שתף קטע נבחר
 

המלחמה עדיין לא בפתח

איראן וחיזבאללה לוקחים ברצינות את איומי ישראל, גם לחמאס אין בעת הנוכחית עניין בהסלמה: למרות המתיחות בצפון ובדרום, גורם ביטחוני אמר ל-ynet כי "אנחנו לא קרובים יותר למלחמה מאשר לפני חודש או חודשיים"

רוחות המלחמה שהחלו לנשב לפני כמה שבועות העלו את מפלס העצבנות בציבור הישראלי. תחילה היו אלה ההתרעות על המשבר ההומניטרי ברצועת עזה שעלול להביא להסלמה בדרום, אחר כך איימה ישראל שלבנון עלולה להחרב בגלל מפעלי הטילים המדויקים שאיראן מנסה להקים בה עבור חיזבאללה.

אנשי מליציות איראניות בסוריה. עדיין לא על גבול ישראל ()
אנשי מליציות איראניות בסוריה. עדיין לא על גבול ישראל

אלה אינן התרעות ריקות וצה"ל עושה הכנות קדחתניות וריאליסטיות להתמודד עם מתארי ההסלמה השונים - אבל המלחמה עדיין לא בפתח. כך לפחות מעריכים כל הגורמים הרלבנטיים במערכת הביטחון וקהיליית המודיעין וזה גם מה שאמר אתמול הרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט לשרי הממשלה שהוא כפוף למרותה על פי חוק. גורם בטחוני הבהיר אמש ל-ynet: "קולות מלחמה נשמעים בצפון ובדרום, הנפיצות קיימת, אבל אנחנו עושים הכל למנוע מלחמה ולא קרובים אליה יותר מאשר לפני חודש או חודשיים".

 

האמירה הזו מסכמת במשפט אחד את המציאות הנוכחית שבה הבחינה קהיליית המודיעין הישראלית לאחרונה בהתהוות איומים חמורים ואסטרטגיים על ישראל מצד איראן, חיזבאללה, סוריה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. מקצת איומים אלה הם חדשים ומהם כאלה שכבר היכרנו. כדי למנוע התממשות איומים אלה, התגייסה המערכת הדיפלומטית, הצבאית, והתודעתית של מדינת ישראל למאמץ דיפלומטי-הסברתי-הרתעתי מרוכז כדי להרתיע את הגורמים המאיימים ולהפעיל עליהם מנופי השפעה בין-לאומיים (פוטין למשל). זו כל התורה כולה.

המפעל האיראני שהושמד. איראן מנסה להקים מפעל חדש בלבנון ()
המפעל האיראני שהושמד. איראן מנסה להקים מפעל חדש בלבנון

לשם המחשה - בעצם הימים הללו לא התבססו עדיין לוחמים של מיליציות שיעיות סמוך לגבול ברמת הגולן, גם אין מספר משמעותי של טילים מדויקים בידי חיזבאללה וגם אין עדיין מפעלים של איראן וחיזבאללה לשיפור הדיוק של טילים ורקטות קרקע-קרקע בסוריה וגם לא בלבנון. אבל יש הכנות ונסיונות של כח קודס האיראני ושל חיזבאללה להקים 'מפעל' כזה על אדמת לבנון, אחרי שמפעל דומה הושמד בהפצצה בסוריה. הערכת האיראנים שישראל לא תעז להפציץ בלבנון מחשש שחיזבאללה יגיב בירי טילים ואז תהייה התדרדרות למלחמה.

 

להערכת האיראנים וחיזבאללה ישראל חוששת ממלחמה כזו בגלל ההרס שייגרם בעורף. הם מעריכים שיש כיום מצב של הרתעה הדדית בין ישראל לחיזבאללה ולכן אפשר להקים בלי חשש את 'מפעלי שיפור דיוק הטילים' על אדמת לבנון.

 

נתניהו: איראן הופכת את לבנון לאתר טילים

נתניהו: איראן הופכת את לבנון לאתר טילים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

'אז זהו - שלא, טעיתם בהערכתכם', מבהיר הממסד המדיני-ביטחוני הישראלי לאיראנים ולחיזבאללה. 'יש לנו קווים אדומים ואם יוקמו מפעלי דיוק בלבנון או שנבחין במיליציות שיעיות ברמת הגולן הסורית נפעל ללא היסוס לסילוק האיום, גם אם הדבר יוליך להסלמה ולמלחמה. זאת מפני שאם תהייה הסלמה אנחנו נפעל מיד במהירות ובמלוא העוצמה. בניגוד לכם - ישראל מוכנה כבר עכשיו, מרגע זה, להגן על עצמה באמצעים התקפיים והגנתיים ואתם תהיו הצד שיסבול מתוצאות אותה מלחמה הרבה יותר משתסבול ממנה ישראל. אז תשקלו טוב אם כדאי לכם בשביל מפעל לשיפור דיוק להחזיר את לבנון לתקופת האבן'.

 

את המסרים הללו שיגרה ישראל במרוכז ובמגוון ערוצים במכתב שפירסם דובר צה"ל באמצעי תקשורת ערביים כמו גם בנאומי שר הביטחון ליברמן לאחרונה ובפגישה בין ראש הממשלה נתניהו לבין נשיא רוסיה פוטין.

 

יש לא מעט סימנים לכך שאיראן וחיזבאללה לוקחים את המסרים המאיימים האלה של ישראל ברצינות ויש לכך כמה סיבות טובות: במאי יערכו בחירות כלליות בלבנון וחיזבאללה, שכעת מנהל את המדינה הלבנונית, עלול להפסיד פוליטית אם יוכה ולבנון תיהרס כתוצאה ממלחמה עם ישראל. גם ראש הממשלה הסוני, סעד אל-חרירי, שחיזבאללה ביקש ממנו לחזור לתפקידו, ידאג שהבחירות הבאות לא יערכו על חורבות התשתיות בלבנון. כמו כן, חיזבאללה עדיין לא החזיר את לוחמי יחידות האיכות שלו שלוחמות בסוריה.

פוטין ונתניהו.המסרים הועברו גם דרך רוסיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
פוטין ונתניהו.המסרים הועברו גם דרך רוסיה(צילום: EPA)

אל-חרירי. ידאג שהבחירות הבאות לא יערכו על חורבות לבנון (צילום: AP) (צילום: AP)
אל-חרירי. ידאג שהבחירות הבאות לא יערכו על חורבות לבנון(צילום: AP)

גם האיראנים, אפילו משמרות המהפכה והשמרנים הקיצוניים, לא יכולים להרשות לעצמם מלחמה עכשיו בלבנון. לנוכח המצב הכלכלי הגרוע של שכבות נרחבות באוכלוסייה שהוציא אלפי מפגינים לרחובות, חמינאי ישקול פעמיים לפני שיאשר לחיזבאללה להסלים. הוא יודע שנסראללה יתבע ממנו לממן את שיקום הריסות לבנון, כמו שעשה אחרי מלחמה לבנון השנייה.

 

האיראנים גם מתמקדים כעת בביסוס נוכחותם והשפעתם בסוריה כמעצמה אזורית. מלחמה בצפון עלולה לסכל את הישגיהם עד כה. כמו כן, הם רוצים להרוויח משיקום הריסות סוריה וגם את זה תסכל מלחמה בלבנון.

 

גם לקרמלין יש עניין לשמור על רגיעה בסוריה ובלבנון. לרוסיה יש עניין לשמור על יציבות ולהביא להסדרה פוליטית בסוריה כי זה משרת את האינטרסים הכלכליים והאסטרטגים של פוטין, שגם הוא עומד בפני בחירות במרץ.

 

מול כל הגורמים המרסנים בזירה הצפונית יש רק גורם אחד חצי-נפיץ בגזרה - המכשול בגבול לבנון, שישראל משלימה את הקמתו. מדובר בשני קטעי חומה שאורכם 5-7 ק"מ וגובהם עד 9 מטרים. האחד בגזרה המערבית והאחר באזור משגב-עם. תכליתם למנוע הסתערות ישירה של הכוח המיוחד של חיזבאללה על יישובים ישראליים צמודי גבול באותן גזרות במטרה לכבוש אותם לפרק זמן מוגבל ועל ידי כך לקצור נצחון תודעתי.

פוטין. רוצה לשמור על יציבות בסוריה לקראת הבחירות ברוסיה במרץ (צילום: MCT) (צילום: MCT)
פוטין. רוצה לשמור על יציבות בסוריה לקראת הבחירות ברוסיה במרץ(צילום: MCT)

המכשול בגבול הצפון. הגורם החצי-נפיץ היחיד בגזרה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
המכשול בגבול הצפון. הגורם החצי-נפיץ היחיד בגזרה(צילום: אביהו שפירא)

משרד הביטחון מקים את קטעי החומה בשטח ריבוני ישראלי על ה'קו הכחול' שאושר כגבול על ידי האו"ם, אולם צבא לבנון, שפועל בהשראת חיזבאללה, טען בתלונה שהגיש ליוניפי"ל (כוח האו"ם בלבנון) שהשטחים שבהם מקימה ישראל את המכשול הם "שטחים שנויים במחלוקת". ישראל הבהירה ליוניפי"ל ולצבא לבנון שהיא תקים את המכשול בלי להתחשב בטענות הלבנוניות הלא מוצדקות. בצה"ל מעריכים שצבא לבנון עלול לנסות להפריע לעבודות באמצעות ירי וחיזבאללה עלולים להניח מטענים בשטח העבודות.

 

האיום העזתי נפיץ יותר

בעוד שאיום איראן-חיזבאללה נחשב במערכת הביטחון לאיום הצבאי החמור ביותר הנשקף כעת לישראל, האיום הפלסטיני, ליתר דיוק העזתי, נחשב לנפיץ ביותר. כלומר, יש לו את ההסתברות הרבה ביותר להתממש היום ולגרום למלחמה.

 

זה פחות או יותר מה שאמר אתמול איזנקוט במהלך הסקירה שלו לשרי הממשלה. הוא המליץ לעשות מאמץ למניעת הקריסה ההומניטרית בעזה. ב-ynet צוין כי הרמטכ"ל עשה הפרדה בין 'שיקום עזה', מהלך נרחב ואסטרטגי שלדעת איזנקוט צריך להינקט רק אחרי שחמאס יחזיר את גופותיהם של לוחמי צה"ל הדר גולדין ושאול אורון, לבין 'סיוע הומניטרי' שנועד למנוע אסון הומניטרי נרחב בקרב תושבי הרצועה שישראל תצטרך לטפל בו והעולם יראה בנו אחראים לו.

 

אסון כזה גם עלול לגרום להסלמה - אם מפני שחמאס יגיע למסקנה שאין לו מה להפסיד ואם מפני שאלפי עזתים ירוצו אל הגדרות המפרידות בין הרצועה ליישובי עוטף עזה ויעברו אותן בנסיון נואש להיחלץ ממצוקתם. צה"ל יאלץ לבלום אותם, יהיו הרוגים ואנחנו נמצא עצמנו במלחמה שעלולה להתרחב גם לצפון. שר הביטחון ליברמן כבר רמז שיש נסיונות של חמאס להקים תשתיות טרור בצפון וחיזבאללה עלול גם הוא להצטרף ללחימה לצד הפלסטינים אם יהיו הרוגים רבים בקרב העזתים.

 

המשבר ההומניטרי בעזה. תמונת מצב

המשבר ההומניטרי בעזה. תמונת מצב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התפרעויות סמוך לגדר המערכת בעזה. בזמן אסון הומניטרי אלפים ירוצו לגדרות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התפרעויות סמוך לגדר המערכת בעזה. בזמן אסון הומניטרי אלפים ירוצו לגדרות(צילום: AFP)

נכון שבעת הנוכחית אין לחמאס וגם לג'יהאד האיסלאמי עניין בהסלמה. בהיעדר בעל ברית ותמיכה חיצונית כספית ומדינית מכל כיוון שהוא הם יודעים שהמערכה הבאה עם ישראל עלולה לשים קץ לשלטונם ברצועה. הם גם עדיין לא מוכנים צבאית למערכה כזו ויודעים שנשק המנהרות החודרות הולך ונלקח מהם. יש סימנים שבחמאס כנראה מבינים שסיפור המנהרות החודרות לשטח ישראל כבר גמור מבחינתם. אבל יש להם עדיין רקטות, רחפנים ומזל"טים וכוחות מיוחדים שבאמצעותם הם יכולים להסב אבידות והרס בישובי עוטף עזה, לשבש את השיגרה בישראל ולגרום נזק לתשתיות.

 

בעזה מבינים גם שצה"ל ייכנס לרצועה ומקווים לגבות ממנו מחיר דמים ולחטוף חיילים במהלך הלחימה באמצעות מנהרות שחפורות בתוך שטח הרצועה, שמהן יגיחו לוחמי ה'נוחבה' ובהן גם ממוגנות הרקטות והמרגמות המכוונות ישראל שימשיכו לירות כל עוד לא הושמדו המנהרות.

 

גם האיום העזתי נראה לכאורה רחוק אבל ההסתברות שאיום זה יתממש, גבוהה יותר, מאשר האיום הצפוני. לכן מתריע אגף המודיעין של צה"ל ש"הנפיצות בשנת 2018 גבוהה יותר מאשר בשנה שקדמה לה" - זה הכול. אז בינתיים אפשר לצאת מהלחץ אבל לשמור את הממ"ד תקין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
התפרעויות ליד גדר המערכת בעזה
צילום: AFP
מומלצים