לראיות יש חוקים משלהן
שום הופעה, טובה ככל שתהיה, לא תחלץ את נתניהו מהסבך המשפטי שאליו נקלע - בדרך לאישום. התרגיל הפוליטי הבא יכול להיות האחרון שלו
הופעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מייד לאחר פרסום המלצות המשטרה הייתה טובה, רהוטה, חדה, מדויקת. כמו שרק הוא יודע. ניכר היה שנתניהו מתרגש באמת. אולי גם הוא הבין, אולי לראשונה, באיזה בוץ הוא נמצא. שום הופעה, טובה ככל שתהיה, לא תחלץ את נתניהו מהסבך המשפטי שאליו נקלע. המלצות המשטרה נוקבות, נחושות ומנומקות. גם אם יצומצמו שני תיקי החקירה נגדו לתיק אחד, גם אם ייסגר תיק 2000, ותיק 1000 יצומצם מחשד לשוחד למרמה והפרת אמונים - נתניהו לא יוכל לחמוק לחלוטין מכתב אישום.
מכל הפרטים הרבים שאליהם נחשפנו, דומה שהאירוע המשמעותי ביותר הוא מאבקו של נתניהו לסדר לארנון מילצ'ן הטבות מס בשווי רב. המשטרה חושדת, וכך היא כותבת בסיכום תיק החקירה, כי נתניהו קיבל ממילצ'ן הטבות במאות אלפי שקלים וניסה לסדר לו הטבות במיליונים. קשה לחשוב מה עבר לנתניהו בראש כאשר דרש, כך על פי המשטרה, את טובות ההנאה. נתניהו כזכור חזר לכהן כראש ממשלה לאחר שאהוד אולמרט נאלץ להתפטר בנסיבות פליליות דומות שקרו בעברו, עבר שרדף אחריו. נתניהו, מתברר, השתכלל: לא העבר רדף אחריו, אלא מעשים חדשים, חמורים, בוטים, שרובם התרחשו בלשכת ראש הממשלה.
לחלק זה בתיק מילצ'ן שורבב גם שמו של יו"ר יש עתיד יאיר לפיד. לפיד זומן להעיד בתיק כיוון ששימש בחלק מהתקופה הרלוונטית שר האוצר. חברי הכנסת של הליכוד מיהרו לתקוף אותו ("מלשן" כינה אותו ח"כ דודי אמסלם). בחלק מהדיווחים כונה לפיד "עד המפתח" בפרשה, אולם על פי תדרוך המשטרה – למהלכי נתניהו בעד מילצ'ן יש לא מעט עדים, חלקם פקידים בכירים במשרד האוצר. שמו של לפיד בהקשר להיותו עד תביעה והמתקפה הצפויה נגדו בימים הקרובים לפי דף המסרים של הליכוד, הם ודאי לא דבר שיסב לו נחת. גם עבור לפיד ההמלצות הפכו לאירוע שמצריך טיפול תקשורתי נכון כדי שלא יזיקו לפופולריות הציבורית שממנה נהנה עד עכשיו.
כאן עולה השאלה איך ישפיעו ההמלצות על המערכת הפוליטית. בשלב ראשון מנסה נתניהו לצלוח את הימים הקרובים, לעמוד בגל הלחץ הראשון ולצופף שורות. משה כחלון, החוליה החלשה בקואליציה, לא רוצה בחירות. הוא גיבש אסטרטגיה תוך כדי תנועה ("אני לא קבלן פירוקים") ומבקש להמתין להכרעת היועץ המשפטי לממשלה. הבעיה עם התוכנית הזו היא שלא בטוח שהיא מסתדרת עם האינטרסים של נתניהו. בטווח הארוך, נתניהו לא יוכל להרשות לעצמו לשבת ולחכות להכרעת היועץ המשפטי לממשלה. אם יוחלט להגיד נגדו כתב אישום, יהיה לו קשה מאוד לנהל מערכת בחירות עם עננה כזו על הראש. אם ייזום בחירות ויילך אליהן קודם להחלטת היועץ, הוא יוכל לנצח אותן, לחזור חזק ולהגיד ליועץ המשפטי לממשלה ולציבור: "ראיתם הכול, שמעתם הכול, בחרתם בי שוב - עכשיו תפסיקו להציק לי עם זוטות משפטיות".
כמו בכל הרפתקה פוליטית, גם במקרה זה לא בטוח שהתרגיל יעבוד. הצרה הגדולה של נתניהו היא שלראיות יש חוקים משלהן, והחוקים האלה מנותקים מהרחש בחוץ, זה בעדו וזה שנגדו. כך או כך, ייתכן שליל 13 בפברואר 2018 ייזכר כתחילת הסוף הפוליטי של הפוליטיקאי הכי טוב שהיה פה: בנימין נתניהו.