הותר לפרסום: אלוביץ', חפץ ופילבר נעצרו בפרשת בזק
אלו החשודים המרכזיים בשוחד בפרשה שבה צפוי להיחקר ראש הממשלה: בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ', יועץ התקשורת לשעבר של נתניהו ניר חפץ ומנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר. עדויות ומסרונים מראים לכאורה לחצים לסיקור מפרגן לנתניהו ב"וואלה". עדות דרמטית של דובר לשעבר של נתניהו מחזקת את החשדות. עוד בעצורים - בנו ורעייתו של אלוביץ' ומנכ"לית בזק סטלה הנדלר
העצורים בפרשת בזק, היא תיק 4000, הם בעל השליטה בבזק שאול אלוביץ', יועץ התקשורת של ראש הממשלה בנימין נתניהו ניר חפץ ומנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר. בנוסף, נעצרו אור ואיריס אלוביץ' - בנו ואשתו של בעל השליטה בחברה - ומנכ"לית בזק סטלה הנדלר. כך הותר הלילה (יום ג') לפרסום. הם חשודים במתן ובקבלת שוחד במסגרת מהלכים שמהם נהנתה חברת בזק ותמורת סיקור מפרגן באתר "וואלה" שבבעלותה. גם נתניהו צפוי להיחקר בהמשך, ורעייתו שרה אמורה אף היא למסור עדות לנוכח יחסיה עם איריס אלוביץ'.
ההערכה בתיק 4000: בימים הקרובים - התפתחות דרמטית
תיק 4000: במשטרה נערכים לגבות עדות משרה נתניהו
בכיר לשעבר מעריך: "יש עד מדינה"
יועץ נתניהו בעבר: "אם הוא דאג לאלוביץ' מכספי מדינה - הוא צריך ללכת לכלא"
דו"ח המבקר: קשרי נתניהו-אלוביץ', הדיונים שהוסתרו וההטבה לבזק
בידי חוקרי המשטרה הודעות סלולריות, מיילים וגם הקלטות של חלק מהמעורבים בפרשה - שנעצרו ביום ראשון ומעצרם הוארך בבית משפט השלום בתל אביב בארבעה עד חמישה ימים. לפי הערכות של גורמים המעורים בחקירה, המשטרה ורשות ניירות ערך מחזיקים גם ב"עדות זהב" משמעותית של אחד המעורבים. זאת כנראה הסיבה לכך שרוב סנגורי החשודים העדיפו שלא להתנגד לבקשת הארכות המעצר - והסכימו לחמישה ימים.
הפרשה עוסקת ביחסי הגומלין בין סביבתו של נתניהו לבין בכירי חברת "בזק" ופורטל "וואלה", ובאפשרות שבין השאר ניתן סיקור מפרגן לראש הממשלה ומשפחתו תמורת קידום אינטרסים כלכליים של החברות.
ל-ynet נודע הלילה על עדות דרמטית נוספת שמחזקת את חשד החוקרים בנוגע לקשר עם "וואלה". בועז סטמבלר, שהיה עד לא מזמן יועץ התקשורת של נתניהו ומשמש כיום כמנהל לשכת הפרסום הממשלתית (לפ"מ), מסר אתמול עדות מפורטת על הקשרים בין משפחת נתניהו ל"וואלה". הוא אישר בפני החוקרים את העובדה כי העביר בקשות שונות בנוגע לסיקור משפחת נתניהו. עדות סטמבלר משלימה את העדויות של מנכ"ל "וואלה" אילן ישועה והעורך לשעבר ינון מגל אשר סיפרו על לחצים שהופעלו עליהם בנוגע לסיקור. סטמבלר מסר עדות גם ברשות לניירות ערך.
ההתפתחות בפרשה נרשמה ביום ראשון, אז הודיעו המשטרה ורשות ניירות ערך על אודות המעצרים. על פרטיהם הוטל צו איסור פרסום, שהוסר עתה. בהודעת המשטרה נכתב כי נוכח ראיות שמצאה רשות ניירות ערך בחקירת הפרשה, שהעלו חשדות לביצוע עבירות נוספות, נפתחה חקירה משותפת חדשה.
פרשת בזק החלה כחקירה של רשות ניירות ערך - וזו הסתיימה בהמלצה להעמיד לדין את בכירי החברה, בהם אלוביץ' והנדלר, ובכירים בחברה הבת yes. לפי הסיכום שהועבר לפרקליטות, אלוביץ' נהנה כספית מעסקות שאושרו באופן שמעלה חשד למרמה, ומנכ"ל משרד התקשורת פילבר פעל לטובת בזק תוך הסתרה מגורמי מקצוע, ואף הדליף לחברה מסמכים מסווגים כדי שייתנו הערות ויתאימו אותם לצורכיהם. תמיהות בנושא מעורבות פילבר לטובת בזק עלו גם בדו"ח מבקר המדינה מחודש יולי. פילבר מושעה מתפקידו, מאז שנחקר באזהרה בתחילת חקירת הרשות לניירות ערך.
אתמול פורסם ב-ynet כי במשך חודשים ביקשה המשטרה לקבל לידי את ממצאי החקירה של רשות ניירות ערך, אלא ששם סירבו בתוקף להעביר עד אשר יסיימו את ענייניהם הכלכליים עם החשודים. רק לאחר עזיבתו של ראש הרשות הקודמת חלה התקדמות בעניין ובאחרונה הועברו החומרים. אבל עוד קודם לכן, כך מתברר, המשיכה המשטרה לעבוד בשקט מהצד על הדמויות הבולטות בפרשה כמו אלוביץ', פילבר, חפץ והנדלר.
בין היתר עלה בחקירה כי מסביבתו של נתניהו הועברו מסרים לסביבתו של אלוביץ' לפעול לסיקור מפרגן לטובת ראש הממשלה באתר "וואלה" שבבעלות בזק. צוות החקירה, נמצא על סף חתימה על הסכם עד מדינה עם אחד החשודים בפרשה ואולם בשלב זה שומרים החוקרים את הקלפים צמוד לחזה ולא מספרים מיהו. ייתכן שפורמלית ההסכם עדיין לא חתום, אבל החוקרים עצמם מחזיקים בכמה עדויות מפתח, בהן של כמה מהמעורבים.
מצעד עדים
בין האישים שזומנו למתן עדות במשטרה - מנכ"ל וואלה אילן ישועה, עורכי האתר בעבר ובהווה, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר הראל לוקר ומנהל לשכת נתניהו לשעבר דוד שרן. הם אינם חשודים. גם ישועה וגם ינון מגל, העורך לשעבר, אישרו בפני חוקרי המשטרה על לחצים שהופעלו עליהם על מנת לפרסם כתבות מפרגנות לבני משפחת נתניהו. מהלך זה היה התמורה, כך חושדים במשטרה, לתנאים המפליגים שקיבל אלוביץ' וההקלטות במסגרת העסקאות של חברת בזק ו-yes.
הראשון שהוארך מעצרו היה שאול אלוביץ' עצמו שחשוד בשורה של עבירות חמורות, בהן: עבירה על חוק ניירות ערך, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה ועבירות הלבנת הון ומתן שוחד. השופטת רונית פוזננסקי כץ רמזה תחת צו איסור הפרסום כי "מאז החקירה הקודמת אשר אף הסתיימה ותיק החקירה הועבר לעיון הפרלקיטות, חלה התפתחות חקירתית משמעותית וכזו אשר מעלה את החשד לשורת העבירות שפורטו". בכך רמזה השופטת למה שחשדו עוד בטרם הדיון כלל הסנגורים שאחד החשודים המעורבים מסר גרסה מפורטת למשטרה ונמצא על סף חתימה על הסכם עד מדינה.
סנגורו של אלוביץ' עורך הדין ז'ק חן שהיה בצוות ההגנה של ראש הממשלה נתניהו בפרשות 1000 ו-2000, התפטר מתפקידו בצוות ההגנה של ראש הממשלה בגלל ניגוד עניינים. מטעמו של אלוביץ' נמסר כי הוא "מכחיש בכל תוקף את החשדות נגדו. אנו מציעים להתאזר בסבלנות ולא למהר להסיק מסקנות. אנו סמוכים ובטוחים שכאשר הדברים יתבהרו, ניתן יהיה להיווכח שלא עבר כל עבירה".
יועץ התקשורת ניר חפץ, מי שהיה אחד המקורבים לבני הזוג נתניהו, נעצר גם הוא עד ליום חמישי. החוקרים מייחסים לו קבלת שוחד ושיבוש מהלכי חקירה. במהלך הדיון התברר כי חפץ כבר מסר עדות מפורטת ברשות לניירות ערך בסוף חודש דצמבר האחרון, שבו נשאל על הקשרים שלו עם שלמה פילבר ושאול אלוביץ'.
שלשום פרסם ערוץ 10 הקלטות שבהן נשמע חפץ מתגאה בקשריו הטובים עם אלוביץ'. "אני לאלוביץ' כל דבר, אם צריך משהו תגיד. זו קרבה הכי גדולה שיש", אמר חפץ בשיחה שהתקיימה לפני כשנה וחצי עם איש עסקים. בהמשך - כך דווח - סיפר חפץ, ששימש לפני כמה שנים כדובר משפחת נתניהו וראש מערך ההסברה הלאומי, על עסקה להקמת ערוץ טלוויזיה חדש.
סנגורו עו"ד ירון קוסטליץ' אמר כי "חפץ זומן לעדות רק לפני חודש וחצי ברשת לניירות ערך והשיב על כל השאלות שנשאל. לפי ההלכה הפסוקה, גם כאשר אין ודאות ביחס לסטטוס הנחקר, מן הראוי להבהיר לנחקר כי האפשרות יהפוך לחשוד – קיימת. כך לא נעשה בעניינו על ידי הרשות החוקרת, ולעניין זה נודעת משמעות רבה לעניין המשך חקירתו של מר חפץ. אני משוכנע כי בסיומה של החקירה יתברר כי מר חפץ אינו חשוד והוא ישוב לעיסוקיו".
מנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר, שכבר נעצר בפרשת ניירות הערך, חשוד בקבלת שוחד ובשיבוש הליכי חקירה בצוותא. על פי חשד החוקרים פילבר היה הציר המרכזי שחיבר בין משפחת נתניהו לבין עסקיו של שאול אלוביץ'. כמנכ"ל משרד התקשורת הוא זה שדאג לענייניו העסקיים של שאול אלוביץ' וכל ההטבות הקשורת לעסקאות של בזק. בתמורה לכך על פי החשד הוא קיבל שוחד מאלוביץ'.
מעצר שהפתיע כמה מהמעורבים היה של מנכ"לית בזק סטלה הנדלר. היא זומנה בתחילת היום למשרדי הרשות לניירות ערך על מנת למסור עדות, ובתחילה לא נעצרה כמו יתר האחרים שנאספו על ידי בלשי היחידה הכלכלית. בסופו של יום וברגע האחרון בשעות הערב, הוחלט לעצור גם את הנדלר והיא הובאה להארכת מעצר בבית משפט בין היתר בחשד למתן שוחד. סנגורה עו"ד נתי שמחוני מסר: "מרשתי משתפת פעולה באופן מלא וכופרת בחשדות המיוחסים לה כלל ועיקר. אנו סבורים כי ניתן היה וצריך להימנע ממעצרה ואנו תקווה שחירותה לא תישלל מעבר לכך. גברת הנדלר בטוחה בחפותה המליאה וכי בבוא העת יוחלט על סגירת התיק כנגדה".
נתניהו: "מסע הציד נמשך במלוא עוזו"
ראש הממשלה נתניהו מסר בתגובה על הפרסומים: "זו עוד חקירת סרק בלחץ התקשורת. מסע הציד התקשורתי נמשך במלא עוזו. כל ההחלטות שנתקבלו בעניין בזק היו בהתאם להמלצות של ועדות מקצועיות ושל גורמים מקצועיים. אחרי שיצא האוויר מ-1000 ו-2000 ואחרי שמתברר שאין בכלל אוויר ב-3000, התקשורת יצרה לחץ כביר לייצר בלון חדש - 4000. גם ממנו יצא כל האוויר.
"משרד המשפטים הבהיר בדו"ח מבקר המדינה ביחס לבזק: 'ראש הממשלה לא קיבל החלטות שנויות במחלוקת... לא הייתה החלטה שהיטיבה עם בזק באופן ספציפי שניתן היה להצביע עליה כהחלטה שעשויה להיות שנויה במחלוקת, וככזו שעשויה להיות נעוצה בפגם של ניגוד עניינים'. לכן מדובר בבועה מלאכותית שגם היא תתפוצץ".
מטעמה של איריס אלוביץ', רעייתו של שאול אלוביץ', נמסר: "אין שחר לטענות נגד גב' אלוביץ' ואנו משוכנעים שכך יתברר". מטעמו של הבן אור אלוביץ' נמסר: "קיימות טענות עובדתיות ומשפטיות כבדות משקל שיש בהן כדי לשמוט כל בסיס לחשד בעניינו של אור אלוביץ. אין לנו ספק שזאת צריכה להיות מסקנת רשויות החקירה בהקדם".
החקירה הגלויה בתיק נפתחה בהוראת יו"ר הרשות ביוני 2017, לאחר חקירה סמויה. במהלך החקירה נבדק חשד לביצוע עבירות פליליות ובכללן עבירות דיווח, קבלת דבר במרמה, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות שיבוש מהלכי משפט. החקירה נגעה להתנהלות חשודה של בכירים בחברות בזק, יס וחלל, וכן של כמה עובדי מדינה הקשורים מתוקף תפקידם בממשקי עבודה מול חברת בזק.
בנובמבר האחרון הודיעה רשות ניירות ערך כי מצאה תשתית ראייתית להעמדתם לדין של בעלי בזק שאול אלוביץ' ומנכ"ל משרד התקשורת, שלמה פילבר. הרשות המליצה גם להעמיד לדין את בנו של אלוביץ' אור; מנכ"לית בזק, סטלה הנדלר; מנכ"ל yes, רון אילון; סמנכ"ל הכספים של yes, מיקי ניימן ומזכירת בזק לינור יוכלמן.