להגשים חלום כעצמאית או להמשיך בחיי כשכירה?
שמרית, אמא ל-2, רוצה לפתוח את עסק חלומותיה אבל חוששת שהמצב המשפחתי והכלכלי לא יאפשרו זאת. אמיר, בן 29, מתלבט אם לעבור לגור עם בת זוגו במרכז למרות מחירי השכירות הגבוהים. במסגרת הפרויקט "הדילמה שלי" של "ידיעות אחרונות" ו–ynet, בשיתוף בנק הפועלים, הם מספרים על הדילמה הכלכלית שלהם ומקבלים עצה ממומחה
הדילמה של שמרית:
"מאז ומתמיד ניחנתי בכישרון של סטיילינג והתאמת בגדים וייעצתי כתחביב למשפחה ולחברות. אחרי שהילדים נולדו קלטתי שהתחביב היותר גדול שלי הוא סטיילינג לילדים ואני מתלבטת כיום אם לפתח את הכישרון הזה ולבנות עסק שיציע שירותי סטיילינג לילדים ומבוגרים או להמשיך לעבוד כשכירה מפרנסת לצד בעלי.
אם אפתח עסק, אני מאמינה שלפחות בחודשים הראשונים אצטרך להתמודד עם הכנסות נמוכות, ואני די חוששת מהצעד הזה. יתרה מכך, עסק, בטח בתקופה הראשונה שלו, זקוק להרבה שעות השקעה ובעלי הוא איש קבע שמנהל מפעל צבאי ויוצא כל יום מוקדם בבוקר וחוזר מאוחר בערב, כך שהטיפול בילדים הוא באחריותי ולא יהיה לי זמן להקדיש לעסק.
מצד שני, גם כשכירה נורא קשה לי למצוא עבודה שמתאימה לאמהות ובכלל מאוד קשה להשתלב כיום כאמא בשוק התעסוקה: או שיש לך הרבה מאוד עזרה מהמשפחה, או כסף לממן בייביסיטר או מטפלת, או פשוט לקחת משרה שהיא מצומצמת בשעות אבל מבחינת ההכנסה היא לא מספיקה. נטיית הלב שלי היא לפתח את כישרון הסטיילינג שלי כסטייליסיטית שיכולה להציע את שירותיה להפקות אופנה או לאמהות שרוצות להלביש את הילדים יפה, מבלי הצורך בקניית מותגים יקרים".
בהתחלה גרה המשפחה באשקלון ולאחר כמה שנים עברו לקריית־גת. "לעיר שבה אני ובעלי נולדנו וגדלנו, כך שיש לנו קשר רגשי חזק אליה", היא אומרת. נכון להיום שמרית עובדת כפקידת קבלה בחצי משרה, ובהשכלתה הגיעה מעולם הגרפיקה הממוחשבת. לדבריה ניסתה עד היום לבדוק מספר אופציות להקמת העסק אך עקב חששה הכלכלי טרם עשתה את הצעד הראשון.
מה עשית עם התחביב עד היום?
"אני מיישמת אותו על ילדיי המתוקים, בני ה־7.5 ו־3, וכמו כן אני מתחזקת עמוד אינסטגרם שנקרא raz_shay שצבר עד היום יותר מ־5000 עוקבים".
"נכון להיום חוסר הניסיון שלי בעסקים והפחד מהסיכון שכרוך בלפתוח עסק הם בעוכריי. לצד בעלי אני מפרנסת שנייה במשפחה עם שני ילדים, כך שיש כאן דילמה גדולה ומשמעותית מאוד מבחינתי", היא מסכמת.
"כמו כן, אני מתחזקת דף פייסבוק מקצועי שנקרא 'ילדים עם סטייל', שחברות בו 1,800 אמהות, ובו אני ממליצה על פריטים שקניתי אונליין או כאלה שקניתי בחנויות במחירים נוחים".
מומחה בנק הפועלים:
"כפי שאת מציינת, להרבה אנשים לא קל לשלב אמהות לשני ילדים קטנים עם עבודה מחוץ לבית, אבל בטווח הארוך המאמץ הזה כדאי. הילדים גדלים בסופו של דבר, והסטטיסטיקה מראה שלעיתים קשה לחזור לשוק העבודה לאחר פסק זמן ארוך.
לגבי פתיחת עסק עצמאי בתחום הסטיילינג, בסופו של דבר, את צריכה ללכת עם נטיית ליבך ועם הכישרון שלך. לא כל העסקים מצליחים, אך אם לא תנסי, סביר שתחושי החמצה. לפני שאת רצה לפתוח עסק, כדאי לעשות שיעורי בית ולחוש את השוק. יש לך עוקבים רבים באינסטגרם, זו נקודת פתיחה טובה, אבל זה עדיין לא אומר שהם ימהרו לשלם עבור הסטיילינג. אולי כדאי להתחיל בקטן ולהציע את שירותייך בשעות הערב, במינון נמוך, על מנת לקבל תחושה לפוטנציאל העסקי של הרעיון. בדרך כלל לוקח גם זמן עד שצוברים קהל לקוחות חוזרים, שמאפשר פרנסה של ממש. בזמן זה כדאי לשמור על מקום עבודתך הנוכחי, עם כל הקושי הנלווה לכך. ככל שתראי שקיים ביקוש לשירותייך, תוכלי בהמשך לוותר על משרתך כשכירה".
הדילמה של אמיר:
"ניתן לומר שהדילמה שלי מתחלקת לטווח הקצר ולטווח הארוך. בטווח הקצר, אני בן 29 ושוקל לעבור לגור בשכירות עם החברה ומתלבט אם זה צעד כלכלי נבון כי שכירות באזור המרכז תעלה לנו 3000־4000 שקל בחודש ואת הסכום הזה אני יכול לשים בחיסכון ולהמשיך לגור אצל ההורים. לפי דעתי, הסכום שיצטבר בחיסכון הזה יוכל לשמש עבורי בהמשך כסכום התחלתי עבור רכישת דירה למגורים בערים קצת רחוקות יותר מהמרכז כמו אשדוד, רמלה או רחובות. המחירים שם יותר שפויים ואפשר למצוא דירות אבל אליה וקוץ בה - המרחק גם הוא די מטריד ואני לא רואה את עצמי עובד מחוץ לאזור המרכז שרמת המשכורות בו היא הגבוהה ביותר. מצד שני, אני רוצה כמובן להיות עצמאי יותר מבחינת המגורים ולגור עם החברה, שגם היא דוגלת במעבר לדירה בשכירות. הדילמה של הטווח הארוך היא אם לקנות דירה למגורים באמצעות משכנתה או לעבור לדירה בשכירות לטווח של כמה שנים טובות".
אמיר הוא עורך דין טרי עם ותק של חצי שנה במקצוע, עד כה בתחום דיני המשפחה. בצבא שירת בשלישות במוקד שמטפל במלש"בים ואת התואר עשה בקריה האקדמית אונו.
אמיר מתלבט גם אם לקנות דירה באזור קצת מרוחק מהמרכז כמו רחובות ורמלה, מה שיתבטא בפקקים ארוכים למקום העבודה בתל־אביב והסביבה, באי־מציאת מקום חניה ובהוצאות דלק מרובות. מבחינת הוצאות הדלק והחניה - מדובר על הוצאה כספית מצטברת שיכולה להגיע לסכומים משמעותיים. מבחינת הפקקים - פחות זמן לחיים אישיים לעצמו ועם החברה.
איך היית מגדיר את ההתנהלות הכלכלית שלך עד היום?
"במהלך השנים עשיתי פה ושם טעויות ולא חסכתי לטווח הארוך. עברתי אפילו תקופה כלכלית לא כל כך פשוטה כי אחרי שסיימתי את הלימודים במשפטים עבדתי בשכר מינימום, כמתמחה במשרד עו"ד. עם סיום ההתמחות נאלצתי, כמו כולם בתחום, ללמוד מבוקר עד ערב לבחינות הלשכה. זה כמובן לא הותיר לי זמן לעבוד ונקלעתי לגירעון כספי. האבסורד הגדול הוא שסטודנטים למשפטים שלומדים בבית בתקופת טרום הבחינה לא זכאים לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי, וכך יוצא שבמשך חצי שנה הם לא יכולים להכניס שקל לחשבון וההוצאות ממשיכות להיערם".
אתה חושב שהדילמות שלך מאפיינות צעירים אחרים?
"אני בהחלט חושב שהרבה זוגות ורווקים מצויים באותה התלבטות. יתרה מכך, אני חושב שמה שחוויתי כסטודנט למשפטים מטריד בוודאי סטודנטים אחרים, שלא מכניסים שקל במשך חצי שנה בתקופת טרום בחינות הלשכה. אם אותם סטודנטים שוכרים דירות או משלמים משכנתה במקביל, אז מדובר בבעיה שהמדינה צריכה להיות מודעת אליה".
מומחה בנק הפועלים:
"התלבטויותיך אופייניות מאוד לבני גילך. אנו נתמקד בהיבטים הכלכליים של ההתלבטות, אם כי ברור שאתה נמצא בתקופה שבה אתה נדרש להחלטות לא פחות חשובות, כמו זוגיות, קריירה וכדומה.
מדבריך אנו מסיקים שאתה בתחילת הקריירה המקצועית שלך, ולא צברת עדיין חסכונות שיכולים להוות הון עצמי לרכישת דירה. כמו כן, אתה נמצא בזוגיות ואתם מעוניינים לגור יחדיו. במצבך, יש יתרונות גדולים למגורים בשכר דירה. שכירת דירה באזור המרכז תאפשר לכם גמישות מבחינת מקום המגורים, היא תאפשר לך ולחברתך לבחון את הקשר במגורים משותפים, וכן קרבה למקום העבודה. באשר לעלות, בהנחה ששניכם עובדים, אנו חושבים שתוכלו לממן זאת בנקל ואולי אף לחסוך מעט. אנו לא רואים בשכירת דירה זריקת כסף לריק, ולעומת זאת רכישת דירה לא מושכלת יכולה להתברר כעול כלכלי כבד. ההחלטה לרכוש דירה צריכה להתקבל בעת שבה תהיה מגובש יותר לגבי תוכניותיך במישור המשפחתי, וכן כאשר תצבור הון עצמי מסוים. כמו כן כדאי לך להביא בחשבון שאם תמסדו את הקשר ביניכם, תהיו זכאים לרכוש דירה במסגרת 'מחיר למשתכן', עם הנחה שעשויה להיות לא מבוטלת וגם עם הון עצמי נמוך יותר.
אתה מעלה בדבריך את סוגיית הקושי של הדור הצעיר להתמודד עם מחירי הדיור. זו בעיה כואבת שהממשלה מנסה להתמודד עימה. אנו, כבנקאים, מנסים לתת מענה פיננסי על מנת להקל על הקושי עד כמה שניתן, ומנסים להתאים את המוצרים הפיננסיים ובעיקר המשכנתאות לבני גילך. לדוגמה, אנו מאפשרים אי־החזר של קרן המשכנתה בתחילת הדרך, על מנת לגשר על התקופה שבה רוכש דירה חדשה טרם קיבל אותה ונדרש גם לתשלומי שכר דירה. אלו כמובן פתרונות חלקיים מאוד, שלא נותנים מענה לסוגיית יוקר ומחירי הדיור".
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף בנק הפועלים