שתף קטע נבחר
 

פריצת דרך: תרופה ראשונה בעולם לטיפול באלרגיה לבוטנים

חוקרים אמריקנים מדווחים על הצלחה משמעותית בתרופה חדשה למניעת אלרגיה לבוטנים. ילדים אלרגיים שהשתתפו במחקר הצליחו להיחשף לבוטנים מבלי שפיתחו תגובה אלרגית. התרופה תוגש לאישור שיווק בסוף השנה

הטיפול הראשון בעולם למניעת התקפי אלרגיה קשים לבוטנים קרוב מאי פעם: חברה אמריקנית מדווחת על הצלחה בתרופה חדשה המונעת את התגובה האלרגית אצל רגישים לבוטנים. התרופה מבוססת על קפסולות הניטלות מדי יום ומכילות קמח בוטנים.

 

מיליוני ילדים ברחבי העולם ומאות בישראל סובלים מאלרגיות לבוטנים. בחלק מהמקרים מדובר במצב מסכן חיים, שכבר גבה את חייהם של חולים גם בארץ. בשנים האחרונות מבוצעים טיפולים בחשיפות לבוטנים במינונים הולכים ועולים, במטרה "להתיש" את מערכת החיסון כך שלא תייצר עוד נוגדנים נגד רכיבי הבוטנים ותמנע את התקף האלרגיה. עם זאת, הטיפול דורש הגעות תכופות לבית החולים, כשהתורים ארוכים - לעיתים גם של חודשים מראש.

 

המטרה: להתיש את מערכת החיסון במלחמה מול הבוטנים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המטרה: להתיש את מערכת החיסון במלחמה מול הבוטנים(צילום: shutterstock)
 

כעת מדווחת חברת Aimmune מקליפורניה על תוצאות מחקר שכלל 500 ילדים בגילאי 4 עד 17, הסובלים מאלרגיה חמורה לבוטנים, שגילה כי טיפול יומי בקפסולות יחודיות שפיתחה הצליח להעלים את התגובה האלרגית.

 

עוד כתבות בנושא:

מחקר בי"ל ענק: במבה בגיל הרך מונעת אלרגיות

אלרגיה למזון? הגן סגור בשבילך

הילד אלרגי לבוטנים? אין במבה בכיתה

 

הנבדקים חולקו לשתי קבוצות: האחת קיבלה קפסולה המכילה קמח בוטנים, והשניה קיבלה קפסולות המכילות קמח ללא כל חומר נוסף. המחקר נמשך שישה חודשים, כשהקפסולות שניתנו לקבוצה שטופלה בחומר הפעיל הכילו מינונים הולכים ועולים של בוטנים.

 

כחמישית מהילדים שקיבלו את קפסולות קמח הבוטנים נשרו מהמחקר, 12% מהם בשל תגובה אלרגית או בעיות אחרות. אף אחד מהמשתתפים או מרופאיהם לא ידעו מי אלה שקיבלו את הקפסולות עם החומר הפעיל ומי קיבלו את קפסולות הפלצבו.

 

ממצאי המחקר הראו כי 67% מהילדים שקיבלו טיפול יומי חדש בקפסולות המכילות קמח בוטנים, הצליחו לבלוע שני בוטנים בסוף המחקר, ללא כל תגובה אלרגית. בהשוואה, בקבוצת פלצבו שקיבלה קפסולות של קמח ללא חומר פעיל, רק 4% מהילדים לא פיתחו תגובה אלרגית בחשיפה לבוטנים בתום המחקר.

 

ממצאי המחקר יוצגו בחודש הבא בכנס רפואי בינלאומי. החברה דיווחה כי בכוונתה להגיש את התרופה לאישור ה-FDA בסוף 2018, ואישור נוסף יוגש לרשות התרופות האירופית בשנה הבאה.

 

אלרגיה קטלנית

אחד המקרים הטראגיים התרחש בארץ ב-2011 כאשר תושבת אילת הגיעה לבילוי במסעדה בתל אביב, ומשהגיע הקינוח - ופל בלגי - ביקשה לוודא עם צוות המקום שהשוקולד במנה אינו מכיל אגוזים, כיוון שהיא אלרגית להם. על פי גורמים בבית החולים איכילוב, לאחר שבעלי המקום הבטיחו לה שמדובר בשוקולד "השחר", שאינו מכיל אגוזים, ולא מסוג נוטלה - היא אכלה את הקינוח.

 

בתוך שעות ספורות פיתחה הצעירה תגובה אלרגית חריפה לאגוזים. היא אושפזה במשך שבוע במחלקה לטיפול נמרץ באיכילוב וטופלה שם, אך מצבה המשיך להידרדר ורופאיה נאלצו לקבוע מוות מוחי. על פי ההערכות, מאות ישראלים סובלים מאלרגיות לבוטנים, ומדי שנה מתרחשים מספר מקרים של תגובות אלרגיה קשות מסכנות חיים בעקבות חשיפה לבוטנים.

 

אלרגיה: תגובה של מערכת החיסון

אלרגיה היא למעשה תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים שתוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת של תגובות.

 

ברוב המקרים האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום, טחינה ודגים. תגובות אלרגיות נוספות כוללות אלרגיה לתרופות, לארס דבורים וצרעות ולמגוון חומרים נוספים.

 

קשיי נשימה שעלולים להיות מסכני חיים. תגובה אלגית למזון (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קשיי נשימה שעלולים להיות מסכני חיים. תגובה אלגית למזון(צילום: shutterstock)
 

הגוף יוצר נוגדנים הקרויים IgE, הנמצאים צמודים לקרום תאים הקרויים תאי מאסט (תאי פיטום). בחשיפה חוזרת של המזון לו אלרגי האדם ייקשרו האלרגנים במזון אל הנוגדנים שמצויים על פני תאי מאסט ויגרמו לשחרור של חומרים כימיים ובהם היסטמין ומתווכים נוספים.

 

אלו מחוללים תגובה אלרגית העלולה להתבטא באופן קל בפריחה מגרדת, נזלת ואודם בעיניים ובמקרים קשים יותר עלולה לגרום אף לתגובה אנפילקטית הכוללת קוצר נשימה, נפילת לחץ דם ובצקות בגפיים ובלוע.

 

איך תזהו אלרגיה?

לא כל נזלת או התעטשות היא אלרגיה למזון. קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית למזון, שנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות לתגובה מאוחרת יותר, שמתרחשת לעיתים גם אחרי מספר ימים.

 

התגובה האלרגית המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאה, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.

 

תגובת אלרגיה מאוחרת מופיעה בעיקר אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. היא כוללת הקאות, שלשולים או חוסר עלייה במשקל - לרוב בעקבות אלרגיה לחלב. למעשה אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון או לא, משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון.

 

הגורם לאלרגיות עדיין לא ברור, אולם ההשערות הן שלסיכוי המוגבר ללקות בה קשור הרקע המשפחתי של המחלות. כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה למזון מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל אכל את המזון האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות של אלרגיה. הוא נעזר גם בתבחיני עור שמדגימים בתוך רבע שעה את האלרגיה, ובבדיקת דם שמראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים.

 

מזרק אפיפן: טיפול מציל חיים

הטיפול בתגובה אלרגית שמתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות. אם התגובה חמורה יותר מצויד המטופל, ובמקרה בו מדובר בילד אז הוריו, במזרק "אפיפן", המכיל אדרנלין.

 

חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה. הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.

 

מה עושים כשמבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?

הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח במהירות תוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות. אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית פעלו כך:

 

  • הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר - כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.

 

  • הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות. בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות כך שהראש יוטה מעט אחורה.

 

  • לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה: אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.

 

  • חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן" (הנראה כמו עט) והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב דרכי נשימה ומעלה את לחץ הדם. צורת ההזרקה: יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.

 

  • נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.

 

צפו: כך משתמשים במזרק ה"אפיפן"

 

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תחילת הסוף? אלרגיה לבוטנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים