למרות איומי טראמפ: 1.27 מיליארד ד' בשנה לירדן
במזכר הבנות שצפוי להיחתם במהלך ביקורו של טילרסון בעמאן, תבטיח ארה"ב להעניק לירדן סיוע כלכלי על סך 1.275 מיליארד דולר לפחות בכל שנה מ-5 השנים הבאות. זאת למרות איומי טראמפ לפגוע בסיוע למדינות שיצביעו נגד ההכרה האמריקנית בירושלים
ארצות הברית תבטיח להעניק לירדן בחמש השנים הבאות סיוע כלכלי על סך של לפחות 1.275 מיליארד דולר בשנה. זאת במסגרת מזכר הבנות שצפוי להיחתם היום (ד') בעמאן במסגרת ביקורו של מזכיר המדינה האמריקני רקס טילרסון. כך מסר גורם ירדני רשמי.
על פי אותו גורם, מדובר במזכר הבנות בלתי מחייב שאמור להיות מיושם כבר מהשנה הנוכחית. הגורם ביקש להישאר בעילום שם מאחר שפרטי המזכר טרם נחשפו באופן רשמי. המזכר החדש ימשיך מזכר קודם שבמסגרתו העניקה ארה"ב סיוע כלכלי לירדן בשלוש השנים האחרונות.
"המחויבות האמריקנית להמשיך לקיים את הבטחתה לסייע לממלכה הירדנית משקפת את עומקם של היחסים בינינו ואת תפקיד המפתח של הממלכה בשמירה על היציבות באזור", אמר הגורם. בשנים האחרונות לקחה ירדן חלק מרכזי במסגרת הקואליציה שהובילה ארה"ב במלחמתה בארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בעיראק ובסוריה.
הסיוע האמריקני לירדן יימשך למרות אמירתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בחודש דצמבר האחרון כי הסיוע למדינות שהצביעו באו"ם בעד ביטול ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל ייפגע. "תצביעו נגדנו. זה יחסוך לנו כסף", אמר. ירדן, כמו שאר מדינות ערב, הצביעה בעד הביטול.
לפני ההצבעה שלחה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי מכתב לנציגי המדינות בארגון וכתבה כי טראמפ "ייקח באופן אישי" את תוצאות ההצבעה והורה לה לדווח על כל המדינות שיצביעו נגד ארה"ב. "נשים לב לכל קול", כתבה היילי. היא הוסיפה שממשל טראמפ "פשוט מבקש שתכירו בידידות ההיסטורית, בשותפות ובתמיכה הנרחבת שהענקנו – ותכבדו את החלטתנו על השגרירות שלנו".
הנשיא האמריקני אמר בעצמו בפני המצלמות לפני ההצבעה: "מדינות לוקחות מאות מיליוני דולרים, ואפילו מיליארדרי דולרים, ואז מצביעות נגדנו. תנו להן להצביע נגדנו. זה יחסוך לנו הרבה. לא אכפת לנו".
אף על פי כן, 128 מדינות הצביעו בעד ביטול ההכרה האמריקנית בעצרת האו"ם - והאו"ם ביטל את ההכרזה באופן סמלי. עם זאת, אתמול פרסם אתר "באזפיד" כי במסגרת תקציב מחלקת המדינה האמריקנית לשנת 2019, אף מדינה שהצביעה בעד ביטול ההכרה לא איבדה ואפילו לא סנט אחד בסיוע שהיא מקבלת מהממשל האמריקני.
מאות מיליוני דולרים יוקצו לאותן מדינות - בהן ניגריה, סומליה וזימבבואה. לגבי ניגריה, מצוין בתוכנית התקציב של מחלקת המדינה כי הכסף נועד לסייע לשלטון הדמוקרטי ולקידום המגזר החקלאי והייצור בו. על סומליה נכתב כי מדובר בסיוע שהוא "קריטי" כדי למגר את השחיתות במדינה.
"אם מסתכלים על התקציב, הוא מתמקד במקומות שבו אנחנו חושבים שיש צורך בהעברת סיוע ובאינטרסים הביטחוניים שלנו", אמר מנהלת אגף סיוע החוץ במחלקת המדינה, הארי ססטרי, בתדרוך לעיתונאים. כשנשאל לגבי אותן מדינות ומדוע לא נפגע הסיוע שלהן השיב: "זה לא הפרמטר היחיד בשיקולים להעברת הכסף.