רצועת עזה: ילדים חולי סרטן מתמודדים גם עם מחסור בתרופות והפסקות חשמל
פאדי בן השבע ופתחי בן השנה מאושפזים במוסד הרפואי היחיד ברצועה שמעניק טיפול לילדים חולי סרטן - וגם הוא סובל ממחסור בתרופות ובציוד. בתי חולים אחרים צמצמו את פעילותם לאחר שגנרטורים לשעת חירום הפסיקו לפעול. הרמטכ"ל מזהיר מפני סכנת התלקחות בגלל המצב ברצועה
איבתיסאם עטיה, אמו של פאדי בן השבע שסובל מגידול סרטני במוחו, יושבת ליד מיטתו בעודו מאושפז בבית החולים ע"ש רנתיסי בעזה. היא מציגה בטלפון הנייד שלה לצלמי סוכנויות הידיעות תמונות של בנה בימים שלפני מחלתו. אתמול (א') צוין בעולם "יום הסרטן הבינלאומי", שנועד לעודד את המודעות למחלות הסרטן. ברצועת עזה נאלצים הילדים החולים להתמודד גם עם מחסור חמור בתרופות ועם הפסקות חשמל.
המציאות קשה, אבל הכסף הולך למקומות הלא נכונים
בית החולים ע"ש רנתיסי הוא המוסד הרפואי היחיד ברצועה שמעניק טיפול לחולי סרטן בני חודש עד 15 שנה, והוא סובל ממחסור בתרופות וציוד רפואי - ובקרוב גם בסולר המשמש להפעלת הגנרטורים.
גם פתחי בן השנה, בנה של זיינב אל-עטוונה, מאושפז בבית החולים ע"ש רנתיסי. גם הוא סובל מגידול סרטני במוחו. על פי נתוני משרד הבריאות הפלסטיני, כמות מקרי הסרטן ברצועה זינקה מ-1,273 מקרים בשנת 2000 ל-3,950 מקרים ב-2017. עוד עולה מהנתונים כי 14% ממקרי המוות מסיבות רפואיות ברצועה נגרמים מסרטן - מה שממקם את המחלה שנייה בדירוג לאחר התקפי לב.
ברצועת עזה חיים כשני מיליון בני אדם, שמקבלים שירותים רפואיים מ-13 בתי חולים ממשלתיים ועוד 54 מרכזים רפואיים. שלושה בתי חולים ועשרה מרכזים רפואיים צמצמו לאחרונה את שירותיהם בשל משבר החשמל ברצועה. כך על פי משרד הרפואה הפלסטיני.
דובר המשרד, אשרף אל-קודרה, אמר כי הגנרטורים לשעת חירום בבתי החולים הללו הפסיקו לפעול. אל-קודרה הזהיר מהשלכות הרות אסון של משבר הסולר הצפוי על מצבם הרפואי ועל חייהם של המטופלים בבתי החולים ברצועה.
סוכנות הידיעות הירדנית "פטרה" דיווחה כי צבא ירדן הקים לאחרונה ברצועה בית חולים שדה בשם "Gaza 1", והוא החל שלשום לקבל מטופלים. "כל הצוות עובד סביב השעון כדי לקלוט מטופלים וגאה להעניק תגבורת לגורמי הרפואה ברצועה", אמר טהא אבו אל-נאסור, מפקד הכוח הצבאי הירדני ברצועה. מנהל מתקן בית החולים, מונדיר עובידת, אמר כי בית החולים טיפל במאות מטופלים כבר ביומו הראשון.
"אינטרס מובהק של חמאס לייצר כעת תמונות מצוקה"
למרות המצוקה האמיתית בעזה, בישראל מזהים אינטרס של ארגון הטרור להבליטו ולהקצינו כעת. במערכת הביטחון אומרים כי כעת יש אינטרס מובהק של חמאס לייצר תמונות מצוקה מעזה כדי ל"החיות" את הפיוס הגוסס. חמאס יפסיק את הפעלת הגנרטורים בשלושה בתי חולים ברצועה ובעשרה מרכזים רפואיים נוספים, לקראת המחסור הצפוי בסולר בעוד כשלושה שבועות.
ביום שלישי ישבית המגזר הפרטי ברצועת עזה את הפעילות בצד העזתי של מעבר כרם שלום, שגם כך סובל מירידה של 60% בהיקף פעילותו בשבועות האחרונים בגלל היחלשות כח הקנייה ברצועה.
בשנה האחרונה גוברים הקולות במערכת הביטחון הישראלית שמתריעים כי המשבר ההומניטרי שהולך ומחמיר בעזה עלול להוביל לעימות צבאי, או לחילופין למצב שבו ישראל תיאלץ לקבל את האחריות על סוגיות תשתית אזרחיות ברצועה, זאת כדי לא להוביל לקריסה מוחלטת.
המצב הנתון בעזה וגלגול הכדור מגורם אחד למשנהו משאיר בסופו של יום את ישראל לבדה ובעל כורחה על המגרש. הליך הפיוס בין פתח לחמאס נמצא במשבר עמוק שכבר הופך לאיטו לקיפאון, ולא נראה שאף אחד מהצדדים מתכוון להגיע לפשרה. בשלב זה נראה כי הסכם הפיוס הנוכחי תופס לו מקום של כבוד בין אינספור הסכמי הפיוס הקודמים בין הצדדים, שכשלו ונותרו על הנייר.
הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ממשיך בסנקציות על רצועת עזה, למעט ההחלטה שלו לחזור ולשלם לישראל כדי שזו תשיב את מכסת החשמל למצב שהיה טרם הטלת הסנקציות. מצרים - שושבינת הפיוס האחרון - ממשיכה לשמור על מעבר רפיח סגור ונעול, על אף העברת האחריות על המעברים מחמאס לידי הרשות הפלסטינית. במעבר ארז עוברים אנשים מעטים בלבד, ואילו מעבר כרם שלום הופך להיות עמוס פחות ופחות בשל העובדה שההזמנות מעזה הולכות ופוחתות בעקבות המשבר הכלכלי.
במקביל, הארגונים הבינלאומיים מבצעים פחות ופחות פרויקטים ברצועה. אונר"א, שמאכילה קרוב למיליון פיות ברצועת עזה, עומדת לפני קיצוץ חד בתקציבה בעקבות החלטת הנשיא טראמפ ולא ברור כיצד תתעדף את הפרויקטים שלה בכל האזור ובאיזו מידה תיפגע מכך הרצועה.
הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, אמר אתמול בישיבת הממשלה כי אין גורם שרוצה מלחמה או מעוניין בסיבוב נוסף עם ישראל בעזה, אך מאידך גובר החשש מהתלקחות במהלך השנה בשל הנסיבות בעזה: המצב ההומניטרי שהוא על סף קריסה והמשבר ביחסים בין אש"ף לחמאס. הדברים נאמרו במהלך סקירה ביטחונית שמסר איזנקוט לשרים במסגרת מה שמוגדר כ"העמקת בסיס הידע של השרים".
הרמטכ"ל אמר כי יש לעשות מאמץ למניעת קריסה הומניטרית בעזה, אך יש לעשות הפרדה ביו סיוע הומניטרי שבו צה"ל תומך לבין שיקום הרצועה - שאותו יש להתנות בהחזרת החיילים הדר גולדין ואורון שאול, והאזרחים הישראלים המוחזקים בידי החמאס.
הרמטכ"ל ציין כי המשבר ההומניטרי בעזה מחריף בעיקר מאז שהחלה המדיניות של אבו מאזן להתנתק מעזה. הוא ציין כי המשבר מחריף בעיקר בכל מה שנוגע לבעיות באספקת החשמל והמים. ראש הממשלה בנימין נתניהו העיר בהקשר זה ש"נשמח שגופים וחברות בינלאומיים יסייעו לעזה".