"או שתמשיכי את הסטריאוטיפים או שתשברי אותם"
יופי של גשר: גילי לוונשטיין, יועצת לייף סטייל חרדית, מהווה דמות שמגשרת בין העולמות, מצד אחד זה החרדי של בני ברק שם היא מתגוררת ומצד שני, עולם האופנה הישראלי והבינלאומי. על השאלה האם אופנה יכולה להוות גשר בין המגזרים ללוונשטיין יש תשובה אחת - "ברור!"
בשיתוף הקונגרס הישראלי הראשון ליהדות ודמוקרטיה
"במשך רוב החיים המקצועיים שלי אני נמצאת בעולם החילוני", מספרת גילי לוונשטיין, שבימים כתיקונם מייעצת למותגי ענק בשוק איך להנגיש אופנה ויופי למגזר החרדי. "פעם הייתי נתקלת בתגובות של 'וואו הלוואי שכולם יהיו כמוך'. היום כבר מכירים אותי כי אני שם כבר הרבה זמן. תצוגות אופנה שהיו בארץ לפני 12 שנה הייתי הדוסית היחידה שם. היום מגיעות לשם גם עשר נשים עם כיסוי ראש. זה משהו שלשמחתי כבר שנכנס לתודעה".
עם זאת, לוונשטיין מודה כי הדרך לשם לא הייתה קלה. "בתחילת דרכי הייתי צריכה לשבת ולספר לכל מני מנהלים ואנשי שיווק, על הרגלי הצריכה של נשים חרדיות. להסביר להם, למשל, שפעמיים בשנה לפני חגים של סוכות ופסח יש אטרף של קניות לכל המשפחה, ומלונות בחגים זה כמו תצוגות אופנה. היום כבר יודעים שנשים נשים חרדיות מתלבשות ומשקיעות מאוד. כבר לא צריכה את השיחות הארוכות האלה. לא רק שהם יודעים, הם גם רוצים את הקהל הזה".
"אני מרגישה שזו לחלוטין שליחות. לפני כל פגישה מתפללת לקדוש ברוך הוא שאני יעשה קידוש השם. יש כאלה שאומרות 'אני לא מייצגת אף אחד', אין דבר כזה מבחינתי. כשאת נכנסת לחדר ואת חרדית את מייצגת. וזה משפיע על דעת קהל ומישהו שלא פגש חרדים במציאות יתקל בך, את תהי זו שתשפיע על הדעה שלו הלאה. אז או שתמשיכי את הסטראוטיפים או שתפעלי ותשברי אותם".
אינסטגרם, אבל הכי אישי שיש
לוונשטיין עצמה מעבירה את המורשת של שבירת סטראוטיפים גם לילדה בן ה-12 אשר חתם בהשתתפותה על מגילת העצמאות בשם סבא-רבא שלו מאיר דוד לוונשטיין - חבר כנסת בכנסת הראשונה, שייסד את היחסים הדיפלומטים עם שוויץ (כי היה שוויצרי במקור). "הוא היה איש עסקים יהודי שוויצרי, אדם מאוד ישר שראה את עצמו שליח של גדולי ישראל,
ממש לא אדם של פוליטיקה. הוא לא היה לוקח שקל מהמדינה ונוסע באוטובוסים," היא מספרת.
השחזור המתוקשר של החתימה המחודשת על "מגילת העצמאות" נעשה בזכות יוזמה של מארגני הקונגרס הישראלי הראשון ליהדות ודמוקרטיה שיתקיים בשבוע הבא (12-11.2) במטרה ליצור שיח משותף ולהחזיר את כולנו למסמך המכונן ודרכו לפצח מחדש את הפרשנות הנדרשת לשילוב המאתגר של מדינה "יהודית ודמוקרטית".
אגב, את ילדיה שלה לוונשטיין, למעט אירועים יוצאי דופן כחתימה על המגילה, היא מעדיפה להשאיר מחוץ לאור הזרקורים. "חשבון האינסטרגרם שלי לא ציבורי בגלל זה. כי אני מעלה בו את החיים הפרטיים שלי כולל תמונות של הילדים, זה הכי אישי שיש. מצד שני, יש המון מהברנז'ה החילונית שמחובר. אנשים שיש לי איתם קשרים אישיים, שאני עובדת איתם ביומיום, יכולים לראות וליהנות מזה שאני מעלה תמונה של שולחן שבת שנראה כמו תמונה מה'ווג דקור'. זה לגמרי עושה להם את זה. או שרואים אותי בשבת אירוע משפחתית עם שמלה של ולנטינו. אז גם דוגמנות על ישראליות מפרגנות בהתלהבות".
אבל העבודה שלך היא לא רק כלפי חוץ אלא גם פנימה בתוך המגזר החרדי.
"נכון. נשים אומרות לי למה צריך אותך עם האתר שלך Dossitgirl? שייכנסו לאתרי אופנה אחרים לא חסר הרי. הנקודה היא שזה לא משנה כמה העולם יהיה מוצף בטרנדים, נשים חרדיות רוצות לראות איך הם מקבלות את זה מוכן. איך הן יכולות לקחת לוקים הכי מעודכנים ולעשות העתק הדבק. בלי שינויים, משחקים ותוספות כדי שהבגד יהיה מספיק צנוע. הן רוצות לראות משהו שהוא לגמרי מותאם להן. אפילו, למשל, כתבה על ליפסטיק תהיה על ליפסטיק עמיד שהן יכולות להיות איתו שבת שלמה. הן רוצות לקחת מה שיש כמו שזה, בלי שינויים והתאמות, אז איז.
"והן לא רק הנשים החרדיות שמנצלות את האתר כדי להתעדכן. זה גם לקוחות שמגיעים מתוך המגזר. מה ההנאה הכי גדולה שלי? לקחת נשים שלא יודעות מה זה אינסטגרם ומה זה פייסבוק ויש להם טלפונים כשרים, והן רוצות להוציא את החוצה את מה שהן יוצרות. אלה בגדים שיכולים להיות בכייף על שטיח אדום בארץ ובעולם כי הן מוכשרות מאוד, באמת כוח נשי של נשים שיודעות לעשות דברים מדהימים.
"זו השליחות השנייה שלי להוציא את מה שהן עושות החוצה מהמגזר. לעשות להן הפקות אופנה ברמה הכי גבוהה שיש, לשלב אותן. חסידת גור ב'גטו' של בני ברק יצרה עכשיו תיק ערב מגניב, דוגמה טרייה ואמיתית, אין סיבה שלא תלך איתו איזה סלב על השטיח האדום. היא צריכה אותי בשביל זה ואני שם בשבילה".
את מאמינה שאופנה יכולה להיות כלי לגשר על מתח המתמיד שיש בין חילונים וחרדים בישראל?
"ברור. זה מה שמנחה אותי לאורך כל הדרך. זה לא רק אמונה אני רואה את זה בשטח. מודה לקדוש ברוך הוא שאני מתעסקת עם דברים יפים מכל המובנים. את לא נכנסת לוויכוחים ונאצות אלא מתחברת למה שעושה לכולם טוב על הלב וביחד עושים טוב לכולם, ואז משהי שהולכת להפגנות באשדוד על משבר השבת שם, תחמיא לי על הפאה ותתמוגג מזה, כי זה יפה מבחינתה. זה אומר שיש חיבור פה.
"אתאיסטים לגמרי עד הכי חרדים חסידים הרד קור, אני שמה אותם על אותו סט צילום והם יוצרים ביחד דברים שיכולים להגיע החוצה גם למגזינים בינלאומיים. את אף אחד לא מעניין ההגדרות. אז כשאנשים אומרים לי 'מה זה השטויות האלה שאת מתעסקת איתם'? זה הכי לא. היופי מוריד את המגננות והמסננות. בסופו של דבר את רואה אנשים שרק רוצים ליצור יחד את ה'וואוו'. וזה לא משנה מי יצלם, מי יעצב או מי המאפר, ומה האמונות שלהם. זה אנשים שרוצים ביחד ליצור יופי."
בשיתוף הקונגרס הישראלי הראשון ליהדות ודמוקרטיה