צרות בגן עדן: מצב חירום באיים המלדיביים
בית המשפט העליון במדינת האיים הורה לממשלה לשחרר אסירים פוליטים ולהשיב לעבודתם מחוקקים שהודחו משום שערקו ממפלגת השלטון. תגובת נשיא המדינה עבדולה יאמין - הכריז על מצב חירום ועצר את נשיא בית המשפט העליון ואת אחיו למחצה, הנשיא לשעבר מאמון עבדול גאיום בן ה-80
נשיא בית המשפט העליון של האיים המלדיביים נעצר היום (יום ג') על ידי כוחות הביטחון לאחר שאלה פשטו על בניין בית המשפט העליון בעיר הבירה מאלה. בכך רק הולך ומחריף המשבר במדינת האיים המוסלמית שנחשבים לגן עדן תיירותי עם הכרזת הנשיא עבדולה יאמין על מצב חירום.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מעצרם של נשיא בית המשפט העליון עבדולה סעיד ושופט עליון נוסף בוצע לאחר שנשיא המדינה עבדולה יאמין סירב לציית לצו בית משפט לשחרר מהכלא תשעה אסירים פוליטים. המשטרה המקומית מסרה ששני השופטים העצורים נחקרים בחשד לשחיתות ושהיא עצרה גם את המנהל הבכיר של בית המשפט העליון.
יאמין עמד בראש מסע של דיכוי כל מחאה נגד השלטון במלדיבים מאז שעלה לשלטון ב-2013. מהלך זה, שכלל בין היתר מאסר של אנשי אופוזיציה, הכתים את תדמיתה של מדינת האיים שנחשבת לאחד היעדים הנחשקים ביותר בעולם. אמש הורה נשיא האיים המלדיביים לעצור את אחיו למחצה, הנשיא לשעבר מאמון עבדול גאיום בן ה-80, שהתייצבו לצד האופוזיציה.
הנשיא לשעבר: "לא עשיתי שום דבר ששווה מעצר"
גאיום שלט במשך 30 שנה באיים המלדיביים עד הבחירות הדמוקרטיות הראשונות שנערכו במדינה ב-2008. בתו יומה מאמון צייצה בטוויטר שלה שכוחות הביטחון לקחו אותו מביתו במאלה בסביבות חצות. "לא עשיתי שום שדבר ששווה מעצר", אמר גאיום בהודעת וידאו שנשלחה לתומכיו דרך הרשת החברתית. "אני מפציר בכם להישאר נחושים. אנחנו לא נוותר על עבודת הרפורמה שאנו מבצעים", הוא אמר.
כוחות משטרה גדולים ויחידות מיוחדות של המשטרה פרצו הלילה לבניין בית המשפט העליון והשתמשו בגז מדמיע כדי לפזר את מאות האנשים שהתקהלו בחוץ.
"בית המשפט העליון לא עומד מעל החוק"
"פסיקת בית המשפט עומדת בניגוד לסמכות הגבוהה במדינה: החוקה", מסר דובר הממשלה איברהים שיחאב. "בית המשפט העליון חייב לזכור שגם הוא מחויב על פי חוק". הוא הוסיף שממשלת האיים המלדיביים תפעל להשגת שקט ולהבטיח את ביטחון כל האזרחים והתיירים "במהלך תקופה לא רגילה זו".
החלטת בית המשפט מיום חמישי גם סללה את הדרך לנשיא לשעבר הגולה מוחמד נשיד - מנהיג המדינה הראשון שנבחר בצורה דמוקרטית - לרוץ השנה בבחירות לנשיאות. נשיד, נזכיר, הורשע ב-2015 במעורבות בטרור בפסיקה שנויה במחלוקת.
הנשיא הנוכחי יאמין, שהתמודד בפני כמה ניסיונות לא מוצלחים של האופוזיציה להדיח אותו מתפקידו בגין שחיתות, הגיב בסגירת הפרלמנט ואמש הכריז ממשלו על מצב חירום במדינה למשך 15 ימים. "הסיבה להכרזה היא שפסיקת בית המשפט העליון גרמה לשיבוש פעולת הממשלה", מסר עוזרו של הנשיא עזימה שוקור בהודעה שמסר בטלוויזיה.
מצב החירום: סמכויות גורפות לכוחות הביטחון
ההכרזה על מצב חירום מעניק לכוחות הביטחון סמכויות גורפות לעצור אנשים, להגביל את סמכויות הרשות השופטת ולמנוע מהפרלמנט להדיח את הנשיא יאמין. עם זאת, אמרו גורמי ממשל במלדיבים, ההכרזה צריכה לעבור דרך הפרלמנט תוך יומיים.הנשיא לשעבר נשיד, שהביע חשש למעצרו, מסר שהכרזת מצב החירום משמעותה משטר צבאי, ומחוקק מהאופוזיציה תיאר אותה כ"צעד נואש".
מחוקקים מהאופוזיציה קראו לקהילה הבינלאומית להפעיל לחץ על הנשיא יאמין. ארצות הברית מסרה שהיא "מוטרדת ומאוכזבת" מההכרזה על מצב חירום, וקראה ליאמין לפעול על פי חוק.
"הנשיא יאמין גרם באופן שיטתי לניכור בקואליציה שלו, כלא או הגלה כל פוליטיקאי משמעותי באופוזיציה, שלל מחברי הפרלמנט את זכותם לייצג את בוחריהם בבית המחוקקים, שינה חוקים כדי לפגוע בזכויות אדם והחליש את מוסדות הממשלה", מסרה מחלקת המדינה האמריקנית.
האו"ם, ארה"ב, אוסטרליה, בריטניה, קנדה והודו קיבלו בברכה את החלטת בית המשפט העליון של המלדיביים ביום חמישי האחרון. מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש קרא לריסון המצב השברירי במדינת האים המוסלמית.