"התרגלנו לשמוע אזעקה ולהמשיך לשבת בבתי קפה"
האיומים מבחוץ, השאננות ברחובות, הזווית התקשורתית. במסגרת בכנס החדשנות האורבנית והעיר החכמה Muni Expo שבוועידת מרכז השלטון המקומי וקק"ל התקיים מושב מיוחד שעסק במוכנות הרשויות לשעת חירום. "התודעה של מה יהיה, מה צפוי לקרות לי, או איך אני עוזר לשכנים שלי במצב חירום, לא קיים"
בשיתוף מרכז השלטון המקומי וקק"ל
בפאנל שהתקיים השבוע בכנס החדשנות האורבנית והעיר החכמה Muni Expo שבוועידת מרכז השלטון המקומי וקק"ל 2018, (13-14.2) על מוכנות הרשויות המקומיות לחירום, אמרו אנשי מקצוע ובכירים בפיקוד העורף כי האתגר הבא של ישראל הוא כזה שלא היה כדוגמתו, ויש לעבוד על התודעה הציבורית. "הציבור בישראל פונק. התרגלנו לשמוע אזעקה ולהמשיך לשבת בבתי הקפה כי יש כיפת ברזל, אבל האיום הוא ממשי - כל התפיסה צריכה להשתנות", אמר פרופ' בועז גנור מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור (ICT). "כל מה שאני אומר מסתמך על חומר גלוי".
במושב בהשתתפות תמיר ידעי, אלוף פיקוד העורף, בצלאל שטרייבר, ראש רח"ל, אבי נעים, ראש מועצת בית אריה ויו"ר ועדת הביטחון במרכז השלטון המקומי, בהנחיית אלון בן דוד, אמר אלוף פיקוד העורף כי "האתגר שיונח לפתחו של העורף הישראלי הוא גדול. הירי תלול המסלול נמצא בהיקפים גדולים וברמת דיוק אחרת כנ"ל האיום של הסייבר. גם הוא איום שאנחנו צריכים לראות כמשהו חדש הדורש התייחסות".
צריך לשנות את התודע
לדבריו, אנחנו כבר לא נתמודד עם לבנון לבד או סוריה לבד או מול עזה לבד. "ההסתברות שנפגוש שניים או שלושה מהם במקביל היא הסתברות מאוד גבוהה. מעל כל האיומים יש גם את האירנים שיודעים להתנהל כמדינה בעלת זרוע ארוכה. המשחק הוא כבר לא משחק בין השחקניות הוותיקות, יש שחקנים חדשים והאיום הזה מציב פלטפורמה אחרת לדיון".
עוד בנושא
"אנחנו טובים בלנהל מלחמות אין ברירה"
החברות שיעשו את העיר שלכם חכמה
האלוף ידעי ציין כי העורף הישראלי כבר הותקף בעבר וזה אכן היה מטריד - אבל לא הפריע לרציפות התפקוד של המשק ושל צה"ל. "היום אני חושב שיהיה איום משמעותי על רציפות התפקוד והאיום הזה מאיים על מערכים חשובים למשק וגם על היכולת שלנו לממש את המאמץ הצהלי המלחמתי".
משמעות נוספת שיש לקחת בחשבון לדבריו כשמתייחסים על האיומים מבחוץ, הוא החוסן הישראלי. "המבחן הוא שלנו בחוסן שלנו. כל אחד חושב על אשתו שיורדת לממ"ד 30 פעם ביום עם 3 ילדים וזה משפיע על התודעה הציבורית. דמיינו עכשיו את נשותינו בממ"ד עם שלושה ילדים צופות בטלוויזיה בהיסטריה שמשודרת מכל עבר. זה לא מועיל לנו וצריך לשנות את התודעה הזאת".
"אנחנו צריכים לחזק את הרשויות המקומיות", הבהיר. "ככל שאני מסתובב ברשויות המקומיות אני חושב שראשי הרשויות תופסים את תפקידם ברצינות - הם יודעים להנהיג ומה לעשות. חסרים להם בעיקר כלים ומשאבים וכדי שהם לא יהיו נטל עלינו אנחנו כמדינה צריכים לדאוג לכך".
החזית עברה לעורף
יו"ר השלטון המקומי, חיים ביבס, אמר בכנס: "מרכז השלטון המקומי רואה חשיבות עליונה במיגון העורף ובהכנת התשתיות המקומיות לכל תרחיש חירום אפשרי". עוד הוסיף, כי "בשנים האחרונות החזית עברה לעורף ויש לעשות הכל כדי לספר לךתושבים הגנה מירבית".
בוועידת השלטון המקומי של מרכז השלטון המקומי וקק"ל השתתפו קברניטי המדינה ובהם ראש הממשלה, שרים, רגולטורים וחברי כנסת, לצד כל ראשי הערים בישראל. כחלק מהוועידה התקיימו כנסים מקצועיים בנושאים: תכנון עיר העתיד, חינוך, רווחה ועידוד צעירים, מהפכת השירות לתושב, ערים חכמות תחת מתקפת סייבר ועוד.
במסגרת הוועידה התקיים כנס MuniExpo - יריד חדשנות אורבנית וכנס בינלאומי בהשתתפות מקבלי החלטות מישראל ומ-80 עיריות מרחבי העולם. למעלה מ-150 חברות טכנולוגיה וסטארטאפים הציגו בתערוכה את מיטב החידושים הטכנולוגיים בתחום המוניציפלי.
הציבור לא מעכל שיש אלפי טילים שמאיימים עליו
אדווה אשל רבינוביץ', ראש חטיבת חוסן לאומי, ציינה במהלך המושב המיוחד כי, "אתגר כזה לא היה לנו בעבר, בעוצמות האלה, אין מדינה שהתמודדה עם דבר כזה והציבור הישראלי מסרב להפנים את המשמעויות".
לדברי רבינוביץ', הציבור הישראלי לא מעכל את הנתון של אלפי טילים שמאיימים עליו. "אנשים ממשיכים לשבת בבית קפה. התודעה של מה יהיה, מה צפוי לקרות לי, איך אני עוזר לשכנים שלי במצב חירום, לא קיים. התחלנו לעבוד על המוכנות. לזהות את האזרחים עם פוטנציאל לעזור. אם כל אחד יידע מה התפקיד שלו בחירום נהיה יותר מוכנים"
רבינוביץ' טוענת כי הציבור הישראלי לא רוצה להפנים את המשמעויות. וכזה אתגר לא היה בעבר. "אין מדינה שהתמודדה עם דבר כזה בעוצמות האלה. הציבור הישראלי הוכיח שהוא יודע להתגייס בשעת חירום, אבל המשבר הבא יהיה בכל הארץ", הבהירה. "לא נוכל לארח בתל אביב תושבים מהצפון כי גם אנחנו נהיה מאויימים". לדבריה, הרשתות החברתיות ייצרו שיח של לחץ שישפיע על החוסן. "לכל בעלי התפקידים החל מראש הממשלה יש חשיבות בהרגעת הציבור".
יו"ר קו עימות בצפון וראש מועצת כפר ורדים סיוון יחיאלי ציין באירוניה כי אנחנו מוכנים כרגע מעולה לשנת 2006. "לקח לנו זמן, ואם האירוע של 2006 היה חוזר על עצמו אנחנו מוכנים. אבל אנחנו כבר לא שם. אם יורים עלינו 30 טילים בהפתעה, לך תפנה אזרחים. אני בכלל לא מדבר על הפערים הגדולים שיש לנו באזורי קו עימות כשיש התראה מאוד קטנה".
"אני לא יודע מי צריך דיאליזה, מי צריך מזרק אינסולין", אמר. לדבריו, משרד הבריאות וקופות החולים לא משתפים מידע רפואי ומקווים שהרשות המקומית תקבל את כל הדברים ותחלק לאוכלוסייה. "הרשות המקומית לא יודעת לעשות את זה. שלא ישלו את עצמם. מי שלא מבין את זה לא יודע איפה הוא חי. הבעיה הולכת ומחמירה ככל שמתקרבים לפריפריה".
בשיתוף מרכז השלטון המקומי וקק"ל