המשטרה ביקשה את תיק 4000 לפני חודשים. בכיר לשעבר מעריך: "יש עד מדינה"
במשטרה נאבקו חודשים לקבל לידיהם את החקירה שבה צפוי נתניהו להיחקר בחשד לשוחד - אבל ברשות ניירות ערך ביקשו להמתין: "זה התיק הגדול". הממונה לשעבר על האכיפה ברשות ניירות ערך לאולפן ynet: "מעריך שאדם בדרג גבוה הוא עד מדינה". עו"ד ז'ק חן, שייעץ לנתניהו, פרש מייצוגו
"לא סתם נלחמנו על התיק הזה": כך אמרו במשטרת ישראל בעקבות הארכות המעצר אתמול (יום א') למקורבים לראש הממשלה בנימין נתניהו ולבכירים בבזק במסגרת חקירת תיק 4000, שעניינו יחסי הגומלין בין סביבתו של נתניהו לבכירי חברת "בזק" ופורטל "וואלה", והאפשרות שבין השאר ניתן סיקור מפרגן לראש הממשלה ומשפחתו תמורת קידום אינטרסים כלכליים של החברות. בריאיון לאולפן ynet העריך הממונה לשעבר על האכיפה ברשות ניירות ערך כי יש עד מדינה בפרשה. צפו בריאיון.
בינתיים, עו"ד ז'ק חן, שסייע לראש הממשלה, פרש זמנית מייצוגו כיוון שהוא מייצג בין היתר גם את בעלי בזק, שאול אלוביץ'. "לפני מספר חודשים נעתרתי לבקשת ראש הממשלה, שביקש שאסייע לו בייעוץ לחקירה בתיקי 1000 ו-2000, שהם העניינים היחידים שבהם נחקר", אמר חן. "באותה עת הבהיר היועץ המשפטי לממשלה שראש הממשלה אינו חשוד בתיק 3000, ואילו תיק 4000 שנפתח אתמול כלל לא בא לאוויר העולם. עתה, עם פתיחת החקירה בתיק 4000, ולמרות שאין כל מניעה חוקית או חשש לניגוד עניינים בין הייעוץ בתיקי 1000 ו-2000 לבין חקירה זו, החלטתי על דעת ראש הממשלה כי על מנת למנוע לזות שפתיים, לא אמשיך לייעץ לראש הממשלה באף עניין, לפחות עד שהדברים יתבהרו".
ב"כלכליסט" דווח כי המשטרה ורשות לניירות ערך הוציאו צווי עיקול על נכסיהם של חלק משבעת החשודים שנעצרו אתמול. צווי ההקפאה נוגעים לחשבונות בנק, כלי רכב, ונכסים של חלק מהחשודים. אתמול מסרו עדות בפרשה מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר, דוד שרן, ומנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, הראל לוקר. השניים אינם חשודים.
כעת מתברר כי במשטרה ביקשו כבר לפני כמה חודשים לקבל לידיהם את תיק החקירה, אולם רק בימים האחרונים אושר להם לבצע חקירה משותפת עם רשות ניירות ערך. אף שרק אתמול נראה היה שהיחידה הכלכלית הצטרפה לתיק 4000, מתברר כי מאחורי הקלעים נעשתה פעילות הכנה ארוכה.
במשטרה הבינו את הפוטנציאל של פרשת 4000 - בהיותה הפרשה המשמעותית ביותר באלה שנבדקו לאחרונה - וביקשו לקבל לידיהם את חומרי החקירה ולפתוח בחקירה משלהם. אלא שברשות ניירות ערך סירבו בשלב הזה וביקשו מהמשטרה להמתין עד שיסיימו את חקירת כל ההיבטים הכלכליים הנלווים לפרשה.
כבר אז ידעו במשטרה כי ברשות ניירות ערך הצליחו להגיע לחומר חשוב ומכריע, אולם הם נאלצו להמתין. פרופ' שמואל האוזר, מי שהיה באותם ימים ראש רשות ניירות ערך, הנחה את חוקריו להתמקד בפרשה - ולמשטרה, בשלב זה, נותר רק להמתין. בה בעת החל צוות מצומצם בתוך היאל"כ (היחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית) ללמוד ולאסוף חומרים על הדמויות בפרשה ולסמן חוליות מפתח בין כל החשודים שעליהן חשוב ללחוץ.
עם פרישתו של האוזר מתפקיד ראש רשות ניירות ערך, המלצת הרשות להעמיד לדין את החשודים המרכזיים בפרשת בזק, ולאחר שנתקבלה גם הסכמתו של היועמ"ש, אושרו תחילתה של החקירה הגלויה במשטרה והקמת צוות משותף של חוקרי היחידה הכלכלית ורשות ניירות ערך. "כשיתבהרו קצת הדברים, כולם יבינו עד כמה התיק הזה גדול", אמרו גורמים במערכת אכיפת החוק.
אז מה השתנה מפרוץ הפרשה בחודש יוני ועד לגל המעצרים אתמול? ד"ר צביקה גבאי, לשעבר הממונה על האכיפה ברשות ניירות ערך, הסביר באולפן ynet כי "למרות שלרשות ניירות ערך יחידת חקירות מעולה, לא מדובר ביחידה שרגילה או מכירה - ויש אפילו שיגידו מוסמכת - לטפל בעבירות של שחיתות שלטונית, או בעבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים.
"לכן, בסוף החקירה התיק הולך לפרקליטות מחוז ת"א מיסוי וכלכלה, וממה שאנחנו מבינים התיק למעשה מוחזר להשלמת חקירה. אומנם מדובר במספר חדש, 4000, אבל זה לא תיק שמתחיל מאפס", הוסיף.
הסנגורים של החשוד בפרשה מעריכים כי המשטרה מחזיקה בעדות "שוברת שוויון". "אני מעריך שמדובר בעד מדינה - באדם בדרג גבוה", טוען גבאי. "צריך להבין שבתיקים מהסוג הזה, שהם נסיבתיים, צריך ראיות מעל לספק סביר. צריך דבר ברור שיחבר ביניהם - ועד מדינה הוא ראיה כזאת. בלי עדות כזאת מדובר בקייס מאוד קשה, וזה האתגר שעומד לפתחם של החוקרים עכשיו".
עד המדינה, לדברי ד"ר גבאי, עשוי להגיע מבין החשודים בפרשה או מסביבתו של ראש הממשלה: "מדובר בשלב דרמטי של החקירה והחשודים עוברים חוויות נוראיות - השמיים נופלים מבחינתם ובסיטואציות כאלה הם מתחילים לעשות חשבון - למי הם חייבים מה, ומה הדבר הכי נכון להם. גם החוקרים מפעילים הרבה מאוד לחץ כדי לגרום לאנשים לחשוב את המחשבות האלה. בהחלט יכול להיות שמישהו בא ואמר: יותר טוב לי עכשיו לדאוג לעצמי ולספר את מה שאני יודע מאשר לשמור נאמנות או על פני מערכת יחסים שיש לי עם אנשים כאלה ואחרים".