שתף קטע נבחר
 

הביטו לשמיים: קבוצת הכלב הגדול

הכלב הגדול הוא קבוצה אחת משתי קבוצות המציינות כלבים - הכלב הגדול והכלב הקטן, שהם הכלבים הדולקים אחר אדונם - הצייד אוריון. אז איך רואים את אותם כוכבים? מדריך

שמי החורף מזמנים לנו שפע של כוכבים בהירים וקבוצות כוכבים מעניינות המצויות לאורכו ומצדדיו של שביל החלב. אנו נסרוק בטורים הבאים את הבהירות ואת גרמי השמים שניתן לצפות בהם בחודשי החורף. נתחיל עם אחת מקבוצות הכוכבים הבולטות של השמיים, בזכות כוכב השבת הבהיר ביותר בשמים המצוי בתחומה.

 

 

הכלב הגדול  

מי שמביט בשעות הערב המוקדמות לכיוון דרום מזרח, לא יכול שלא להבחין בכוכב בהיר במיוחד, הבוהק בגונו הכחלחל ומנצנץ בשלל צבעי הקשת כאשר הוא סמוך לאופק. זהו סיריוס, או בשמו העברי - אברק, הבהיר בכוכבי השבת.

 

סיריוס מצוי בקבוצת כלב גדול והוא מציין את העין של הכלב. הכלב הגדול הוא קבוצה אחת משתי קבוצות המציינות כלבים - הכלב הגדול והכלב הקטן, שהם הכלבים הדולקים אחר אדונם - הצייד אוריון. אוריון נראה מעט צפונית מערבית לסיריוס והוא ניכר בשלושת כוכבי החגורה, היוצרים קו ישר שכאשר ממשיכים אותו לכיוון דרום, מגיעים לכוכב סיריוס.

 

קבוצת הכלב הגדול קלה לזיהוי בזכותו של סיריוס. מימינו כוכב נוסף ומדרום לו כמה כוכבים היוצרים זווית ישרה ומציינים את רגליו האחוריות של הכלב. קרבתה של הקבוצה לשביל החלב הופכת אותת לעשירה בגרמי שמיים כגון צבירים, הניתנים לצפייה במשקפת ואנו נסקור כמה מהם.

 

קבוצת הכלב הגדול

נתחיל בכוכב הבהיר סיריוס. כוכב זה, שהוא כוכב השבת הבהיר ביותר בשמיים, בוהק בגוון לבן-כחלחל. למעשה צבעו לבן וכאשר הוא זורח מעל האופק או שוקע, נשברות קרני האור הלבנות שלו ואז הוא מנצנץ בשלל צבעי הקשת. כוכב זה היה בעל משמעות גדולה למצרים הקדמונים ומכיוון שזריחתו בישרה את הצפת הנילוס, השנה המצרית החלה בשלהי חודש יולי, עת סיריוס והשמש זרחו יחדיו באותה השעה במזרח.

 

 (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

סיריוס הוא אחד הכוכבים הקרובים ביותר לשמש ומרחקו מאיתנו, 8.6 שנות אור, מציב אותו במקום ה-7 ברשימת הכוכבים הקרובים ביותר לשמש (מספר זה כולל 2 מערכות של ננסים חומים). סיריוס הוא כוכב שמסתו גדולה בערך פי 2 מזו של השמש והוא חם ממנה. טמפרטורת הפנים שלו קרובה ל-10,000 מעלות (ביחס לטמפרטורה של כ-6,000 מעלות של פני השמש). לו היינו מציבים את סיריוס במקום השמש, הוא היה מאיר בעצמה של 25 שמשות.

 

ננסים לבנים

אולם הדבר המעניין ביותר אינו סירוס עצמו, אלא המלווה שלו. כאשר נחקרה תנועתו של סיריוס ביחס לכוכבי השבת, דבר שהתאפשר עקב קרבתו היתרה אלינו, נמצא שיש גוף שמשפיע על תנועתו.

 

בתצפית שנעשתה בסיריוס התגלה שלסיריוס יש כוכב מלווה, שעצמת אורו פחותה פי עשרת אלפים מזו של סיריוס, אולם מסתו הינה באותו סדר הגודל. לשני הכוכבים הייתה גם טמפרטורת פנים דומה. דבר זה מתאפשר רק אם רדיוסו של המלווה של סיריוס קטן פי 100 מזה של סיריוס וזה מוביל לכך שצפיפותו תגדל בהתאם. פי מיליון! כוכב זה, הנקרא סיריוס B, משתייך לסדרה של כוכבים הקרויים ננסים לבנים. אלה כוכבים גוועים, שמסתם פחותה מ-1.4 מסות שמש, והצפיפות הממוצעת שלהם היא כמה מאות קילוגרמים לסנטימטר מעוקב.

 

מחישובים תיאורטיים הסתבר שכוכבים קלים, שמסתם אינה עולה על כמה מסות שמש, יסיימו את חייהם כננסים לבנים. השמש מייצרת בליבתה בעיקר הליום שבשלב מאוחר יותר מייצר פחמן. הלחץ על הליבה של כוכבים קלים אלה אינו מספיק כדי להדליק את הפחמן, ולכן הם גוועים כאשר מרבית הליבה שלהם עשויה פחמן.

 

התהליך שבו הכוכב הופך מכוכב ענק ואדום שבליבתו נוצר פחמן לננס לבן קרוי - ערפילית פלנטרית - שבמהלכה משיל הכוכב את כל השכבות החיצוניות שלו ומותיר ליבה עירומה, המכילה בעיקר פחמן לוהט, הנתון בצפיפות גדולה מאוד. כוכבים אלה הקרויים ננסים לבנים מתקררים לאיטם ולאחר מיליארדי שנים הם כבים לחלוטין, כאשר ליבתם מכילה פחמן הסדור גביש תחת לחץ עצום, צורה שאנו מכירים כיהלום. אלה למעשה היהלומים הגדולים ביותר בטבע.

 

סיריוס B וסיריוס מקיפים זה את זה בסמן מחזור הנמשך כ-50 שנה. ברוב פרק הזמן קשה עד בלתי אפשרי לצפות בסיריוס B בשל הבוהק העצום של סיריוס עצמו המאפיל עליו. רק כאשר המרחק הזוויתי בין שני הכוכבים יהיה מירבי, אפשר יהיה לצפות בננס להבן גם בטלסקופים שקוטרם הוא כזה המצוי בידי חובבים. לשמחתנו, המועד האופטימלי לצפייה בסיריוס מלווהו חל בשנים אלה כאשר שיא המרחק יהיה בשנת 2019.

 

הצביר הפתוח M41

כאמור, קבוצת הכלב הגדול מצויה סמוך לשביל החלב. קרבה זו מביאה לכך שבתחומיה יש מספר צבירי כוכבים, שמונים בין כמה עשרות לכמה מאות כוכבים המצויים יחדיו בגלקסיה. אחד הצבירים הבהירים והיפים בקבוצה קרוי M41 וזאת על היותו מספר 41 בקטלוג של שארל מסייה.

 

למציאתו יש לנוע על שליש המרחק בין סיריוס לכוכב הבהיר המציין את רגלו הדרום-מערבית של הכלב הגדול. הצביר ייראה היטב כענן של כוכבים גם במשקפות שדה ומבט בטלסקופ חובבים קטן יגלה עשרות כוכבים בהירים בשדה הראייה. סריקה במשקפת שדה של כל האזור המזרחי של הקבוצה, בו עובר שביל החלב, תגלה עוד מספר צבירי כוכבים קטנים הנראים בעננים קטנים על רקע שביל החלב

 

מידע נוסף על אירועים אסטרונומיים נוספים הנראים מישראל אפשר למצוא בספר השנה עם כל האירועים האסטרונומיים ספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים אוניברסיטת בר-אילן

 

את הכיוון לכוכבי הקבוצה אפשר לעשות באחת מהאפליקציות לטלפונים סלולאריים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים