בכיר פולני מנסה לפייס: "לא נעצור ניצולי שואה ומדריכי תיירים"
סגן שר התרבות הפולני ירוסלב סלין מסביר בריאיון ל-ynet מדוע החוק שמעורר סערה בחודש האחרון אינו "חוק שואה", מדבר על האפשרות להעברת השגרירות הפולנית לירושלים וחושף את התכניות להקמת מוזיאון שישחזר את גטו ורשה
"ניצולי שואה ומדריכי תיירים שמלווים קבוצות של ישראלים ויהודים על אדמת פולין בשום פנים ואופן לא יועמדו לדין בגלל החוק החדש. זה אבסורד בכלל לחשוב על זה. חוויות אישיות ודעות יוכלו לקבל ביטוי על אדמת פולין ללא כל חשש". כך אומר ירוסלב סלין, סגן שר התרבות הפולני, בריאיון ל-ynet. הדברים נאמרו בתשובה לשאלה לגבי החוק החדש האוסר להאשים את האומה או המדינה הפולנית באחריות לפשעי הנאצים, ומטיל קנס כספי ובעונש של עד 3 שנות מאסר. הנשיא הפולני חתם על החוק ואמר שהוא ממתין לחוות דעת בית המשפט לחוקה.
סלין (55), בכיר במפלגת השלטון (החוק והצדק) ומי שהנושא היהודי וסוגיית הנצחת השואה קרובים מאוד לליבו, מבקש להציג את עמדתה של פולין. "החוק החדש שלנו הוא לא 'חוק שואה'", הוא אומר, "אלא רק תיקון של החוק למוסד הזיכרון הלאומי. מטרתו המרכזית היא שיהיה לנו כלי אפקטיבי להילחם נגד האשמות איומות והמזיקות נגד האומה הפולנית והמדינה הפולנית בפשעי השואה".
איך אתה רואה את בני הנוער הישראלים באושויץ כשהם מתעטפים בדגלי ישראל? בעבר הייתה ביקורת בפולין על העניין הזה.
"אין לי בעיה עם זה כי אני פוליטיקאי ימני ואנחנו בדרך כלל פטריוטים. אנו מבינים רגשות פטריוטיים אחרים. זה אפילו מחזה מרשים לראות צעירים כאלה עם דגלי ישראל".
איך אתה מתייחס לכך שביום העצמאות הפולני בנובמבר 2017 אלפים צעדו ברחובות ורשה עם דגלי פולין וקראו לסלק את המוסלמים והיהודים?
"היו באמת שלטים מאוד טפשיים. לא היה כתוב 'לגרש יהודים', אבל כן היה כתוב 'פולין בשביל הפולנים' ומשהו טפשי על הגזע הלבן. לפי דעתי זה היה שולי לגמרי. בכל קהל אפשר למצוא אנשים משוגעים כאלה. במצעד השתתפו 60 אלף אנשים, רובם צעירים פטריוטים, ולצערי הצטרפו אליהם גם אנשים כאלה. התגובה של הממשלה הפולנית הייתה מיידית והיא גינתה מיד את התכנים הללו ואני יודע שגם הפרקליטות עוסקת בעניין הזה".
בתכנון: מוזיאון שישחזר את גטו ורשה
עוד הרבה לפני המשבר הנוכחי, סלין היה בעיצומו של מאמץ לקדם שורה של פרויקטים בתחום הנצחת השואה ושימור התרבות היהודית העשירה בפולין. בריאיון הוא מגלה כי ארצו מתכוונת להקים מוזיאון מודרני ללוחמי הגטאות בוורשה - שהיה הגטו הגדול באירופה. הוא יוקם במבנה שכיום נטוש, ובו שכן בית החולים של הגטו. הוא נרכש על ידי ממשלת פולין כדי למנוע את הריסתו.
המוזיאון אמור לתת מענה לאחת התלונות הנפוצות של תיירים שמגיעים כיום לוורשה ומתקשים להבין כיצד נראה הגטו שכמעט ולא נשאר ממנו זכר. במקביל ממשלת פולין מתכוונת לרכוש עוד מבנים מתקופת הגטו כדי למנוע את הריסתם. "המוזיאון שיוקם יוקדש לגבורה של המורדים היהודים אך גם יספר על החיים בגטו. יהיה בו מולטימדיה אבל גם פריטים היסטוריים. אני מאמין שתוך 3-4 שנים המוזיאון יושלם", סיפר סלין.
הוא הוסיף כי ממשלת פולין מתכוונת להקים מוזיאון חסידות גדול בפולין, שיספר על תולדות תנועת החסידות שפרחה במדינה. הוא גם מתגאה בתקציבים גדולים לשיקום בית הקברות היהודי בוורשה ולמיפוי בתי קברות יהודיים נוספים במדינה.
"המחנות הם מורשת גרמנית", הוא אומר, "אבל העובדה שהם נמצאים על אדמת פולין מחייבת אותנו לדאוג שהם לא ייעלמו ושיישאר כתמרור אזהרה מפני מה שיכול לקרות כששנאה מונעת מגזענות. המחנות גם מעלים שאלות אוניברסליות לגבי קיומו או אי-קיומו של אלוהים; שאלות מוסריות; מי אנחנו; מהו הטוב והרע וכו'".
לגבי המחלוקת סביב חוק השבת הרכוש היהודי והביקורת הקשה מצד ארגונים יהודים על כך שטיוטת החוק הפולנית דרקונית ולא באמת מאפשרת החזרת רכוש, אומר סלין: "במשך 25 השנים האחרונות לא היה חוק טוב שפותר את הבעיה של החזרת הרכוש הפרטי שהלאים המשטר הקומוניסטי. ראש הממשלה החדש מורבייצקי החליט לפקח אישית על החוק. אני מבקש להמתין בסבלנות. יש הרבה אי הבנות"
הבכיר הפולני מדבר על תמיכת ארצו בישראל כדבר שהוא חלק בלתי נפרד מהאינטרס הפולני הלאומי. "מנהיגי פולין סבורים שאנחנו חייבים לתמוך בנוכחות ישראל במזרח התיכון כי ישראל באזור הזה של העולם היא חלק של תרבות המערב, שאנו גם מרגישים כחלק ממנה. סיבה נוספת לתמיכה הפולנית היא רצונה של פולין בשיתוף פעולה עם ישראל בתחום הצבאי, המודיעיני והטכנולוגי".
פולין נמנעה בהצבעה על ההכרה בירושלים כבירת ישראל. האם יש סיכוי שבעתיד פולין תעביר את השגרירות שלה לירושלים?
"כחלק מהאיחוד האירופי, אנחנו מחויבים לעמדה האחידה נגד העברת בירת ישראל מתל אביב לירושלים; אבל אולי בעתיד הגישה תשתנה והמצב יהיה בשל יותר לשינוי העמדות ותהיה אפשרות לנקוט עמדה אחרת ולהחליט שלכל מדינה יש זכות להחליט על מיקום עיר הבירה שלה".