הוסר המכשול: בג"ץ מתיר לפרסם ההמלצות בתיקי נתניהו
בג"ץ דחה את העתירה שביקשה למנוע את פרסום ההמלצות בתיקי החקירה 1000 ו-2000. השופט אורי שהם: "אין עילה להתערב בפעולות המשיבים". לפיכך, המשטרה עשויה לפרסם את ההמלצות בימים הקרובים
בג"ץ דחה הערב (יום ב') את העתירה שקראה לשר לביטחון הפנים גלעד ארדן להנחות את מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך שלא לצרף המלצות בתיקי חקירה ובכללם באלה המתנהלים בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. השופט אורי שהם ציין בהחלטתו כי "לאחר שעיינתי בעתירה ובתגובת המשיבים, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה של העתירה להידחות על הסף, בהיעדר עילה להתערב בפעולות המשיבים".
מוקדם יותר היום הגישה הפרקליטות את תגובתה לעתירה, וטענה כי דינה להידחות על הסף. המדינה אף ביקשה מבית המשפט לתת את הכרעתו בעתירה בהקדם האפשרי, על מנת לא לעכב את העברת סיכום תיק החקירה בעניין תיק החקירה של ראש הממשלה, מהמשטרה לפרקליטות - בהתאם לתכנון המשטרה לפרסם את ההמלצות בתיקי 1000 ו-2000 בימים הקרובים.
בתגובתה ציינה המדינה כי "דין העתירה להידחות, מן הטעם שהעתירה אינה מגלה כל עילה משפטית להתערבות בית המשפט הנכבד בפעולות המשיבים. כפי שהובהר, המשטרה אינה מעבירה לגורמי התביעה 'המלצה' באשר לשאלה אם יש להעמיד חשוד פלוני לדין, קרי האם להגיש נגדו כתב אישום.
"כל שמעבירה המשטרה, בהתאם להנחיות היועץ המשפטי לממשלה, במקרים שבהם מועבר סיכום כאמור, הוא סיכום של תיק החקירה ועמדתה לעניין מכלול התשתית הראייתית שנוצרה במסגרתו במהלך החקירה. לשר לביטחון הפנים אין מעורבות כלשהי בחקירות המשטרה, ממילא הוא אינו מצוי בפרטיהן - כך על דרך הכלל, וכך בעניין החקירה מושא העתירה".
עוד צוין כי "חוק ההמלצות" שנחקק בכנסת בחודש שעבר קובע כי הוא לא יחול על חקירות שנפתחו לפני העברתו בקריאה שנייה ושלישית. "סעיף 60 תוקן ביום 3.1.18 במסגרת תיקון מספר 81 לחוק הסדר הפלילי ויצר הסדר חדש באשר לאופן העברת חומרי החקירה מהרשות החוקרת (כהגדרתה בתיקון) לידי הפרקליטות. בעניין שלפנינו, אין מקום להידרש להסדריו של תיקון מס' 81, שכן סעיף 3 לתיקון האמור קבע הוראת תחולה לפיה תיקון מס' 81 לא יחול על חקירות שנפתחו 'לפני תחילתו של חוק זה'.
המדינה גם ביקשה בתשובתה לדחות את בקשת העותר, עו"ד יוסי פוקס, למתן צו ביניים: "המשיבים יטענו כי דין הבקשה למתן צווי-ביניים להידחות אף היא, הואיל והעתירה אינה מגלה כל עילה להתערבות שיפוטית. לפיכך, ברור הוא שמבחן סיכויי העתירה תומך בדחיית הבקשה למתן צווי-ביניים, והוא הדין ביחס לנטיית מאזן הנוחות".
היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הורה אתמול למשטרה לדחות את פרסום המלצותיה בתיקים שבהם נחקר ראש הממשלה. זאת בנימוק שהמדינה טרם הגישה את עמדתה, וכן נוכח העתירה של פוקס, שטוען כי נאסר על המשטרה להגיש המלצות ממילא.
עו"ד פוקס, שהגיש כאמור את העתירה, אמר הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי המשטרה לא אמורה לפרסם המלצות להגשת אישום ובטח שלא לפרסמן. לטענת פוקס, גם לפני אישור החוק אסור היה למשטרה להמליץ לפרקליטות על העמדה לדין. המדינה צפויה להשיב לעתירה כבר בימים הקרובים, ולכן הדחייה בהגשת ההמלצות תהיה ככל הנראה קצרה. גורמים המעורים בחקירות העירו כי הדחייה איננה מפריעה למשטרה, משום שהיא ממילא אינה ערוכה להעביר את ההמלצות ביומיים הקרובים.
לשכת נתניהו: "לא מכירים את העתירה"
אתמול נמסר מטעמו של ראש הממשלה נתניהו בתגובה לסוגיה: "איננו מכירים את העתירה הזאת, שמסתבר שהוגשה לפני זמן רב. כמובן שהיא לא מטעמנו ואינה בידיעתנו. ממילא איננו מייחסים חשיבות להמלצות שכולם מבינים היום מה ערכן".
במהלך סוף השבוע שקלו במשטרה לחכות עם הפרסום בעקבות ההסלמה בצפון. בשבוע שעבר קיים המפכ"ל אלשיך דיון מכריע עם בכירי המשטרה לקראת ההמלצות. בצמרת המשטרה תמימי דעים כי בתיק המתנות ההמלצה תהיה להגיש כתב אישום נגד נתניהו עקב ביסוס תשתית ראייתית לקבלת שוחד.
בראיון לתוכנית "עובדה", ששודרה בשבוע שעבר, טען המפכ"ל אלשיך שגורמים "רבי כוח" המעורבים בחקירות נתניהו ניסו לאסוף מידע על קציני משטרה העוסקים בנושא. בימים האחרונים שקלו בסביבת נתניהו להגיש עתירה שתמנע את פרסום המלצות המשטרה עד אשר ייחקרו טענות המפכ"ל. מאז יום חמישי התלבטו יועציו בשאלה איך לנהוג נוכח דברי המפכ"ל, ויועציו המשפטיים ניסו לחבר דו"ח עם הטענות בעד ונגד המהלך.