שליחו של טראמפ: איראן מעניקה לחמאס 100 מיליון דולר בשנה - שהולכים לטרור
ג'ייסון גרינבלט תקף את הסיוע של איראן לחמאס המשמש לנשק ומנהרות במקום לאזרחי עזה: "המשטר המושחת בטהרן מבזבז את משאבי העם האיראני על הרפתקאות צבאיות ברחבי האזור". הרמטכ"ל הזהיר בסקירה לשרים: גובר החשש להתלקחות בגלל המצב ההומניטרי בעזה
ג'ייסון גרינבלט, שליחו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, שביקר באחרונה בעוטף עזה ואף סייר במנהרה שאותה נטרל צה"ל, אמר אתמול (יום א') כי איראן מעניקה מדי שנה 100 מיליון דולר לחמאס: "שערו בנפשכם מה יכלו תושבי עזה לעשות ב-100 מיליון דולר שאיראן מעניקה לחמאס מדי שנה עבור נשק ומנהרות לתקיפת ישראל".
עוד צייץ גרינבלט בטוויטר כי "איראן משקיעה כמעט מיליארד דולר בשנה במימון טרור בלבנון, בישראל, בגדה המערבית ובעזה. כספי הדמים הללו מגבירים את האלימות ולא עושים דבר לסייע לעם הפלסטיני. המשטר המושחת בטהרן מבזבז את משאבי העם האיראני על הרפתקאות צבאיות ברחבי האזור במקום להשקיע בבית ולקדם שלום מחוצה לו".
הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט אמר אתמול בישיבת הממשלה כי אין גורם שרוצה מלחמה או בסיבוב נוסף עם ישראל בעזה, אך מאידך גובר החשש מהתלקחות במהלך השנה בשל הנסיבות בעזה: המצב ההומניטרי שהוא על סף קריסה והמשבר ביחסים בין אש"ף לחמאס. הדברים נאמרו במהלך סקירה ביטחונית שמסר איזנקוט לשרים במסגרת מה שמוגדר כ"העמקת בסיס הידע של השרים". הרמטכ"ל אמר כי יש לעשות מאמץ למניעת קריסה הומניטרית בעזה, אך יש לעשות הפרדה בין סיוע הומניטרי שבו צה"ל תומך לבין שיקום הרצועה - שאותו יש להתנות בהחזרת החיילים הדר גולדין ואורון שאול, והאזרחים הישראלים המוחזקים בידי החמאס.
Iran spends almost a billion dollars a year sponsoring terrorism in Lebanon, Israel and West Bank/Gaza. This blood money only increases violence and does nothing to help the Palestinian people.
— Jason D. Greenblatt (@jdgreenblatt45) February 4, 2018
Imagine what the people of Gaza could do with the $100 million Iran gives Hamas annually that Hamas uses for weapons and tunnels to attack Israel! (2/2)
— Jason D. Greenblatt (@jdgreenblatt45) February 4, 2018
הרמטכ"ל ציין כי המשבר ההומניטרי בעזה מחריף בעיקר מאז שהחלה המדיניות של אבו מאזן להתנתק מעזה. הוא ציין כי המשבר מחריף בעיקר בכל מה שנוגע לבעיות באספקת החשמל והמים. ראש הממשלה בנימין נתניהו העיר בהקשר זה ש"נשמח שגופים וחברות בינלאומיים יסייעו לעזה".
הרמטכ"ל התייחס בדבריו גם למצב בסוריה ולמעורבות האיראנית שם. כמו כן התייחס לסוגיית הנשק המדויק בלבנון ואמר: "אנחנו עוקבים אחרי זה, אבל כרגע אין רוחות מלחמה".
בטקס הענק דרגת אלוף לראש אגף התקשוב וההגנה בסייבר, ליאור כרמלי, הוסיף הרמטכ"ל: "עליונות צה"ל על אויביו היא ברורה, אבל אנו ערים לסכנת הנפיצות הממשית שקיימת בכמה חזיתות, נפיצות אשר דורשת מאיתנו לפעול בשיקול דעת, ביצירתיות, ובתחבולנות, ליזום ולהעז. אני סומך עליכם שביחד ובייחוד בתקופה ביטחונית מורכבת שכזאת, תשמשו דוגמה לעשייה מקצועית ואחראית. שנמשיך לשמור על מציאות ביטחונית טובה לאורך זמן, ואם נידרש להפעלת עוצמתו של צה"ל נפעיל את מלוא כוחנו וננצח כל אויב".
לאחר ביקורו בעוטף עזה והסיור במנהרה, כתב גרינבלט בטוויטר: "חמאס מבזבז משאבים על מנהרות ורקטות לתקיפת ישראל במקום לסייע לתושבי עזה על-ידי דאגה לכך שהחשמל ידלוק, שהמים יזרמו והכלכלה תצמח. חמאס מפיץ רטוריקת שנאה ומזין את מעגל האלימות. עזה ראויה ליותר מזה!".
משבר הומניטרי שהולך ומחמיר: עזה על סף פיצוץ
בשנה האחרונה גוברים הקולות במערכת הביטחון הישראלית שמתריעים כי המשבר ההומניטרי שהולך ומחמיר בעזה עלול להוביל לעימות צבאי, או לחילופין למצב שבו ישראל תיאלץ לקבל את האחריות על סוגיות תשתית אזרחיות ברצועה, זאת כדי לא להוביל לקריסה מוחלטת.
המצב הנתון בעזה וגלגול הכדור מגורם אחד למשנהו משאיר בסופו של יום את ישראל לבדה ובעל כורחה על המגרש. הליך הפיוס בין פתח לחמאס נמצא במשבר עמוק שכבר הופך לאיטו לקיפאון, ולא נראה שאף אחד מהצדדים מתכוון להגיע לפשרה. בשלב זה נראה כי הסכם הפיוס הנוכחי תופס לו מקום של כבוד בין אינספור הסכמי הפיוס הקודמים בין הצדדים, שכשלו ונותרו על הנייר.
הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ממשיך בסנקציות על רצועת עזה, למעט ההחלטה שלו לחזור ולשלם לישראל כדי שזו תשיב את מכסת החשמל למצב שהיה טרם הטלת הסנקציות. מצרים - שושבינת הפיוס האחרון - ממשיכה לשמור על מעבר רפיח סגור ונעול, על אף העברת האחריות על המעברים מחמאס לידי הרשות הפלסטינית. במעבר ארז עוברים אנשים מעטים בלבד, ואילו מעבר כרם שלום הופך להיות עמוס פחות ופחות בשל העובדה שההזמנות מעזה הולכות ופוחתות בעקבות המשבר הכלכלי.
במקביל, הארגונים הבינלאומיים מבצעים פחות ופחות פרויקטים ברצועה. אונר"א, שמאכילה קרוב למיליון פיות ברצועת עזה, עומדת לפני קיצוץ חד בתקציבה בעקבות החלטת הנשיא טראמפ ולא ברור כיצד תתעדף את הפרויקטים שלה בכל האזור ובאיזו מידה תיפגע מכך הרצועה.