ארד, שנטען כי קיים מערכות יחסים עם תלמידות בעת שהיו קטינות, הבהיר שר החינוך לאולפן ynet: "נלמד את מה שקרה - ונפיק לקחים לגבי 'תלמה ילין' ומערכת החינוך כולה". שיחות הסברה נערכו לתלמידי ביה"ס לאומנויות בעקבות הפרשה
שר החינוך נפתלי בנט הורה היום למנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, לערוך בדיקה מקיפה ועמוקה של האירועים בבית הספר לאומנויות "תלמה ילין" בעקבות פרשת האומן והמורה בועז ארד, ששם קץ לחייו בסוף השבוע בעקבות פרסום תחקיר שבו נטען כי קיים יחסים מיניים עם תלמידות בעת שהיו קטינות. "המטרה היא להפיק לקחים גם לגבי בית הספר הזה וגם לגבי מערכת החינוך כולה", הסביר.
"הורים צריכים להרגיש בטוחים כשהם שולחים את ילדיהם לבית הספר. ילדים צריכים להרגיש בטוחים עת הם באים בשערי בית הספר. בית הספר צריך להיות מקום שבו מתחזקים בערכים ובהישגים. בראש ובראשונה הוא צריך להיות מקום בטוח לכולם", אמר בנט בריאיון לאולפן ynet והוסיף: "אני לא מספיק בקיא בסיפור הספציפי הזה שנשען על העבר, אבל האחריות היא בסופו של דבר עלינו. על מערכת החינוך לתת חינוך טוב, איכותי וערכי לכל ילדי ישראל".
על שורת המקרים שפורסמו לאחרונה בהקשר ל"תלמה ילין" הוסיף שר החינוך: "תפקיד התקשורת הוא לחשוף עוולות, ותפקידנו לספק חינוך טוב ובטוח. יש לנו מערכת חינוך מצוינת עם יותר מ-2 מיליון תלמידים שבאים מדי יום לבית הספר ו-200 אלף עובדי הוראה. תמיד יהיו אירועים בקצוות ואנחנו תמיד נטפל בהם. אנחנו נבדוק את מה שקרה ונלמד כדי לתקן".
בד בבד התקיימו הבוקר בבית הספר לאומנויות בגבעתיים שיחות הסברה לתלמידים בעקבות המקרה, על ידי הצוות החינוכי. בבית הספר ציינו כי מאז שנכנס לתפקיד המנהל משה פילוסוף, הפך השיח עם התלמידים לפתוח ומשתף, בניגוד לעבר - אז היה מוכר המוסד החינוכי כנוקשה ביותר. "תופעות של ניצול יחסי מרות ויחסים בין מורים לתלמידים יטופלו בחומרה", אמר גורם בבית הספר.
ארד שם קץ לחייו במהלך סוף השבוע לאחר שפורסמה באתר "מאקו" כתבה שבה נטען כי במשך ארבע שנים ניהל מערכת יחסים עם תלמידה בבית הספר תלמה ילין, וכי היא הייתה בת 16 כשהחלו המעשים.
ג' סיפרה בין היתר כי בגיל 15 היה קשר חברי בינה לבין ארד: "עד גיל 16 זה היה קשר דואג. גיל ההתבגרות שלי עבר עליי בקושי רב וההורים היו מודאגים. ואז, בגיל 16, הקשר שלנו הפך למיני ורומנטי".
היא נשאלה כיצד הרגישה כשהתרחק פתאום: "זאת הייתה רכבת הרים רגשית נוראית עבורי. כל התרחקות שלו גרמה לי לרצות אותו יותר, ובדיעבד הרגשתי שעשו בי מניפולציות רגשיות גדולות, שהיו כוחניים אליי ושבית הספר לא שמר עליי. זאת הייתה התעללות, כי גם ככה האדמה רעדה לי מתחת לרגליים בתקופה ההיא. הייתי מתבגרת עם בעיות ועכשיו הייתי צריכה להתמודד גם עם זה".
התלמידה לשעבר החליטה לחשוף את מערכת היחסים בעקבות פרסום עדותו של אסף הראל לפני כמה שבועות על מנחם נבנהויז, לשעבר מנצח מקהלת תלמה ילין, שנטען כי ניצל והטריד מינית עשרות מתלמידי בית הספר לאורך שנים. היא ציינה כי תלמידות נוספות נפלו קורבן לכאורה למעשיו של ארד. בתגובתו לכתבת אמר ארד בין היתר כי לאחר פרסום הכתבה כל שנותר לו יהיה "לתקוע לעצמו כדור בראש". לביתו של ארד נקראה משטרה, אך שלשום הוא שם קץ לחייו.
יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו), בירכה על החלטת שר החינוך לערוך בדיקה בתלמה ילין: "אני מברכת את השר על היוזמה. הגיע הזמן שהמערכת תתעורר. תופעת הניצול המיני של ילדים והטרדות מיניות מצד אנשי צוות ועובדים כלפי תלמידים ותלמידות היא רעה חולה - ופרשת בועז ארד ותלמה ילין היא רק דוגמה אחת לכך.
"ישנם מקרים דומים ברחבי הארץ וחלקם מגיעים ללשכתי. מערכת החינוך, המפקחים והמנהלים, צריכים לעקור את העשבים השוטים מתוכם, לא לצאת להגנתם ובוודאי שלא לטייח סיפורים מעין אלה. חייבים לעשות הכול כדי להגן על ילדינו. אני קוראת לכל נער ונערה, ילדה וילדה, שנוצלו או הוטרדו מינית, בבית הספר או מחוצה לו, לגשת ולדווח לחברים, להוריהם, למשטרה ולמי שרק אפשר".