שתף קטע נבחר
 

תמשוך לי: כספומט ביטקוין הגיע לירושלים

מסחר בביטקוין נחשב להשקעה מסוכנת, אך זה לא מונע מישראלים רבים להשקיע במטבע הדיגיטאלי וליזמים להרחיב את אפשרויות הרכישה. אחרי שבתל אביב פועל כספומט ביטקוין, הוצב בשבוע שעבר גם בירושלים כספומט השייך לחברה שפיחתה פלטפורמה למסחר במטבעות דיגיטאליים. איך זה עובד, מה עלויות ההמרה ומה האפשרויות למשקיע הישראלי?

הביטקוין שהצליח לעשות הרבה מאוד רעש בחודשים האחרונים עם עלייתו המטאורית עד לקרוב ל-19,000 דולר בסוף 2017, ובהמשך הירידות החדות מאז תחילת השנה שהורידה את שוויו בשני שליש עד ל-6,000 דולר בשבוע שעבר (המטבע התאושש מאז), הביאו לא מעט ישראלים להכיר את עולם המטבעות הווירטואליים ואף להשקיע בהם. זאת למרות שההשקעה נחשבת למסוכנת, לא מתאימה לכל אחד ויכולה לגרום להפסדים כספיים רבים.

 

לפני כשבועיים ההשקעה בביטקוין - המטבע הדיגיטאלי המוכר ביותר - היתה כמו סיבוב על רכבת הרים, עם צניחה של 25% ביום אחד, לפני התאוששות אגרסיבית, צניחה נוספת והתאוששות נוספת. בשלב מסוים שוק המטבעות איבד יותר משליש משוויו הכולל וצנח משווי של כ־700 מיליארד דולר לשווי של 460 מיליארד דולר בלבד, אך התאושש מעט מאז.

 

כספומט ביטקוין בירושלים

שני יזמים צעירים תושבי ירושלים. עידן מזרחי (28) ואור-חי לוי (24) הקימו לאחרונה לאחר עבודה של עשרה חודשים פלטפורמת מסחר לבלוקצ'יין - הטכנולוגיה שלמעשה עומדת מאחורי הביטקוין, ומהשבוע האחרון ניתן לרכוש מטבעות וירטואליים דרך האתר ביטמרקט (BitMarket) וגם בכספומט הראשון בעיר הבירה, אותו הם מפעילים במתחם JVP בירושלים.

 

"לפני כמה שנים התחלנו לעקוב אחר הביטקוין ואחרי הבלוקצ'יין", מספר מזרחי. "בעקבות זאת החל גם מסחר. לאחר-מכן, בשלב מסוים, מתוך אמונה בטכנולוגיה, החלטנו לבצע את הצעד ולהקים את החברה, בעיקר בגלל ההסתכלות לטווח ארוך - שלאחריה הפריצה לתודעה לא איחרה להגיע".

 

עידן מזרחי (משמאל) ואור-חי לוי ליד כספומט הביטקוין.  ()
עידן מזרחי (משמאל) ואור-חי לוי ליד כספומט הביטקוין.

 

אז מה האפשרויות שעומדות היום למשקיע הישראלי?

יש לא מעט חברות ישראליות וגופים הפועלים בארץ שעוסקים במכירה וקניה של ביטקוין חוץ מביטמרקט (BitMarke).

 

ביטס אוף גולד (Bits of Gold) - ביטס אוף גולד (או BOG) היא חברה ישראלית אשר משמשת כחלפן כספים. על מנת לקנות באתר צריך לעבור תהליך של אישור זהות ולאחר מכן לבצע תשלום בהעברה בנקאית או כרטיס אשראי. צריך רק לקחת בחשבון שתשלום באשראי תמיד יהיה יקר יותר מאשר העברה בנקאית.

 

בי טו סי (Bit2C) – בי טו סי היא פלטפורמת מסחר המפגישה בין קונים ומוכרים של ביטקוין. בניגוד ל-BOG שהיא מוכרת יחידה אל מול קונים רבים, ב-Bit2C נפגשים קונים ומוכרים רבים. יתרון בפלטפורמת מסחר אל מול חלפן הוא שניתן למצוא אנשים שמוכנים למכור בפחות ממחיר השוק. החיסרון מנגד שלעיתים לא יהיה ניתן למצוא מוכרים. Bit2C גם היא דורשת תהליך אישור זהות לפני השימוש בה וניתן להפקיד כספים לפלטפורמת המסחר באמצעות אשראי או העברה בנקאית. במידה ותבצעו עסקה מוצלחת חשוב למשוך את הביטקוין מהאתר אל הארנק האישי שלכם על מנת שתהיו בשליטה מלאה עליו.

 

כספומט ביטקוין - בשגרירות הביטקוין הממוקמת ברחוב אחוזת בית 1 בתל אביב ממוקם כספומט ביטקוין. בדומה לביטמרקט, מדובר במכונה אשר ניתן להזין אליה שטרות והיא תשלח בתמורה ביטקוין לכתובת הארנק של הרוכש. הכספומט מנוהל על ידי חברת BOG וגובה עמלה של 5% עבור השירות. ישנה מגבלה של עד 2,000 ש״ח למשיכה ללא הצגת תעודה מזהה. 

 

בכל עסקה בה תרכשו או תמכרו ביטקוין תיאלצו לשלם גם עמלות, כאשר העמלות הטובות ביותר שתשלמו יהיו בקניה של ביטקוין בסכומים גבוהים ובהעברה בנקאית. ברכישת ביטקוין בכספומט תיפרדו מעמלה של בין 5-7%. בנוסף קיימת מגבלה נוספת של משיכה בכספומט. על פי הוראות בנק ישראל הרכישה באמצעות הכספומט מוגבלת לעד 10,000 שקלים ביום.

  

מה הוביל לירידות במטבעות הדיגיטאליים

בחודש ינואר ירד המטבע הקריפטוגרפי ב-29% - הירידה הגדולה ביותר בחודש אחד מזה שלוש שנים. זאת כתוצאה של צעדים רגולטורים מחמירים שננקטים ברחבי העולם ומהווים גורם חשוב בחולשה שמפגינים הביטקוין ודומיו מאז תחילת השנה.

 

אחת מהסיבות העיקריות לנפילה האחרונה היה לאחר שדווח כי הבנקים ג'יי.פי מורגן ובנק אוף אמריקה אוסרים על רכישת ביטקוין ומטבעות אחרים מסוגו בכרטיס אשראי, ולפני שבועיים הודיעה פייסבוק שתאסור על הופעת פרסומות למטבעות קריפטוגרפיים ולהצעות מטבע ראשוניות.

 

לדברי אור-חי, הנגישות והאפשרויות של כל אחד בעצם לסחור או "להקים" מטבע, בעל יתרונות טכנולוגיים חדישים כאלו ואחרים, פותחים את הכלכלה ואת המסחר לתחומים חדשים, ומשפרים את הקיים. "תוך כדי הבדיקות שערכנו, שמנו לב, גם לבעיות הנגישות השונות העולות בפני הסוחרים והעוסקים בתחום, שלא לצדק או בצורך".

 

- איך בעצם עובד הליך רכישת המטבעות הווירטואליים בכספומט?

"תהליך הקניה קצר ופשוט מורידים ארנק דיגיטלי : מגיעים לכספומט, והכספומט יודע לקרוא QR קוד. לאחר הצגת הקוד למכשיר, הוא מזהה את כתובת הארנק הדיגיטלי, ולאחר הליך זיהוי קצר, כל שנותר לעשות הוא להכניס את השטרות. בכל רגע נתון, הכספומט מראה למשתמש את כמות הביטקוין שיקבל בתמורה לכספו, לפי השער באותו הרגע".

 

בגלל ששוק הביטקוין, וערך הביטקוין ספציפית, משתנים ללא הרף, המכשיר מתעדכן כל דקה, מציג את השער הרלוונטי וסוגר את העסקה בהתאם לשער שהלקוח תפס.

 

"אנחנו חושבים, שלא רק שהביטקוין יתאושש מן המכה שהוא חווה בחודש האחרון, אלא יהפוך לכלי וחזון פיננסי ישים, שיהפוך לגורם מאוד משמעותי בשוק העולמי", אומר אור-חי לוי. "אנחנו רואים את הנפילות כנקודות על ציר זמן ארוך הרבה יותר - המטבע הדיגיטלי לא הולך להיעלם, אלא נמצא בשלביו המוקדמים, ועדיין חווה תהליכים כאלו ואחרים של צמיחה, כמו כל שוק צעיר. בהשקפתנו, מי שמסתכל על המטבע לטווח הארוך, ייהנה מאוד".

 

לדברי שותפו מזרחי, מדובר, כבכל דבר, בכלי טכנולוגי חזק מאוד, שיכול לשמש גם לטובה, אך גם לרעה. "המטבע הדיגיטלי משנה את השוק לחלוטין, משום שבפעם הראשונה בהיסטוריה, הוא מחזיר כוח לאזרח בצורה אמיתית ומוחלטת - תוך כדי שלילת אפשרויות רבות של חוסר כנות אפשרי בשווקים אחרים".

 

לוי מציין כי בסופו של דבר השוק מתנהג כפי ששוק אמור להתנהג. "אנשים עושים את השוק, ותנודות מסוימות של כסף גורמים לתופעות כאלו ואחרות, במיוחד אם מדובר בשוק צעיר יחסית. בימים אלו אנו רואים דפוסים של כניסת כסף רב וחדש לשוק: גם בנפח השוק העולה, וגם בין היתר, בהתנהגות השוק - הרבה סוחרים חדשים מצד אחד, ותנודות לא פשוטות מן הצד השני".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים