ההצעה לשופטת - והסירוב: "ניסיון חמור להשתלט על התביעה הכללית"
בפרקליטות הביעו תדהמה נוכח החשד להצעת שוחד מטעם יועצו לשעבר של נתניהו, ניר חפץ, לשופטת הילה גרסטל. גורמים במערכת אכיפת החוק בטוחים: "התיק סגור, בידינו שתי עדויות מכריעות - בהן של גרסטל עצמה". ערעור המשטרה התקבל - ומעצרו של החשוד בתיווך, אלי קמיר, הוארך בחמישה ימים
"מדובר בפרשה חמורה ביותר ובניסיון להשתלט על התביעה הכללית" - כך טענו היום (ג') גורמים בפרקליטות בנוגע לפרשה 1270, שבמרכזה חשד להצעת שוחד מטעם ניר חפץ, יועץ התקשורת לשעבר של בנימין נתניהו, לשופטת הילה גרסטל: תמוני ליועצת המשפטית לממשלה אם תבטיחי לסגור את תיק המעונות נגד שרה נתניהו. "יש לחקור את הדברים ולהגיע בהקדם לאמת", הוסיפו. במקביל הפך בית המשפט המחוזי בתל אביב את החלטת בית משפט השלום מהבוקר, והורה להאריך בחמישה ימים את מעצרו של אלי קמיר, היועץ האסטרטגי החשוד שתיווך את ההצעה מחפץ לגרסטל.
ככל הידוע, גרסטל לא דיווחה על ההצעה לגורמים מוסמכים, ורק שיתפה זאת עם נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, שבאותו זמן שימשה כשופטת מן המניין. מהנהלת בתי המשפט נמסר בתגובה: "מכיוון שהנושא מצוי בחקירה, אנו מנועים מלהגיב". גרסטל מסרה עדות על המקרה והמשטרה תבקש גם מחיות לעשות כך.
גורמים בכירים במערכת אכיפת החוק אמרו ל-ynet כי "התיק סגור - ויהיה בעל השלכות גם על פרשת 4000 (פרשת בזק)". גורם המעורה בתיק הוסיף כי בידי המשטרה שתי עדויות מכריעות: האחת סיפרה על הצעה שהעביר חפץ לגרסטל להתמנות ליועצת המשפטית לממשלה בתמורה לסגירת תיק המעונות. את התמונה השלימה גרסטל עצמה, שבעדות שמסרה אישרה את ההצעה שקיבלה, ושיתפה בכך את אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון, שהייתה אז שופטת מן המניין.
חפץ היה מודע לקשריה הטובים של גרסטל עם היועץ האסטרטגי קמיר, שנהג לשבת ב"פרלמנט יום שישי" בבית קפה איתה ועם היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, יהודה וינשטיין. על פי החשד, ההצעה לגרסטל להתמנות ליועצת משפטית בתמורה לסגירת תיק המעונות הועברה במהלך אותן פגישות "פרלמנט" באמצעות קמיר.
התקופה היא שנת 2015 וועדת האיתור שמונתה התכנסה לבחור מחליף לווינשטיין. אביחי מנדלבליט, שלבסוף מונה לתפקיד, הגיע לוועדה בראשות נשיא העליון לשעבר, השופט אשר גרוניס. מנדלבליט נשאל על ידי חברי הוועדה אם תהיה לו בעיה להעמיד לדין את ראש הממשלה בנימין נתניהו על רקע העובדה ששימש מזכיר הממשלה הנהנה מאמונו של נתניהו.
מנדלבליט השיב לחברי הוועדה כי לא תהיה לו שום בעיה להעמיד לדין את נתניהו. "ברגע שאהיה היועץ המשפטי לממשלה אנהג רק על פי הדין והחוק", אמר. החשד הוא שבשלב הזה הבינו חפץ וקמיר כי "מנדלבליט לא יספק את הסחורה" וכן הבינו מראש הממשלה נתניהו שהוא מסיר את ידיו מתמיכתו במנדלבליט. אז פנו לכאורה למועמדת האחרת – הילה גרסטל - בהצעה המדוברת. גרסטל הודיעה להם שהיא דוחה את הצעתם.
עו"ד ירון קוסטליץ, סנגורו של ניר חפץ, אמר בעניין השופטת גרסטל: "לא היו דברים מעולם".
דרישת המשטרה התקבלה: קמיר יישאר במעצר
בבוקר החליט בית משפט השלום בתל אביב לשחרר את קמיר למעצר בית, והמשטרה ערערה על כך למחוזי, שכאמור החליט שהיועץ החשוד יישאר במעצר עד יום ראשון. בדיון אמרה נציגת המשטרה, עו"ד עדי אדרי: "מדובר בתיק חמור של שחיתות שלטונית ברמה הגבוהה ביותר. הופתענו שהוחלט לשחרר את החשוד. החשוד מכחיש את לב העבירה וטוען שהוא לא זוכר.
מדובר בפעילות שיבוש שמשליכות על שני החשודים. אנחנו מדברים על תיק שוחד, העבירה נעשתה לפני שנתיים ויותר, אך נעשתה במחשכים ולכן לקח זמן לחקור. החשד התעורר לראשונה בתחילת השבוע, היו לנו שעות מועטות לחקור".
עו"ד שרון קליינמן המייצגת את קמיר אמרה מנגד: "המשיב משתף פעולה. הוא תיאר את הפגישה עם מר חפץ ושלל מכל וכל שהוא העביר לגרסטל הצעה. המשיב דיווח על שיחתו לגברת גרסטל כפי שהוא דיווח לה על כל שיחה בעניין. הוא מכחיש מכל וכל שהעביר לה הצעה כלשהי".
אולם השופט יוסי טופף קבע: "לאחר שעיינתי בחומר החקירה ושמעתי בקשב רב את טיעוני באי כוח הצדדים, מצאתי כי קיים חשד סביר בעוצמה גבוהה ואף מעבר לנדרש בשלב דיוני זה של הפרשה ראשונה לביצוע העבירות המיוחסות למשיב. למשיב עומדת חזקת החפות אך קיימת תשתית ראייתית לכאורה המבססת חשד סביר לביצוע העבירות. מובן כי אין צורך להכביר במילים על הסכנות התלויות בשחיתות ובהשחתת המידות הציבוריות, שאין להן מקום במדינת חוק. סבורני כי עילת המעצר בשל חשד לשיבוש המשך החקירה היא ברף גבוה, כך שאין מקום לשחרור המשיב".