סיפוק בצה"ל מרפורמת העבירות הקלות: "הצילו לי את החיים"
א', שמנע פיגוע טרור, המשיך בשירות משמעותי על אף הודאה בשימוש במריחואנה. ח', שהשתמש פעם אחת בקנאביס, משלים שירות בגדוד איסוף קרבי. כשנה לרפורמת העבירות הקלות בצבא אומר הסנגור הצבאי הראשי: "החיילים אימצו בשתי ידיים את ההזדמנות הנוספת ורובם הפכו למסורים יותר"
הסיפורים שמאחורי נתוני רפורמת העבירות הקלות בצה"ל: כשנה מאז שיצאה לדרך התוכנית שבבסיסה הסדרים מותנים ללא הרשעות פליליות בגין עבירות של צריכות סמים, יותר מ-150 שהודו בשימוש בסמים כבר נהנו מהשינוי - ולא הוגש נגדם כתב אישום. לפי נתוני הפרקליטות הצבאית, ב-90% מהמקרים עמדו עד כה החיילים שהסתבכו עם החוק לראשונה בחייהם בעבירות הסם הנחשבות קלות, ולא חזרו על מעשיהם, ובכך חסכו לעצמם כתם פלילי.
בקרב החיילים שהשתמשו בסמים במהלך שירותם אך התחייבו שלא לחזור על מעשיהם במסגרת ההסדר המותנה גם לא מעט לוחמים. רובם של ההסדרים ניתנו בגין עבירות סמים קלות (המהוות, לאורך השנה, כ-70% מתיקי מצ"ח), אך מיעוטם גם בגין עבירות קלות במסגרת הרפורמה, דוגמת גניבות של חיילים מאחרים בהיקפים של יותר מ-2,000 שקל.
המשיך בשירות המשמעותי
א', שהתגייס לפני שלוש שנים לתפקיד לחימה ושירת באיו"ש, עלה מחבר המדינות עם אמו החולנית וללא אביו. הוא בלט בשירותו וזכה לשבחים ממפקדיו, בין היתר כי גילה אמצעי לחימה שיועדו לפיגוע טרור. במהלך שירותו נחקר א' במצ"ח בחשד לשלושה שימושים במריחואנה בנסיבות אזרחיות, אך נחתם עמו ההסדר שהקפיא את ההליכים נגדו והוא המשיך אפוא בשירותו המשמעותי עד לתומו. "הצלתם לי את החיים", אמר א' לסנגוריו הצבאיים לאחר החתימה על ההסדר.
לוחם אחר, שהחל את שירותו בחטיבת גבעתי ובהמשך עבר לשרת כנהג נגמ"ש באוגדת עזה, הודה בכמה שימושים בסמים. המקרה האחרון אירע בתוך הבסיס יחד עם חייל אחר. נציגי התביעה הצבאית ויתרו במסגרת ההסדר על השימושים הצבאיים בשל פגמים בחקירת מפקדיו, והותירו לחובתו את השימושים בנסיבות אזרחיות. הלוחם המצטיין, שקיבל את אות השירות המבצעי, חתם בסופו של דבר על ההסדר המותנה למשך שישה חודשים.
ס', טכנאי בצבא, התייתם מאביו שנרצח בפיגוע לפני כמה שנים. הוא הודה בשני שימושים בקנאביס בנסיבות אזרחיות, אך סנגוריו הצבאיים הוכיחו פגמים בחקירה - מה שסייע להסכים על חתימת ההסדר שהקפיא את ההליכים נגדו ואפשר את המשך שירותו לשביעות רצון מפקדיו.
ח', שסעד את אמו החולה וסייע לאביו, נכה צה"ל, המשיך למרות המצוקה לשרת בגדוד איסוף קרבי. בימים אלה הוא משלים את ימיו האחרונים בשירות הצבאי המלא בזכות ההסדר שעליו חתם לאחר שהודה כי השתמש פעם אחת בקנאביס. א', פקידה ביחידת מחסני חירום של גדוד מילואים, השלימה שירות צבאי מלא לאחר שהשתמשה אף היא בסמים אך עמדה בהתחייבותה שלא לחזור על מעשיה, כחלק מההסדר.
הרוחות החדשות והמקלות בצה"ל בנוגע לחיילים שמעדו בפעם הראשונה לא נובעות רק מהרצון להקל על העומסים הבלתי נסבלים בשני בתי הכלא הצבאיים, אלא לחסוך את הכתם הפלילי שידבוק בחיילים לאחר שחרורם בשל ההרשעה בדין פלילי בתקופת שירותם. סיבה נוספת: חלק ניכר מהחיילים שמסתבכים לראשונה עם החוק ונשלחים לכלא על אף היותם נורמטיביים זולת העבירה שביצעו, מתקשים לחזור לשירות תקין.
המדיניות החדשה לא מתנהלת רק בגופים המשפטיים. באחרונה פורסם ב-ynet כי בחטיבת גבעתי הוחלט להעניש חיילים שעברו עבירות שאינן חמורות, דוגמת שבירת שמירה, התחצפות למפקד או עבירת בטיחות קלה, בדרך חינוכית כמו ריתוק ממושך לבסיס, ולא בשליחה לכלא הצבאי במסגרת הדין המשמעתי.
"ניתן לומר בסיפוק רב שהמדיניות החדשה שהפצ"ר קבע בשנה האחרונה הוכיחה את עצמה", אמר הסנגור הצבאי הראשי, אלוף משנה רן כהן רוכברגר. "רובם המוחלט של החיילים שהוצע להם לחתום על הסדר מותנה עשו זאת, על אף המגבלות והמחויבויות המוגברות שהדבר הטיל עליהם - בין היתר מסירת דגימת שתן מדי חודש. הניסיון מלמד שהחיילים אימצו בשתי ידיים את ההזדמנות הנוספת ורובם הפכו חיילים מסורים יותר וממושמעים יותר.
"המדיניות החדשה, שהסנגוריה הצבאית דחפה לקידומה, הביאה לכך שחיילים רבים שקודם לכן לא היו משלימים את השירות ומתויגים ברישום פלילי הם כיום, לאחר מתן ההזדמנות השנייה, חיילים תורמים שצפויים להתחיל בתום השירות את חייהם האזרחיים ללא מגבלה מכבידה של רישום פלילי. לאור הנתונים החיוביים וסיפורי ההצלחה הברורים, נראה בעינינו שיש מקום לבחון בחיוב הרחבה מושכלת של קשת המקרים שבהם חיילים יופנו להסדר מותנה. בראייתנו, התועלת הגלומה במהלך כזה לצה"ל ולכלל החברה היא רבה".