מהיריבות עם הפרקליטות ועד פרשת ניר חפץ. זוהי הילה גרסטל
על פי החשד בתיק 1270, מקורבו של נתניהו הציע לקדם את השופטת בדימוס לתפקיד היועמ"ש בתמורה לסגירת תיק המעונות. גרסטל, נשיאת ביהמ"ש מחוזי וראש נציבות הביקורת על הפרקליטות, זכורה בעיקר בגלל היריבות הקשה עם שי ניצן והביקורת על הפרקליטות על רקע פרשת רצח תאיר ראדה
השופטת בדימוס הילה גרסטל (62) עומדת מאז הבוקר (יום ג') במוקד פרשה 1270 : על פי החשד, ב-2015 רקח יועץ התקשורת לשעבר של בנימין נתניהו, ניר חפץ, קנוניה עם היועץ האסטרטגי אלי קמיר, ויחד הציעו לגרסטל שתמונה לתפקיד היועצת המשפטית לממשלה בתמורה לסגירת תיק המעונות נגד רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו. גרסטל, שאינה חשודה בפרשה, מסרה בעדותה במשטרה שסירבה להצעה של קמיר, אולם לא דיווחה עליה לרשויות האכיפה, והסתפקה בעדכון של שופטת העליון דאז – והנשיאה כיום – אסתר חיות.
מי היא הילה גרסטל, שבמשך עשרות השנים האחרונות נחשבה לדמות בכירה במערכת המשפט, וכעת נקשר שמה במה שעלולה להתברר כאחת מפרשות השחיתות הקשות בתולדות מדינת ישראל?
היא נולדה בישראל ב-1955, ולאחר לימודי משפטים באוניברסיטת תל אביב עבדה כעורכת דין שכירה ועצמאית עד 1990, שלאחריה מונתה לכהן כשופטת בבית משפט השלום בתל אביב. ב-1997 התקדמה למחוזי בעיר, שם המשיכה עד שמונתה לסגנית הנשיא. ב-2007 הפכה לנשיאה הראשונה של בית המשפט המחוזי מרכז.
אבל לתודעה הציבורית היא פרצה בעיקר בזכות – או בגלל – תפקידה האחרון במערכת המשפט, כאשר ב-2013 מונתה לראש נציבות הביקורת על מערך התביעה ומייצגי המדינה בערכאות (תפקיד שמוכר על פי רוב כ"נציבת הביקורת על הפרקליטות"). לאורך שלוש היא נאבקה בגורמים שונים עד שהחליטה לעזוב.
התפטרותה ב-2016 הגיעה בשיאו של עימות מתמשך עם ארגון הפרקליטים. היא נימקה את עזיבתה בכך שנמנע ממנה להיות מיוצגת על ידי עורך דין מטעמה בדיון בבג"ץ, ובכך שבכנסת הונחה הצעת חוק שלפיה התביעה המשטרתית לא תהיה כפופה לנציבות הביקורת.
"במשך שנים רבות שקדמו להקמת הנציבות, התנגדו אנשי הפרקליטות להקמת גוף ביקורת עליהם, וכל ניסיון חקיקה כזה נבלם", כתבה אז בהודעת העזיבה. "גם את הקמת הנציבות, על פי מסמך העקרונות, לוותה התנגדות עזה ביותר של הפרקליטות. ארגון הפרקליטים יצא למאבק קשה ומיוחצן מאוד נגד קיום אפשרות הגשת תלונות פרטניות נגד פרקליטים לנציבות הביקורת".
לגרסטל היו יחסים רעועים גם עם פרקליט המדינה שי ניצן, כשהעימות הבולט ביניהם היה על רקע פרשת רצח תאיר ראדה. מומחית מטעם הנאשם רומן זדורוב, הפתולוגית ד"ר מאיה פורמן, הגיעה למסקנה מנוגדת לזו שבה החזיקה הפרקליטות.
לאחר המשפט ביקש שני ניצן למנוע מד"ר פורמן לעבוד במכון לרפואה משפטית – לכאורה על רקע ביקורת שנמתחה עליה על ידי בית המשפט. גרסטל סברה שהמדינה עשתה עוול לפתולוגית וביקרה באופן חריף את התנהלות ניצן בנושא.
בראיון ל"עובדה" עם סיום תפקידה אמרה גרסטל דברים קשים ביותר על ניצן ועל הפרקליטות, ותיארה את תחושתה בסיום התפקיד כהתנפצות של בועה: "האמנתי שיש מערכות שעובדות נכון וטוב במדינה וגיליתי שהמערכת הספציפית הזאת לא מתנהלת נכון וטוב. יש בפרקליטות המון אנשים טובים אבל זה גוף חולה גם ברמה הניהולית וגם הערכית".
על ניצן אמרה:"התרשמתי שיש קושי בעניין של דיוק ואמירת אמת. אין מנהיגות בפרקליטות".
"התיק סגור – יהיו השלכות על 4000"
גורמים בפרקליטות שהתייחסו לפרשה 1270 טענו שמדובר ב"ניסיון להשתלט על התביעה הכללית". גורמים בכירים במערכת אכיפת החוק אמרו ל-ynet כי "התיק סגור - ויהיה בעל השלכות גם על פרשת 4000 (פרשת בזק)".
חפץ היה מודע לקשריה הטובים של גרסטל עם היועץ האסטרטגי קמיר, שנהג לשבת ב"פרלמנט יום שישי" בבית קפה איתה ועם היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, יהודה וינשטיין. על פי החשד, ההצעה לגרסטל להתמנות ליועצת משפטית בתמורה לסגירת תיק המעונות הועברה במהלך אותן פגישות "פרלמנט" באמצעות קמיר.
התקופה היא שנת 2015, וועדת האיתור שמונתה התכנסה לבחור מחליף לווינשטיין. אביחי מנדלבליט, שלבסוף מונה לתפקיד, הגיע לוועדה בראשות נשיא העליון לשעבר, השופט אשר גרוניס. הוא נשאל על ידי חברי הוועדה אם תהיה לו בעיה להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע העובדה ששימש מזכיר הממשלה הנהנה מאמונו של נתניהו, והשיב שלא: "ברגע שאהיה היועץ המשפטי לממשלה אנהג רק על פי הדין והחוק".
החשד הוא שבשלב הזה הבינו חפץ וקמיר כי "מנדלבליט לא יספק את הסחורה" וכן הבינו מראש הממשלה נתניהו שהוא מסיר את ידיו מתמיכתו במנדלבליט. אז פנו לכאורה למועמדת האחרת – הילה גרסטל - בהצעה המדוברת. גרסטל הודיעה להם שהיא דוחה את הצעתם.
חפץ נמצא במעצר מאתמול במסגרת מעורבותו בפרשת בזק. ביום חמישי תנסה המשטרה להאריך את מעצרו גם על חלקו בפרשה 1270. קמיר נעצר היום ובתחילה סירב בית משפט השלום להאריך את מעצרו, אולם לאחר מכן קיבל המחוזי את ערעור המשטרה, הפך את ההחלטה וקבע שקמיר יישאר במעצר עד יום ראשון.