הטרור המאורגן חזר
החוליה שהוביל אחמד ג'ראר שחוסל נחשפה בעקבות הפיגוע שבו נרצח הרב רזיאל שבח בחוות גלעד. למרות זאת, החוליה הצליחה להסתיר משב"כ ומצה"ל את העובדה שקיימת תשתית טרור, שמזכירה את התארגנויות חמאס מימי האינתיפאדה. זוהי קריאת השכמה לכל גורמי הביטחון
רצח הרב רזיאל שבח מחוות גלעד לפני כחודש היה קריאת השכמה לכל גורמי הביטחון העוסקים בסיכול טרור פלסטיני. מהרגע הראשון היה ברור שמדובר בקבוצה מקצועית, מאומנת וממומנת שתכננה בקפידה הן את המארב ליד חוות גלעד והן את דרכי ההימלטות וההסתתרות של חבריה אחרי ביצוע הפעולה הרצחנית.
אחר כך בא שלב המילוט וההסתרות, שלגביהם עדיין קיים צו איסור פרסום, אבל אפשר לומר בהחלט שהם התבצעו בצורה מקצועית.
משמעות הדברים היא שלא מדובר ב"התארגנות מקומית" ולא ב"טרור עממי", אלא בתשתית טרור - וחמאס אף הודה שהיא משתייכת לשורותיו. ההבדל בין תשתית טרור ממוסדת לבין הטרור העממי וההתארגנויות המקומיות הוא שנדרש זמן רב יחסית להקים אותה, שהיא כוללת "אנשי ביצוע", "סייענים" וממומנת ומוכוונת על ידי מפקדה שכנראה אינה בשטח הנשלט במישרין על ידי מדינת ישראל. כל זה מצריך גם אמצעי ודרכי קשר ותקשורת ומידור קפדני שימנע את חשיפת ההתארגנות.
במקרה של "חוליית ג'ראר" (מפני שראשיה השתייכו למשפחת ג'ראר) ידוע כעת גם שאנשיה ביצעו כמה פיגועי טרור חמורים לפני שרצחו את הרב רזיאל שבח. על אף שביצעו את הפיגועים הללו, הם הצליחו להסתיר מהשב"כ ומצה"ל את העובדה שקיימת תשתית טרור ושחוליית מרצחים פועלת בשטח, מתחת לאפם.
הם נחשפו רק בעקבות רצח הרב שבח וגם אז הצליחו להסוות את דרכי המילוט שלהם. היה נחוץ מאמץ מבצעי ומודיעיני לא שגרתי וממושך כדי לחשוף אותם ואת הסייענים שלהם. זאת למרות שאביו של אחמד ג'ראר, ראש חוליית המחבלים, היה פעיל חמאס בכיר ומוכר בימי האינתיפאדה השנייה.
בכלל, התשתית של חוליית ג'ראר מזכירה מאוד את ההתארגנויות הממוסדות של חמאס בימי האינתיפאדה השנייה. בנוסף, בשבוע שעבר חשפו מנגנוני הביטחון הפלסטיניים זירת מטענים שהונחה בשומרון, באזור שנמצא בשליטה ביטחונית פלסטינית. גורמי ביטחון ישראלים שבחנו את המקום מצאו שזוהי זירת מטענים מתוחכמת ביותר, שכמותה יודעים להכין ארגוני טרור ממוסדים, שבהם אנשי מקצוע ומומחים לנושא.
למעשה, לא ראינו תופעות ותשתיות כאלה כבר שנים אחדות ביהודה ושומרון. פירושו של דבר שחמאס הצליח סוף-סוף, אחרי כמה שנים, להקים תשתית מקצועית שהשב"כ וצה"ל לא ידעו עליה מפני שפעלה בשיטות חשאיות אופייניות לארגוני מחתרת וטרור ותיקים ובעלי ידע וניסיון מקצועי לצד תשתיות פיקוד ושליטה מרחוק.
המסקנה היא שהשב"כ וצה"ל חייבים להפנות עכשיו יותר משאבים ויותר תשומת לב מודיעינית לסיכול טרור ממוסד ומתוחכם כמו זה שפעל ביהודה ושומרון בתקופת האינתיפאדה השנייה, עד שדעכה בשנת 2007.
כל זאת לא אומר שהשב"כ וצה"ל יכולים להזניח סיכול של מפגעים בודדים והתארגנויות מקומיות שיוצאים לפועל בהשראת הרשתות החברתיות ולא בפקודת מפקדת טרור כלשהי. יש לסכל את "טרור ההשראה" וגם להגביר מחדש את המאמצים לחשוף תשתיות טרור מאורגנות.
מהשב"כ נמסר בתגובה כי "שנת 2017 הסתיימה ללא אף פיגוע אחד מצד תשתיות טרור ממוסדות באיו"ש. זהו בדיוק תוצר של השקעה אדירה של השב"כ וצה"ל מול תשתיות טרור ממוסדות של חמאס. 148 חוליות חמאס מקומיות סוכלו ב-2017, וחוליה אחת שהצליחה לבצע פיגוע אינה מעידה על הכלל - ובטח שלא מייצגת את הרוב המוחלט של חוליות שסוכלו מבעוד מועד".