מחיר המלחמות: שיקום עיראק יעלה 88 מיליארד דולר
אחרי הניצחון על דאעש, שנים של מלחמות עקובות מדם, משברים כלכליים והרס רב, מתפנה המדינה הערבית לבנות את עצמה מחדש. מחיר השיקום עצום ובוועדה בינלאומית בכוויית דנים כיצד להשיג את הכסף
ראש ממשלת עיראק מכריז על הניצחון על דאעש (רויטרס)
מנכ"ל משרד התכנון של עיראק, קוסאי עבדל פתח, מסר היום (יום ב') בוועדה בינלאומית בכוויית ששיקום המדינה הערבית אחרי שנים של מלחמה ומשבר כלכלי יעלה 88.2 מיליארד דולר. לדבריו, 22 מיליארד דולר דרושים בטווח הקצר ו-65 מיליארד נוספים נחוצים בטווח הבינוני. מנכ"ל המשרד הממשלתי מסר שענף הדיור זקוק לתקציבים הדחופים ביותר.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"בהתאם למחקר הערכה שנערך על ידי מומחים עיראקים ובינלאומים, אנחנו מעריכים שסך הצרכים לשיקום עיראק עומדים על 88.2 מיליארד דולר", אמר סלמאן א-ג'ומייל, שר התכנון של עיראק בפתיחת הוועדה הבינלאומית בכוויית בנושא שיקום עיראק.
במהלך שלושת ימי הוועדה הבינלאומית ידונו פוליטיקאים, אנשי ארגונים ללא ממשלתיים ואנשי המגזר הפרטי באמצעים לגיוס כספים לשיקומה של עיראק. סוכנות הידיעות הכווייתית KUNA דיווחה שארגונים לא-ממשלתיים התחייבו להעביר לעיראק סיוע הומניטרי בסך 330 מיליון דולר.
מלחמת איראן-עיראק בשנות ה-80, האמברגו הפיננסי הארוך, הפלישה לכוויית ומלחמת המפרץ ב-1990, הפלישה האמריקנית למדינה ב-2003 והמלחמה ב"מדינה היאסלאמית" (דאעש) מאז 2014. כל אלה גבו מעיראק מחיר כבד בנפש וברכוש, וכעת - עם תבוסת ארגון הטרור הסוני - פועלת המדינה הערבית לשקם את עצמה. אחד האזורים שנפגעו הכי קשה בשנים האחרונות היא העיר מוסול, בירת דאעש בעיראק, שנכבשה על ידי ארגון הטרור הסוני ב-2014 ושוחררה על ידי הכוחות העיראקיים ביולי 2017.
עיראק הכריזה בדצמבר 2017 על ניצחונה על דאעש לאחר שכבשה בחזרה את השטחים שהיו מוחזקים בידי ארגון הטרור הסוני, בסיוע ארצות הברית ובעלות בריתה. המדינה הערבית נפתחה מחדש למשקיעים זרים ב-2003 לאחר הפלישה האמריקנית שהפילה את סדאם חוסיין מהשלטון, אולם מיליארדי הדולרים שנכנסו למדינה הלכו להגדלת ייצור הנפט וגז הטבעי. אלא שכעת זקוקה המדינה לכסף רב כדי לבנות מחדש בתים, בתי חולים, בתי ספר, כבישים, בתי עסקים, תשתיות ורשתות תקשורת שניזוקו במהלך המלחמה האחרונה בדאעש. פרויקט הבנייה העצום עשוי לספק מקומות עבודה לצעירים, לשים סוף לתופעה מאות אלפי העקורים ואולי גם להפיג את המתיחות העדתית רבת השנים.
בוועידה הבינלאומית בכוויית ישתתפו כ-1,900 נציגים, חלקם ייצגו ממשלות זרות וכאמור גם ארגונים בינלאומיים ואנשי המגזר הפרטי.
בית הרוס בעיר רמאדי, עיראק
צילום: AFP / MOADH AL-DULAIMI
מומלצים