מומחים מאשימים את הרובוטים במפולת בשווקים
אלגוריתמים שפועלים לפי אינטרסים ייחודים להם - הם האשמים במפולת במדדים בוול סטריט, ביום שני האחרון, ולא בני אדם, כך מעריכים מומחים בשוק. שר האוצר האמריקאי אף אמר כי "המסחר באלגוריתמים השפיע באופן ודאי על הצניחה". מנגד, מאשימים אחרים כי אנשים בעלי אינטרסים הם אלה שלימדו את האלגוריתמים כיצד לפעול
על רקע הצניחה של מדד הדאו ג'ונס, ביום שני האחרון , תוך 20 דקות בלבד, הסוחרים והאנליסטים מסבירים: המכונות אשמות.
שלמה מעוז לא נבהל מהטלטלה בבורסות: "טוב שנפטרנו מ'הידיים החלשות'"
עליות בתל אביב ובבורסות אירופה
מודלים של מסחר שמקבלים החלטות בזמן אמת, מוכרים מניות באופן אוטומטי ושורה של אלגוריתמים מתוחכמים, לא היו האחראים הבלעדיים לירידה היומית הגדולה בשוק המניות האמריקאי, אך המשקיעים ומומחי השוק אומרים כי הם אלה שהפכו את יום המסחר המשוגע ליום משוגע הרבה יותר.
השוק נמצע "רק שלב אחד מאי יציבות משמעותית בעקבות מסחר מתוכנת", אומר מייקל יושיקאמי, מנכ"ל Destination Wealth Management, חברת השקעות מקליפורניה. "אין למשקיעים יכולת להתחרות עם מחשב שעושה 1,000 פעולות מסחר בשנייה. האפקט שנוצר הוא עלייה במפלס הפסיכולוגיה של הפחד והחמדנות של משקיעים אינדיבידואליים".
מסחר האלגוריתמים הפך למציאות בשווקים העולמיים
מרקו קולאנוביץ', מנהל תחום אסטרטגיית נגזרים ב־JPMorgan Chase, כתב בדו"ח בשנה שעבר כי "השקעה כמותית פסיבית, שמופעלת על ידי אלגוריתם, מהווה כ־60% מהמסחר במניות".
שר האוצר האמריקאי, סטיב מנוצ'ין, אמר ביום שלישי כי מסחר האלגוריתמים "השפיע באופן ודאי על הצניחה של הדאו ג'ונס בשיעור 1,175 נקודות". אך ביום שלישי האלגוריתמים התייצבו – והדאו ג'ונס רשם עלייה של 567 נקודות.
אין עדיין אפשרות לדעת את גודל ההשפעה של האלגוריתמים על הירידה הגדולה של יום שני ועל העלייה שאחריה. "הדרך היחידה להבין את השפעתם היא לבחון את הנתונים לאחור", אומר אריק סקוט הונסאדר, מפתח תוכנה בחברת נתוני־השווקים Nanex, ו"לשמור את המידע הזה נעול היטב".
שסתום של פחד
רוב האלגוריתמים מגיבים בדומה לאיך שמגיבים אנשים רגילים, למשל, מכירת מניות בעת זיהוי של טריגרים מסוימים - רק הרבה יותר מהר.
אם נראה שאלגוריתם מיהר למכור או פעל באופן אמוציונלי - נדע שאנשים אשמים, לדברי האנליסטים, משום שהם "לימדו" אותם להתנהג. חלק מהאלגוריתמים מנצלים תנודות קטנות במחיר, מוכרים וקונים תוך שבריר שנייה. אחרים מנסים לחזות כיצד השווקים ינועו מניתוח הררי מידע, לרבות מדדים משוק התעסוקה ואף נואמים של פוליטיקאים.
המחשבים מגיבים הרבה יותר מהר מאנשים – בטווח של מילישניות במקום מספר דקות – והם יכולים לנוע במסות, תוך מסחר בהיקפים גבוהים מסביב לעולם, מה שהופך אותם למסוכנים יותר באופן פוטנציאלי.
לדברי מנהלי ההשקעות, החישובים הקרים של האלגוריתמים הובילו לקדחת היסטרית של מכירות בקרב בני האדם, ערערו את הביטחון והזינו מעגל קסמים שהוביל לכך שעוד ועוד אלגוריתמים יפעלו באותו האופן.
"המכונות התחילו את המכירות, אך כעת המשקיעים מתקשרים ליועצים שלהם ואומרים, "בוא נגרוף קצת רווחים או בוא נצא", אומרת הת'ר זומארגה, סמנכ"ל חברת Vision 4 Fund Distributors העוסקת בהפצת קרנות נאמנות. ההמלצה שלה היא לעשות את מה שהאלגוריתמים לא עושים - לא להגיב.
מה הלאה?
חלק קטן מהאנליסטים צופה כי המציאות החדשה של סחר במהירות גבוהה ועל בסיס נתונים, תשתנה בהמשך, בעקבות התערבות הרגולטורים של ממשלת ארצות הברית והבורסות עצמן, המכניסות כסף ממסחר בקצב גבוה, על ידי מכירת גישה לעדכונים ברמה של מיקרו־שניות.
שוק הנאסד"ק הכניס ברבעון האחרון 156 מיליון דולר, או רבע מההכנסות שלו, מ־"שירותי מידע", כאלה, לרבות מכירת נתוני מסחר. המבקרים, מצידם, אומרים כי המסחר הממוחשב יכול בסופו של דבר לחבל בשוק לטובת החברות המבצעות סחר במהירות־גבוהה, על חשבון כל השאר.