מחקר מצא: 3 התנהגויות שיגרמו לכם לרזות
חוקרים שבדקו את הרגלי האכילה של עשרות אלפי אנשים מצאו שאלה שאכלו לאט יותר, נמנעו מנשנושים אחרי ארוחת הערב ולא אכלו בשעתיים שלפני השינה - היו בסיכון נמוך יותר להשמין. החוקרים: "מדובר בשינויים בני השגה שכדאי שציבור יכיר כדי להפחית את הסיכון להשמנה"
צפו: 5 הטעויות שאתם עושים בדיאטה – ועולות לכם במאות קלוריות ליום
שווה לאכול לאט: אנשים שמנים שמתקשים לרזות מנסים דרכים שונות להפחית את הצריכה הקלורית, אבל עכשיו מחקר חדש מגלה אילו אסטרטגיות באמת עובדות: על סמך נתונים מעשרות אלפי אנשים, נמצא ששלוש התנהגויות היו קשורות לשיעורי השמנה נמוכים יותר והיקפי מותנים קטנים יותר. המחקר פורסם בכתב העת BMJ Open.
החוקרים בדקו 60 אלף יפנים הסובלים מסוכרת סוג 2 ("סוכרת מבוגרים") שעברו בדיקות רפואיות בין השנים 2008 ל- 2013. במהלך המפגשים הרפואיים, נשאלו האנשים אודות הרגלי האכילה והשינה שלהם, בין השאר על מהירות האכילה והאם דילגו על ארוחות.
מעל מחצית מהנחקרים העידו כי הם אוכלים במהירות תקינה, בעוד שליש טענו שהם נוטים לאכול מהר. רק כ-7% מהאנשים סברו שהם אוכלים באיטיות יחסית.
בהשוואה לאלה שאכלו במהירות, נמצא שהנבדקים שאכלו במהירות תקינה היו בסיכון נמוך ב-29% להפוך לשמנים. אלה שאכלו לאט היו בסיכון נמוך ב-42% להשמנת יתר. גם היקפי המותנים היו קטנים יותר בקרב אלה שאכלו במהירות תקינה או איטית, בהשוואה ל"אכלנים מהירים".
עוד כתבות בנושא:
לאכול מתוך שינה: איך מטפלים באכילה לילית
לאכול כל 3 שעות: ההנחיה שעלולה להרוס את הדיאטה
למה בלילה אנחנו אוכלים לא בריא – ואיך לעצור זאת
ומה לגבי נשנוני הלילה? אלה שדיווחו כי לא אכלו אחרי ארוחת הערב לפחות שלוש פעמים בשבוע, ואלה שלא אכלו שעתיים לפני השינה, היו בסיכון נמוך יותר לעודף משקל במהלך המחקר, בהשוואה לאלה שכן נשנשו אחרי ארוחת הערב או לפני השינה.
באופן מפתיע, אכילת ארוחת בוקר לא השפיעה רבות על העלייה במשקל. בין אם אנשים אכלו ארוחת בוקר מדי יום או דילגו עליה, לא נמצא קשר כלשהו למסת המשקל-גובה BMI, או לסיכון מוגבר לתחלואה.
שינוי בר השגה באורח החיים
החוקרים הסבירו כי אכילה מהירה נקשרה כבר בעבר לירידה בסיבולת הגוף לגלוקוז ולעלייה בעמידות לאינסולין, תופעות המובילות לסוכרת ומשפיעות על חילוף החומרים ושריפת השומן. בתוך כך, מציינים החוקרים, שאלה שאוכלים לאט עשויים לחוש שבעים יותר לאחר כמות קטנה יותר של מזון.
אכלנים איטיים נטו גם להיות בריאים יותר, אולם ההשפעה של אכילה איטית כנראה משמעותית הרבה יותר גם כגורם עצמאי משפיע: לאחר שהסירו החוקרים משתנים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, התגלה כי מסיבה שלא לגמרי ברורה, אכילה איטית בעצמה קשורה למשקל גוף נמוך יותר.
החוקרים מציינים כי כמחצית מהאנשים במחקר שינו את מהירות האכילה שלהם במהלך המחקר - דבר המצביע על כך שסוג זה של שינוי באורח החיים הוא בר השגה, וכי הוא עשוי להשפיע על משקל הגוף. יוזמות ופעילויות חינוכיות שמטרתן לשנות את הרגלי האכילה "עשויות להיות שימושיות במניעת השמנת יתר והפחתת הסיכון למחלות לא מידבקות", סיכמו החוקרים.