100 נערות, 30 מנטוריות ו-10 פרויקטים: מהנדסות העתיד 3 יוצאות לדרך
בשבוע שעבר נשמעה יריית הפתיחה לפרויקט "מהנדסות העתיד 3", כש-100 נערות ו-30 מנטוריות נפגשו, ויחד החלו להתניע 10 פרויקטים טכנולוגיים פורצי דרך. "עבורי זו שליחות", אומרת ענת גולדפיין, מנטורית בקבוצה 2 ומתמטיקאית בתעשייה אווירית. "בתור מורה, אני רואה בעיניים שלי את הפער בין מספר הבנים לבנות שלומדים מקצועות טכנולוגיים בתיכון, וזו הזדמנות נהדרת לסייע לצמצם את ההבדלים"
בשיתוף תעשייה אווירית
בשבוע שעבר נשמעה יריית הפתיחה לפרויקט "מהנדסות העתיד 3", כשמאה נערות, כולן תלמידות י"א מצטיינות בתחומי המדעים מכל רחבי הארץ, נפגשו בתעשייה האווירית עם שלושים המנטוריות שילוו אותן, ויחד החלו להתניע עשרה פרויקטים טכנולוגיים פורצי דרך.
"היום הוא יום מרגש", אומרת ענת גולדפיין, מנטורית בקבוצה 2 ומתמטיקאית בתעשייה אווירית. "כבר מההיכרות הראשונית עם התלמידות אני מאוד מתפעלת מהאיכויות שלהן, מהידע שלהן, ובעיקר לא מבינה איך ביממה אחת הן מצליחות לדחוס גם פעילות התנדבותית בנוסף להצלחה בלימודים. כמורה למתמטיקה אני רואה בעיניים שלי את הפער בין מספר הבנים והבנות במקצועות טכנולוגיים בתיכון. עבורי 'מהנדסות העתיד' הוא שליחות אמיתית והזדמנות לסייע בצמצום הפערים הללו".
בהדרכתה של גולדפיין, הקבוצה שלה תשרטט ותהנדס מערכת ניווט אלטרנטיבית חדשנית לאזורים נטולי תקשורת לוויינית. "אני לומדת בתיכון הנדסת תוכנה, פיזיקה, מחשבים ופיתוח אפליקציות", מספרת לורן גמרסני (16) מרחובות החברה בקבוצה. "בדיוק לפני כמה ימים הסתקרנתי לגלות כיצד עובדת מערכת ה־GPS, וקצת חקרתי את העניין. מאוד הופתעתי לטובה כשגיליתי שהקבוצה שלי עשויה להצליח להנדס פתרון לניווט באזורים ללא קליטה. אני מאוד נרגשת להתחיל לעבוד על הפרויקט". להבדיל מרוב בנות גילה, לורן רואה את העתיד המקצועי שלה בתחום הטכנולוגי. "אני מאמינה שבנות צריכות לעבוד וללמוד מדעי המחשב כי זה העתיד ואנחנו טובות בזה. אני יודעת שארצה לעסוק בתחום המחשבים כשאהיה גדולה".
המנטורית הדס חוכמה היא מהנדסת אלקטרוניקה ומפתחת מערכות בדיקה בתעשייה האווירית. "בלימודי התואר הראשון שלי הייתה תחושה שאם אישה בחרה במקצוע סימן שהיא מצטיינת", סיפרה. "אני מאמינה שכל בן אדם צריך להגשים את עצמו ואת הכישרון הטמון בו, ולעסוק במקצוע שהוא אוהב, ולא לפי מה שהחברה מכתיבה, או מה שחינכו שנכון לעסוק בו, וזה חל כמובן גם על נשים". חוכמה היא המנטורית של קבוצה מס' 4, שתנסה לפתור את סוגיית הפסולת בחלל. "זה תחום מאתגר וגדול, שכיום אין לו פתרון. אני מקווה שאגרום לנערות הללו ללכת בעקבות החלומות שלהן ולבחור במקצוע הנדסי בהמשך", היא אומרת.
במסגרת אירוע הפתיחה של "מהנדסות העתיד 3" זכו הנערות למפגש קצר עם השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל, שסיפרה להן על ניסיונותיה האישיים לנפץ את תקרת הזכוכית. "כשהייתי בגילכן סיימתי חמש יחידות בפיזיקה וחמש יחידות במתמטיקה, אלא שבתקופתי לא היו פרויקטים כמו 'מהנדסות העתיד' שעודדו נערות להשתלב במקצועות הטכנולוגיים, והסבירו את החשיבות של הדבר. בסוף למדתי בפקולטה לפילוסופיה באוניברסיטה", אומרת גמליאל, האישה הראשונה והאחרונה שכיהנה כיו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית. "יש מצוקה עצומה ומחסור במהנדסים, קל וחומר במהנדסות, אז אתן כאן כדי לעשות את השינוי. בדרך יהיו לכן לא מעט חסמים, ולצערי הרב עדיין תיתקלו בתקרות שתיאלצו לנפץ. חשוב שתיצרו אחריכן המשכיות".
"נשים מהוות מחצית מהאוכלוסייה, ולא יכול להיות שחצי מהכוח הכלכלי במדינה לא משולב ולא בא לידי ביטוי. אתן הולכות להוביל את המאמץ הלאומי של שימור מדינת ישראל כמובילה טכנולוגית עולמית", אמר יו"ר התעשייה האווירית הראל לוקר לנערות. "אתן הולכות לדאוג לשמר את צה"ל עם יתרון תמידי מול אויבינו. אתן עמוד האש לפני המחנה הגדול של נשים בישראל שיצטרף לעולם הטכנולוגי וייתן דחיפה ענקית לכלכלה ולביטחון של מדינת ישראל".
טעימה מהתחום
זו השנה השלישית שבה מתקיים הפרויקט, שנוסד במטרה לתת לנערות המצטיינות בתחומי המדעים, ההנדסה והטכנולוגיה טעימה מהמתרחש בתחום, לאפשר להן לעבוד עם נשות מקצוע בכירות על פרויקטים חדשניים, וכך להפוך אותן ל"סוכנות העתיד" של תחומים אלה. הציפייה היא שבהמשך הן יסבירו לנערות אחרות מדוע כדאי להן להתגבר על החששות והסטיגמות ולהשקיע בתחום שבו הן יכולות להצליח לא פחות מגברים. וכאמור, עבודה אף פעם לא תחסר להן.
בין 100 הנערות הנלהבות שהתקבלו השנה לפרויקט ניתן היה להבחין בקבוצות של תלמידות מאותו תיכון, ובכאלה שבאו להמשיך את השושלת המשפחתית. "הרשג"דית שלי בצופים הייתה חלק מהמחזור הראשון של מהנדסות העתיד, והמליצה לי ולעוד חברות מהתיכון לקחת חלק", אומרת ליה שרף, שהגיעה למפגש הראשון יחד עם חמש חברות מתיכון הכפר הירוק. "אני לומדת בתיכון במגמות כימיה ותיאטרון ואוהבת מאוד את תחומי המדעים. אני חושבת שאין מספיק נשים שעוסקות בתחומי ההנדסה והמדעים, וזו הזדמנות פז עבורנו לקבל טעימה מהעולם הזה".
"אני לומדת פיזיקה, תכנות ואלקטרוניקה בתיכון", מספרת זהר טרינין מרעננה. "מאז שאני קטנה התעניינתי בתחומי המדעים וידעתי שאני רוצה לעסוק בזה. שמעתי על הפרויקט ממקור ראשון, כיוון שאחותי הגדולה הייתה שותפה ל'מהנדסות העתיד 1' ודירבנה אותי להירשם". מעבר לעיסוק האינטנסיבי בהנדסה ובמדעים, טרינין עסוקה מאוד גם בשעות הפנאי. "אחרי שעות הלימודים אני עוזרת לילדים בשיעורים פרטיים בכל מיני מקצועות, לכן היומיום שלי עמוס ביותר".
"אתן מצטרפות היום למאתיים נשים צעירות ומוכשרות, בוגרות שני המחזורים הקודמים של מהנדסות העתיד", אומר לנערות יוסי וייס, מנכ"ל התעשייה האווירית. "חלק גדול מהן כבר השתלבו בצבא בתפקידים טכנולוגיים, וחלק אחר כבר החלו בלימודים אקדמיים בתחומי המדע והטכנולוגיה במקביל ללימודי התיכון. מבחינתנו זוהי ההצלחה הגדולה מכולן - שהפרויקט אכן משפיע על חייהן של המשתתפות בו וגורם להן להאמין בעצמן, לחלום ולהגשים."
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תעשייה אווירית