שתף קטע נבחר
 

שלום עולמי - גרסת 1926: קבלו את מלכת היופי הראשונה של ישראל

"היו לה עיניים ירוקות שרחצו ברוך ובעדנה, והשערות שענדו זר לראשה היו שחורות וקורנות", כך תיארו העיתונים את מלכת היופי הראשונה של ישראל, שלא נבחרה בתחרות אלא בכלל בנשף פורים. אבל לא כולם התלהבו מהרעיון, וחוץ מכתר (וכד מקרמיקה) המלכה זכתה גם להשמצות וגינויים. אז איך נבחרה מלכת היופי הראשונה - או ליתר דיוק "העברייה הטיפוסית היפה" הראשונה? לקראת 70 שנה לישראל - צוללים לארכיון הספרייה הלאומית

הימים ימי שנות ה-20 בתל אביב. כולם כבר מכירים את נשפי הפורים המוצלחים של המפיק ואושיית התרבות ברוך אגדתי. אך רגע לפני נשף הפורים של 1926, לאגדתי עולה רעיון חדש ומפתיע שישדרג את נשף המסכות שלו: תחרות מלכת יופי! או כפי שהוא כינה אותה - "נשף הבחירות של אסתר המלכה".

 

מלכת היופי הראשונה, 1926, לילה טשרטקוב  (מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב) (מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב)
מלכת היופי הראשונה, 1926, לילה טשרטקוב (מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב)

וכך דיווח העיתון "דואר היום" ב-29 בינואר 1926: "ביום ט"ז שבט (31 בינואר) יסודר על ידי ברוך אגדתי באולם התערוכה נשף מיוחד במינו שעד עתה לא הייתה דוגמתו בתל אביב. בנשף זה תיבחר 'אסתר המלכה' של נשף פורים – העבריה היפה והטיפוסית מתל אביב. אסתר זו תהיה מלכת נשף הפורים ומלכת התהלוכה שתיערך ברחובות תל אביב בחג הפורים".

  

כרזה לקראת התחרות של 1926  (אוסף הכרזות, הספרייה הלאומית) (אוסף הכרזות, הספרייה הלאומית)
כרזה לקראת התחרות של 1926 (אוסף הכרזות, הספרייה הלאומית)

וכך נולדה תחרות מלכת היופי הראשונה אי פעם של ארץ ישראל! כל מועמדת הייתה יכולה להחתים 50 אנשים ולהציג את מועמדותה, והמשתתפים בנשף המפואר הם אילו שיבחרו את מלכת אסתר העבריה!  ויש פה גם מעשה אצילי למען המולדת: 50% מההכנסות יופרשו לקרן קיימת לישראל. מי צריך יותר?

 

מלכת היופי הראשונה, 1926, לילה טשרטקוב  (מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב) (מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב)
מלכת היופי הראשונה, 1926, לילה טשרטקוב (מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב)

התחרות הייתה הצלחה גדולה והפכה למסורת של חג הפורים לעוד שנים אחדות. בכל שנה נבחרה מלכה מעדה אחרת – פעם "מלכת אסתר הבוכארית", פעם "מלכת אסתר התימנית" מתוך רצון לתת ייצוג לכלל עדות ישראל. בנוסף, באמצעות התחרות קיווה אגדתי לחבר בין המסורת היהודית של פורים והמגילה יחד עם התרבות העברית החדשה – מלכת יופי מהיישוב. על פניו – רעיון מושלם.

 

אסתר המלכה העברייה הרביעית חנה פולני עם כתר המלכות שבו הוכתרה  (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו) (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)
אסתר המלכה העברייה הרביעית חנה פולני עם כתר המלכות שבו הוכתרה (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)

ומי זכתה בתואר הנחשק בפעם הראשונה? הזוכה, אישה בשם לילה טשרטקוב, אפילו לא נרשמה לתחרות, אלא פשוט באה למסיבה כאורחת, אבל הקהל כל כך התאהב בה שהוא בחר בה לתואר מלכת אסתר.

 

"היו לה עינים ירוקות שרחצו ברוך ובעדנה, והשערות שענדו זר לראשנה היו שחורות וקורנות", סיפר עליה העיתונאי שסיקר את הארוע אורי קיסרי. "היא הייתה נושאת את יפיה בגאווה מיוחדת של אשה שצעדיה אינם נוגעים כלל באדמה הפרוזאית. היא הייתה גברת, ובת הצחוק העילאית שלה הייתה יכולה לשנות את מפת העולם. היא הייתה יפה כשמש, יפה כעולמו של הקדוש ברוך הוא".

 

ברוך אגדתי והמלכה העברייה השלישית צפורה צברי לאחר טקס קבלת הפנים  (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו) (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)
ברוך אגדתי והמלכה העברייה השלישית צפורה צברי לאחר טקס קבלת הפנים (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)

אבל מכיוון שמדובר ביהודים, כמובן שלא כולם התאהבו ברעיון של תחרות מלכת היופי. מכתבים זועמים נשלחו למערכות העיתונים, וכרוזים משמיצים נתלו על לוחות המודעות. חלק ממהשמצות היו על רקע דתי, מצד אלה שראו בתחרות עניין חילוני שהגיע מארצות נוכריות, אך השמצות אחרות הגיעו מאנשי רוח שראו בתחרות לא פחות מפגיעה מוסרית בחברה העברית.

 

כרוז שיצא נגד התחרות  (אוסף הכרזות, הספרייה הלאומית) (אוסף הכרזות, הספרייה הלאומית)
כרוז שיצא נגד התחרות (אוסף הכרזות, הספרייה הלאומית)

"אל תשכחו כי ירידת כבודנו הלאומי נגרמה לנו על ידי הפומביות, הרעשנות, והחגיגיות הנפרזת שעתה שמה אותנו לשמצה בקמינו...", זעקו בכרוז אנשי רוח שראו בתחרות משהו שמוריד מקרנו ומוסריותו של הישוב העברי. "אל תשכחו שאנו היינו מקור המוסר שממנו ניזון העולם! שובה אל מקורך בית ישראל! הסירה החרפה מעל עמך וארצך!".

 

המלכה העברייה השנייה ריקטה שלוש ולימינה כד הקרמיקה שבו זכתה בתחרות  (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו) (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)
המלכה העברייה השנייה ריקטה שלוש ולימינה כד הקרמיקה שבו זכתה בתחרות (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)

אך כאמור, המתנגדים לא הסתפקו רק בלוחות המודעות להביע שם את מחאתם. "ומה לאמן אצל נשף, בו יבחר כל הולך בטל ומבלה זמן לריק את היפה בנשי תל אביב להיותה 'אסתר המלכה' בנשף הפורים?", תהה מר ז' דויד במכתב ששלח למערכת דבר ב-1 בפברואר 1926. "היופי - מתנת אלוהים היא לנבחריו, ולא בקלפי ייבחר! וחמישים האחוזים מהכנסות הנשף הנתיתנים לקרן הקיימת - אינם מטהרים אף הם! המוקצה – מוקצה!".

 

מלכת היופי הראשונה רחל בלומנפלד, אסתר המלכה החמישית 1931  (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו) (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)
מלכת היופי הראשונה רחל בלומנפלד, אסתר המלכה החמישית 1931 (מתוך אוסף המוזיאון לתולדות תל-אביב-יפו)

ברוך אגדתי, שבסך הכל רצה קצת לשמח, נעלב. עד כדי כך נעלב שהוא החליט להילחם על כבוד התחרות שלו, ופרסם כמה שבועות אחרי התחרות הראשונה טור תגובה לאותו טור של הקורא הממורמר ז' דויד שם כתב בין היתר – תחת הכותרת "לכל מטיפי המוסר": "הבחירות אשר סודרו על ידי לאסתר המלכה היו רק מעין הקדמה לנשף הפורים הבא ועל נשף פורים אקווה שגם מטיפי המוסר ואנשי התכלית ב"דבר" ו"בהארץ" לא יקראו לחרם. חושבני, שחטא גדול לא חטאתי בזה, והנני אומר להמשיכו גם בשנים הבאות.

 

אגדתי מודיע על ביטול תחרות מלכת היופי של 1930  ()
אגדתי מודיע על ביטול תחרות מלכת היופי של 1930

אך הלחץ עבד, וחרם הוטל על התחרות של שנת 1930, מה שהוביל לתגובה של לא פחות מאשר אסתר המלכה בכבודה ובעצמה שהוציאה גם היא כרוז, ובו היא מסנגרת על התחרות על שמה: "בושתי ונכלמתי, בני עמי, כי כן עלה עלה לי. האומנם ניטל עלי לקחת שוב מקל הנדודים בידי? האומנם זה יהיה גמולי על כל הטובה אשר גמלתי לעמי? לא, לא השלמתי עם גורלי. כי רבה אהבתי אליכם ואת יסורי אקבל באהבה!".

 

 

לעוד סיפורים מהספרייה הלאומית .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב
רתם רבי מלכת היופי הנוכחית. מי הייתה הראשונה?
מתוך אוסף א' טשרקוב, תל אביב
לאתר ההטבות
מומלצים