שרידי אדם נמצאו במערה התת-ימית הענקית
חוקרים במקסיקו מצאו גם עצמות בעלי חיים, בין היתר של דובים ופילים, במערה שאורכה 347 ק"מ
ארכיאולוגים, החוקרים את המערה הגדולה בעולם הנמצאת מתחת למים במקסיקו, גילו שרידי אדם ועצמות בעלי חיים מלפני כ-9,000 שנה, מסוף עידן הקרח האחרון. חוקרים אמרו כי התגלית עשויה לסייע בהבנת ציביליזציית המאיה העתיקה.
קבוצת צוללים זיהתה לאחרונה חיבור בין שתי מערות תת-ימיות עצומות במזרח מקסיקו כדי לחשוף את מה שהיא כנראה המערה הימית הגדולה בעולם. אנשי "גראן אקיפרו מאיה", פרויקט שמוקדש ללימוד ולשימור חצי האי יוקטן, אמרו כי המערה שאורכה 347 ק"מ זוהתה אחרי חודשים של חיפושים במבוך של תעלות תת-ימיות.
קבוצת החוקרים מצאה ליד חוף אתר הנופש טולום את מערכת המערות שמכונה "סאק אקטום" כשהיא מתחברת ל"דוס אויוס". אורכה של סאק אקטום 263 ק"מ ואילו דוס אויוס, שכעת נבלעה למעשה לתוך המערכת השנייה, היא באורך 83 ק"מ.
מלבד שרידי אדם, שייתכן שמדובר בקורבנות של אנשי המאיה,נמצאו עצמות של פילים, דובים ובעלי חיים נוספים – כך על-פי הודעה שפרסם משרד התרבות של מקסיסקו. "אני חושב שזה מדהים, ללא ספק זה האתר הארכיאולוגי התת-ימי הכי חשוב בעולם", אמר גיירמו דה אנדה, חוקר במכון לאנתרופולוגיה והיסטוריה של מקסיקו.
לפני כמה שבועות אמר דה אנדרה כי גילוי המערה יסייע להבין את התפתחות התרבות העשירה באזור, שהייתה בשליטת הציביליזציה של בני המאיה לפני הכיבוש הספרדי. "זה מאפשר לנו להעריך טוב בהרבה כיצד התפתחו הפולחן, אתרי העלייה לרגל וההתיישבות בתקופה שקדמה לספרדים", הוא אמר בחודש שעבר.
עידן הקרח האחרון החל בפלייסטוקן, לפני כ-1.6 מיליון שנה, והסתיימה לפני כ-10,000 שנים. החוקרים מעריכים כי בתום עידן הקרח האחרון, גובה פני הים עלה באופן דרמטי והמערות של אנשי המאיה הוצפו.