כך יוכלו בעתיד לגדל איברי אדם בתוך בעלי חיים
מדענים אמריקנים מדווחים כי הצליחו לגדל תאי גזע אנושיים בתוך עוברי כבשים. התקווה: הניסוי המוצלח יסלול את הדרך לגידול איברי אדם עבור אלו שזקוקים להשתלה - בתוך בעלי החיים
הצהרה של חוקרים אמריקנים מהווה סנונית ראשונה של תקווה לממתינים לאיברים להשתלה: חוקרים אמריקנים מדווחים כי הצליחו לגדל תאים אנושיים בעובר של כבשה. פריצת הדרך עשויה לסלול את הדרך לגידול איברי אדם בבעלי חיים.
ניסיונות לגידול איברים ממין אחד של בעלי חיים בתוך מין אחר הם משימה מתמשכת בעלת הצלחות חלקיות: בעבר כבר דיווחו מדענים כי הצליחו לגדל לבלב של חולדה בתוך עכבר. ניסיון נוסף עליו דווח בספרות המדעית כלל החדרת תאי גזע אנושיים לעוברי חזיר, כשהתוצאה היתה תא אחד אנושי על כל 100 אלף תאים בגוף החזיר. המדענים הורשו להשאיר בחיים יצור כלאיים כזה, המכונה בשפה המדעית "כימרה", למשך 28 ימים בלבד.
השבוע, בכנס האיגוד האמריקני למדע, הוצגו תוצאותיו של ניסוי חדש אותו ערכו מדעני אוניברסיטת קליפורניה, שבו הם מדווחים כי הצליחו לגדל יותר תאים בעובר: כתא אחד אנושי על כל 10 אלף תאי עובר כבשה. גם הפעם הורשו המדענים להשאיר את הכבש ה"היברידי" בחיים במשך 28 ימים בלבד.
ד"ר הירו נקאוצ'י מאוניברסיטת סטנפורד, שלקחה חלק במחקר יחד עם אוניברסיטת קליפורניה, הסביר כי יידרשו עוד שנים של מחקר, כשהשלב הבא יהיה להותיר את העובר ה"היברידי" בחיים למשך 70 ימים כשהתקווה היא שבעתיד תוביל השיטה לגידול איברי אדם בבעלי חיים.
קראו גם:
מחקרים בתאי גזע: ניסויים בבעלי חיים למען האנושות
גאווה ישראלית: תאי גזע לריפוי פרקינסון וסוכרת
קוסמטיקה המבוססת על תאי גזע אנושיים בוגרים
החוקרים הסבירו כי השתמשו בכבשה כיוון שקל לבצע בה הפרייה חוץ גופית, וכי חלק מאיברי הכבשה, כמו לב וריאות, דומים אנטומית ופיזיולוגית לאלה של בני האדם. החוקרים סבורים כי בתוך 10 שנים ניתן יהיה לגדל איברים שלמים של בני אדם בבעלי חיים.
תאי גזע: כבר לא מדע בדיוני
בשנים האחרונות חלה התקדמות משמעותית ביותר בחקר תאי גזע. מדובר כאמור בתאים עובריים, בעלי פוטנציאל להפוך לכל רקמה בגוף האדם. תאים אלה מהווים בסיס להשתלת תאי מח-עצם בחולי סרטן, ההופכים, לאחר שהוזרקו בעירוי לגוף החולה, לתאי דם מתפקדים המחליפים את התאים החולים.
בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים על פריצות דרך בתחום תאי הגזע. כך למשל, חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד פרסמו בשנת 2016 כי הזריקו למשותקים כתוצאה משבץ מוחי תאי גזע ישירות למוח. כמחצית מהחולים הראו שיפור משמעותי במצבם, קמו והחלו ללכת.
גם בתחום הקרדיולוגיה חלה התקדמות משמעותית, כאשר תאי גזע הושתלו בחולי לב. ההשתלה הביאה להפחתה של עשרות אחוזים בסיכון להתקפי לב ולמוות.
בשנת 2016 טענו מדענים אמריקנים כי בתוך שנים ספורות ניתן יהיה לגדל איברים אנושיים בתוך בעלי חיים באמצעות תאי גזע אנושיים. זאת בעקבות ניסוי להנדס לבלב באמצעות תאי גזע.