65% מההורים: "חוששים שילדינו ייפגעו מינית"
סקר שנערך לקראת הכנס השנתי של המועצה לשלום הילד מעלה נתון שלפיו רוב ההורים חוששים שילדיהם ייפלו קורבן לפגיעה מינית. מהנתונים עולה כי אימהות נוטות לדאוג יותר מאבות וכי רק 31% מההורים קיבלו הכוונה כיצד לשוחח עם ילדיהם על הנושא
סקר חדש שנחשף לקראת הכנס השנתי של המועצה לשלום הילד שיתקיים מחר (יום ג') באוניברסיטת בן גוריון בנגב, מעלה נתון שלפיו רוב ההורים - 65% - חוששים שילדיהם ייפלו קורבן לפגיעה מינית. הסקר נערך על ידי מינה צמח ומנו גבע ממכון "מדגם".
לפי הסקר, אימהות נוטות להביע חשש יותר מאבות - 68% לעומת 60%. בנוסף, עוצמת החשש שלהן גדולה יותר: 39% מהאימהות דיווחו על חשש רב לעומת 25% מהאבות. עם זאת, ככל שגיל הילד עולה - רמת החששות יורדת (מ-66% בקרב הורים לילדים בגילאי 8-4, ל-61% בקרב הורים לילדים בגילאי 11-9 עד ל-58% בקרב הורים לילדים בגילאי 16-12).
מהסקר עולה כי רק 31% מההורים קיבלו הכוונה כיצד לשוחח עם ילדיהם על פגיעות מיניות. 49% מהם שלא קיבלו הכוונה כזו, דיווחו כי הם מעוניינים בה. בנוסף, רק 20% מההורים אמרו שקיבלו בילדותם הסבר על פגיעות מיניות. עוד עולה כי האחרונים נוטים להסביר לילדיהם על הנושא יותר בניגוד לקבוצה השנייה שלא קיבלה הסבר שכזה בילדות (65% לעומת 57%).
מהסקר עולה עוד כי כ-59% מההורים דיווחו שנתנו לילדיהם הסבר בנוגע לפגיעות מיניות. כשני שליש מהם (68%) עשו זאת "כחלק מההכנה לחיים"; כרבע (27%) מהם עשו זאת סביב אירוע שסוקר בתקשורת. 16% מהם עשו זאת סביב אירוע שהתרחש בסביבתם.
כמחצית מההורים (51%) לא ידעו על קיום החוק המחייב מעסיק לקבל אישור העסקה מהמשטרה בעבור בגירים העובדים עם ילדים (אישור לפיו העובד לא הורשע בעבירות מין). שליש (33%) מההורים לא בדקו למרות שידעו על החוק. רק מיעוט קטן מההורים (11%) ביררו לגבי "הכשר" של בגירים שעובדים עם ילדיהם.
מנכ"לית המועצה לשלום הילד: "גידול בתיקים שנפתחו בגין עבירות מין כלפי ילדים"
ורד וינדמן, מנכ"לית המועצה לשלום הילד, אמרה כי "בחמש השנים האחרונות חל גידול של 25.5% במספר התיקים הפליליים שנפתחו בגין עבירות מין כלפי ילדים. אסור לנו להשלים עם הנתון הזה ומערכות אכיפת החוק כמו גם מערכת החינוך צריכות לעשות כל שנדרש כדי למנוע פגיעות מיניות בילדים. לצד הפעולות של המערכות הפורמליות, הורים יכולים וצריכים לתת כלים לילדיהם להתמודד בנסיבות שבהן מעגלי ההגנה שאמורים היו להגן עליהם כשלו.
"בכדי שהורים יוכלו לעשות כן, יש לאפשר להם לקבל את הכלים, ההכוונה וההדרכה הנדרשים. שיח בטוח ופתוח של הורים עם ילדיהם יאפשר קשב וזיהוי אותות מצוקה ויזמין פנייה לעזרה בעת הצורך. שיח כזה יכול לא רק לאפשר טיפול בנפגעים אלא גם למנוע פגיעות עתידיות".
בכנס צפויים לקחת חלק כ-500 משתתפים בכירים מהמגזר הממשלתי, הציבורי והפרטי. בין המשתתפים - שרת המשפטים איילת שקד, השר לביטחון פנים גלעד ארדן ושר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים חיים כץ.
הכנס השנה יעסוק בין היתר בנושאים: ילדים במעגל העוני, נוער להט"ב כנוער בסיכון, שינוי בתפיסת השירותים לגיל הרך בחברה הבדואית, זנות קטינים, ילדים חשופים לאלימות, משפחתיות בעידן הסלולרי, עבירות מין ופדופיליה, כלים לקליטה מוצלחת של ילדים ובני נוער עולים.